RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 27 Eylül 2013, Cuma 00:19:30 tarihnde eklendi. 1294 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

30 Eylül'de Abhazya'da Buluşuyoruz

30 EYLÜL - ABHAZYA KURTULUŞ SAVAŞI ZAFERİNİN 1. YILDÖNÜMÜNÜ SUHUM’DA KUTLAYAN BİR KİŞİ OLARAK 20. YIL DÖNÜMÜ'NDE DE SUHUM'DAYIM.
30 Eylül'de Abhazya'da Buluşuyoruz Fatih Atan (A'tanba)


27/09/2013. Değerli okuyucular, bu yıl 1992 - 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Zaferi'nin 20. Yıldönümü kutlanıyor. Bu zafer yılı Tüm Abhaz ulusu için kutlu olsun.


Savaş yıllarını ve Ambargo yıllarının en zorlu dönemi olan 1993 - 1996 yıllarını Abhazya'da yaşayan birisi olarak aradan geçen 20 yılı az çok değerlendirme yetisine sahip olduğuma inanıyorum.


O yüzden, fazla alçak gönüllü olmak ta istemiyorum. Aradan geçen yıllar, zorda olsa, Abhazya Cumhuriyetinin bağımsızlığının "de facto" durumdan "de jure" durumuna getirmiştir. Başta Rusya Federasyonu olmak üzere BM üye 6 ülke tarafından bağımsızlığı tanınan bir ülke konumuna gelmiştir.


Abhazya Cumhuriyeti, bu dönem içerisinde 3 Devlet Başkanlığı, süreci yaşadı ve yaşıyor. Bu dönem, çoğu sözde demokratik ülkede yaşanmayan sancısız bir süreç olarak görülmüştür. SSCB’nin dağılma sürecini yaşayan ülkeler incelendiğinde bu sancılı süreç net olarak görülür.


Abhazya’nın komşusu Gürcistan’da Gamsakurdia döneminden Şevardnadze ve Saakaşvili dönemlerine, nasıl yaşandığı canlı tarihsel örmeklerdir. Gürcistan’da Ekim 2013’de yapılacak olan devlet başkanlığı seçimleri ve sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.


Abhazya Cumhuriyeti Diasporasının en yoğun yaşamış olduğu Türkiye Cumhuriyeti, 90 yıldır demokrasiyi oturtmaya çalışıyor, dün ve bugün yaşanan anti demokratik uygulamalar ve toplumsal başkaldırılar bu satırlara sığmaz.


Abhazya Cumhuriyeti, bugün çok uluslu bir devlet olarak laik – demokratik yapılanmasını oluşturuyor. Özellikle, Rusya Federasyonu tarafından bağımsızlığının tanınması sonrasında, düzenli ve planlı bir biçimde bu çalışmalarını sürdürüyor. Bu dönem içerisinde sorunlar yaşanmıyor mu? Elbette ki yaşanıyor.


Genç devlet yapısı oturtulmaya çalışılıyor, Savaş ve ambargo yılları içerisinde onarılamayan binalar, yollar, alt yapı yeniden elden geçiriliyor. Savaşın izleri kapatılmaya çalışılıyor. Demiryolu ve karayolu ulaşım hizmetleri yaşama geçiyor. Ekonomi canlanıyor, özellikle ülkenin SSCB döneminde en önemli gelir kaynağı olan turizm sektörü, her yıl daha iyiye gidiyor.


Turizm sektörünün hızlanması, diğer sektör alanlarını da canlandırıyor. Tarım ve sanayi sektörü, buna bağlı olarak insanlara istihdam yaratıyor. İnşaat sektöründeki canlanma, yabancı işçi ve teknik eleman gereksinimini de gündeme getiriyor.


Özellikle 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’nın alt yapı inşaat gereksinimi Abhazya’dan sağlanıyor (çakıl, kum, mıcır vb) Turizm ve İnşaat sektöründeki canlanma, vergi ve gümrük alanlarında devletin gelir sağlamasına katkı veriyor. Bu gelirler, emeklilerin, çalışanların maaşlarında cüzi de olsa artışa yol açıyor. Savaş gazileri ve şehit ailelerinin tedavileri gibi konularda devletin eli daha rahat olabiliyor.


Abhaz Diasporası’ndan gelerek yerleşenlere, özellikle son dönemde Suriye’de yaşanan savaş sonucunda anavatanlarına göç eden Abhaz Diasporası insanlarına, hiçbir ülkede yaşanmayan destek çalışmaları gerçekleştiriliyor.


Abhazya Cumhuriyeti, yukarıda da belirttiğim gibi, çok uluslu bir devlet yapısına sahiptir. Ülke içerisinde kendi otokton ulusu olan Abhazların dışında Rus, Ermeni, Gürcü, Megrel, Osmanlı Türkü, Tatar, Estonyalı vd. uluslardan insanlarda yaşıyor. Devlet Dili Abhazca ve Rusça olmak üzere iki dildir. Ülkede ki okullarda Abhazca, Rusça, Ermenice ve Gürcüce olmak üzere dört dilde öğrenim görülmektedir. Abhaz okullarının dışında öğrenim veren okullarda öğrenciler, Abhaz dilini de öğrenmekteler. Üniversite eğitimi Abhaz ve Rus dilinde verilmektedir.


Bu belirtmiş olduğum özellikler, 90 yıldır demokrasiyi oturtmaya çalışan Türkiye için bugün hala ulaşılamayan özelliklerdir.


Tabii ki özellikle son 5 yıldır, Abhazya’da yaşanan gelişmeler, batı dünyasında da ilgi ile izlenmektedir.


Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayan batı ülkeleri, bu sefer ekonomik, sosyal alanlarda sistemi etkilemeye çalışmaktalar. Önceleri, AB’nin Gürcistan’a sağladığı fonlardan yararlandırma seçeneğini sundular, Gürcistan ile geniş bir federasyon oluşturulması önerisi getirildi. Tarafsız pasaport uygulaması ile Abhazya Cumhuriyeti vatandaşları taraf olmaya çalışıldı.


Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporası içerisinde, yıllardan beri “İçimizdekiler” olarak nitelendirdiğim kişilerin de desteği ile Abhazların, kardeş Adıgeler ile olan dayanışmasını bozmaya çalıştılar. Özellikle ABD destekli bir program olan Sochi Olimpiyatlarının boykot edilmesi ve Çerkes Soykırımı (!) konularında ciddi ayrılıklar yaratılmaya çalışıldı. Bu tür çalışmalar günümüzde de sürüyor. Herhalde Sochi Olimpiyatları sırasında doruğa çıkar ve daha sonra başka mecralara gider diye düşünüyorum.


ABD, AB, Türkiye ve “İçimizdekilerin” desteği ile Gürcistan’a bağlanmaya çalışılan Abhazya Cumhuriyeti Devleti, bağımsızlığını pekiştirme yolunda kendi bünyesinde bazı sıkıntılar yaşamasına rağmen ulusal yapısını dayandırmış olduğu “Apsuara” kurallarına bağlı olarak yapısını sağlamlaştırıyor.


30 Eylül 1994 Tarihinde 1. Kurtuluş Savaşı Zaferi kutlamalarına katılmış bir kişi olarak, 20 yıl sonra düzenlenen 30 Eylül 2013 Zafer Kutlamalarına katılıyorum. Bu duygu sözle anlatılamaz. Tabii ki yazı ile de çok zor anlatılır.


Ancak yaşanır!


Ve ben 20 yıldır bu duyguyu yaşıyorum.


2007 yılında yayın yaşamına giren abhazyam.com internet haber sitesi, dünyaya Türkçe olarak, tarafsız bir biçimde Abhazya’dan haber veriyor.


1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı sürecinde Türkiye’de yaşayan Abhaz ve Kuzey Kafkasya Diasporasının destek çalışmalarını siz değerli okurlara, Türkiye’deki Abhazlar” ve 1992 – 1993 Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi, Bir Dönemin Anatomisi” adlı kitaplarımla hatırlatmaya çalıştım.


2011 yılında, 2008 Ağustos Güney Osetya Savaşı’nın gerçek yüzünü “08 Ağustos 2008 Güney Osetya Katliamı” adlı kitabımla dünyaya duyurmaya çalıştım.


Şimdi de 4. Kitabım olan “Abhazya Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporası 2007 – 2008 Yılları” ile tarihte olan olaylar hakkında abhazyam. com da yazmış olduğum makalelerimi sizler ile buluşturuyorum.


İnsanoğlunun beyni çabuk unutmaya odaklanmıştır, işte yazı denen şey bu unutmayı yeniden hatırlatmaya yaramaktadır.


Değerli okuyucular, sizden tek isteğim var. Lütfen, okuyun, araştırın ve ondan sonra yorum yapın. Ve hiçbir zaman peşin hüküm vermeyin.


Abhazya’nın daha nice bağımsızlık yıllarını kutlamak dileği ile sizlere Abhazya haberlerini bu sefer belli bir süreliğine Ana Vatan Abhazya’dan iletmek dileği ile…


Abhazya Kurtuluş Savaşı Zaferinin 20. Yıldönümü Kutlu Olsun!


Ayayra!


www.abhazyam.com                
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.