RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Ağustos 2013, Pazar 01:08:43 tarihnde eklendi. 750 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vyacheslav Chirikba Söyleşisi

VYACHESLAV CHİRİKBA “ULUSLARARASI ALANDA EN YÜKSEK DERECEDE BAĞIMSIZLIĞIN TANINMASI, ABHAZYA CUMHURİYETİNİN VE AYNI ZAMANDA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ EN TEMEL ÖDEVİDİR”
Vyacheslav Chirikba Söyleşisi 25/08/2013. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, 22 Ağustos Perşembe günü Apsnypress Haber Ajansı’nın Bakanlık çalışmaları ve dış politika üzerine olan çeşitli sorularını yanıtladı. 


Apsnypress – Sn. Vyacheslav Chirikba, bu yıl Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınmasının beşinci yıl dönümü, Dışişleri Bakanlığı olarak Abhazya devletinin tanınması için yapılan çalışmaları tanımlayabilir misiniz?


Vyacheslav Chirikba – Uluslararası alanda, en yüksek derecede bağımsızlığın tanınması, Abhazya Cumhuriyeti’nin ve aynı zamanda dışişleri bakanlığının en temel ödevidir. Bu sürecin nihai hedefi, BM’de tam teşekküllü üyelik olmaktır, bu da Rusya Federasyonu ile müttefik ilişkilerini güçlendirmekle olur ve ayrıca, mücadeleye hazır bir ordu, güçlü bir ekonomi yaratmak, bizler için geriye dönüşü olmayan bağımsızlık mücadelemiz için bir görevdir.


Bağımsızlığın tanınması neden frenleniyor? Burada temel sorun, Abhazya’nın bağımsızlığına karşı sempati duyan herhangi bir ülkeye ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan inanılmaz baskıların bulunmasıdır. Bu baskılar, en yüksek düzeyde ekonomik şantaj ve siyasi baskılar olarak kendisini göstermektedir. Bu arada, aynı zamanda sadece Gürcistan’na karşı duyulan sevginin dışında, soğuk savaş döneminde ki içgüdüsel tepkilerinde ortadan kalkmadığı görülmektedir. Devasa nükleer güce sahip olan Rusya, özellikle ABD’de ki muhafazakar çevreler olmak üzere batı dünyasında dünyadaki hegamonyalarına bir tehdit olarak görülmektedir. Abhazlar da, kendi bakış açılarına göre, yanlış tarafı seçmelerinden dolayı, Batı tarafından diplomatik boykota tabi tutulmaktadır. Batı, artık Abhazya’nın Gürcistan’a geri dönmeyeceğini anladı, ancak, onlar Rusya’nın bu kararını tanımak istemiyorlar ve başkalarıının da tanımasını engelliyorlar.


Avrupa Birliği, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanınmasını engellemek için, bizim bağımsızlığımızın küçük ülkeler tarafından tanınmaması için bu ülkelere yapılan 2 Milyon Euroluk finans desteğini dondurmak gibi tehdit oluşturdular. Ve bundan dolayıdır ki bu ülke yönetimleri, bizlerle dayanışma, bağımsızlığımızı tanıma konusunda ki kararlarını geri almıyorlar. Hala kendi sömürgecilik altındaki dönemlerini hatırlıyorlar ve bizim konumumuzu, kendi tarihsel geçmişlerine benzetiyorlar.


Öyle de olsa, bizi tanıyan ülkelerin taşıdıkları riskler bir gerçektir. Bu nedenlerden dolayıdır ki, bizim istediğimiz gibi, bağımsızlığımızın tanınma süreci o kadar hızlı yürümüyor. Bazı eleştirmenlerin söylediği gibi, burada sorun bizim başarı ya da başarısızlığımızda bulunmuyor. Bu süreç, bizlerin kontrol edemediği bir farklı bir kategorik düzene bağlıdır. Bizleri, öç alır gibi beceriksiz olmakla ve asılsız suçlamalarla karşı karşıya bırakmak, gerçekçi değildir. Geç ya da erken, Abhazya ana dış politik hedeflerine ulaşmış olacaktır, bu konuda benim herhengi bir şüphem yoktur.


Bugün bizler hemen hemen bütün kıtalar üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dışişleri Bakanlığı yetkililerimiz, bir dizi ülke yönetimleri ile diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda düzenli toplantı ve istişare çalışmalarında bulunuyor. Çalışmalarımızı, bizlere sempati duyan ülkeler ve ABD ile Avrupa’nın yaptırımlarından korkmayan ülkelerin yönetimlerine odaklandırıyoruz. Rusya, Venezuela, Güney Osetya büyükelçiliklerine ek olarak, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Temsilcileri, Türkiye, Ürdün, Suriye, Tunus, Yunanistan, Almanya, İtalya, San – Marino, Fransa, İngiltere, Baltık Ülkeleri, Balkanlar, Latin Amerika Ülkeleri, Çin, Asya – Pasifik Ülkelerinde çalışıyorlar.


Bu çalışmalar, Dışişleri Bakanlığının sadece kamu tarafından görünen kısmıdır, tabii ki büyük bir kısmı toplumdan gizli yapılmaktadır. Ünlü bir sözü hatırlatmak isterim, diplomasi sessizliği sever. Bizim yakın dönemdeki çalışma planımız – bu ülkelerdeki gezilerimizin artmasını ve başarılı olmasını beklemektir.


Apsnypress – Bizim Batı ile olan ilişkilerimiz ne durumda? Bizim çalışmalarımız orada durdu mu, yoksa bu çalışmalar kesinlikle başarısızlığa mahkum mu?


Vyacheslav Chirikba – Elbette ki Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa, bizim tanınmamızın teşvik edilmesi sürecinde olumsuz bir rol oynamaktadır, bundan dolayıdır ki, ben Asya, Afrika ve Latin Amerika ülke yönetimleri ile olan diplomatik çalışmalarımıza parallel olarak Avrupa ülke yönetimleri ile de diplomatik çalışmalarımızın güçlendirilmesi için toplantı ve görüşmelerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Bizim Batı Avrupa’da düzenli gezilerimiz oluyor, özellikle İtalya’da, bizlere Avrupa Birliği’nde ki orada 28 ülke bulunuyor, orada yekpare çalışma yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir fikir verdi.


Şunu söylemek gerekir ki, Avrupa’daki bir dizi tolumsal kuruluş ve siyasetçi, Abhazya’nın bağımsızlığına karşı değiller. Örnek vermek gerekirse Senato salonlarında görüştüğümüz, İtalyan Senatosu Dışilişkiler Komite Başkanı, eski İtalya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Lamberto Dini bana bu konuda konuştu. Onun inanışına göre, Abhazya, bağımsız bir devlet olmanın her türlü koşuluna sahip bulunuyor. Bu düşünceyi, başka İtalyan politikacılar ve toplum kuruluş temsilcileri de dile getirdiler.


Bizlerin ziyareti hakkında, İtalyan basınında, dergilerde ve ulusal tv kanallarında yayınlar yapıldı, bu ziyaretimize dayanılarak Abhazya’ya sempati ile yaklaşan bir çok konu tartışıldı. Yakında, Abhazya ve İtalya şehirleri arasında dostluk anlaşmalarının imzalanmasını bekliyoruz.


Bizlerin San – Marino çalışmalarımız,daha da az bir ilgi oluşturmadı. Bu ülke, küçük bir Avrupa ülkesi olmasına ragmen bizim için değeri çok büyük, Avrupa Birliğine üye değil ve AB ülkelerinin birbirine demir zincirlerle bağlı olan disiplin kararları dışında bağımsız dış politik kararlar alabilir. Bazı parlamento üyeleri, bazı parti başkanları bizim ülkemizin bağımsızlığını tanıdıklarını söylüyorlar.


Bu arada, aynı yönde bir çalışma Türkiye’de de sürdürülmektedir. Son dönemde, Türkiye’de iki şehir ile dostluk anlaşması imzalandı, Suhum ve Side (Side – Antalya İli’nin küçük bir sahil ilçesi, Abhazyam.com), Suhum ile İstanbul’un büyük bölgelerinden olan Kartal ile dostluk anlaşması imzalandı. Türkiye’nin iki şehri ile de anlaşma imzalanması bekleniyor.


Bu çıkış, bir olay değil midir? Sonuç olarak, savaş sonrası dönemde böyle bir şey gerçekleştirmek  kolay değildi. Ve tümüyle bu – Abhazya Dışişleri Bakanlığı olarak, gerçek anlamda diplomatik ve sistemli bir çalışma, bizim sadık dostlarımızın ve yurt dışındaki temsilcilerimizin çalışmaları gibi.


Apsnypress – Bilgilendirme dünyasında neler yapılıyor?


Vyacheslav Chirikba – Dışişleri Bakanlığımızın web sayfası yabancı dil ulaşımı açısından çok büyük bir yarar sağlamaktadır – o, Abhaz ve Rus Dilinde çalışıyor, ek olarak İngilizce, Türkçe, Almanca, İtalyanca bölümleri bulunuyor, Arapça hemen, hemen hazır, Fransızca, İspanyolce ve Polonya dilinde ki bölümler hazırlanıyor. Bütün bunlara ek olarak, Dışişleri Bakanlığı’nın birçok dilde, Facebook, Twitter sayfaları açıldı, YouTube’da video hesabı açıldı. Dışişleri Bakanlığımız genç danışmanlarımızdan Suriye göçmeni Miad Gogua, tarafından Arap dilinde “Merhaba Abhazya” adında haber sitesi hazır duruma getirildi. Böylece ,ilk olarak Arap dilinde Abhazya hakkında olumlu bilgi verecek bir haber sitesi ortaya çıkmış olacak. Aynı amaçla, Fransızca ve Polonya dillerinde internet siteleri oluşturulması planlanıyor. Daha önce bunların hiçbiri bulunmuyordu.


Yüzyılımız, informasyon ve teknoloji çağıdır, doğru kullanıldığında başarının yarısı sağlanmış oluyor. Bu ay, Dışişleri Bakanlığı "Abhaz Vikipedi” adı altında iddialı bir proje başlatıyor. Vikipedi, çok dilli, güçlü bir uluslararası bilgi kaynağıdır ve bizler Abhazya’nın hizmetine sunacağız. Şimdiye kadar o alanda, ülkemiz ve ulusumuz hakkında sadece düşmanlarımız tarafından yayılan düpedüz yalan ve yanlış bilgiler özgürce yayımlandı. Bu durumun bizlerin lehine çevrilmesi gerekiyor ve yakında bunu doğrudan gerçekleştireceğiz.


Apsnypress – Abhazya tarafı için Cenevre sürecinde birçok sorun bulunuyor mu?


Vyacheslav Chirikba – Gerçekten de, bizim Cenevre görüşmelerine katılmamız, çoğu kişi için az sonuç alındığını düşündürebilir. Fakat, bu sürecin yararının ne olduğunu, görüşmelerden ne beklendiğine bakarak değerlendirmek gerekir. Eğer, Cenevre görüşmelerinden beklenti, Gürcistan’ın Abhazya’yı tanımasının çıkacağını düşünmekse, bu saf bir beklenti olur. Ancak, eğer bizler Cenevre görüşmeler sürecinde etkin olarak yer alırsak, gündemde olan konuları, kendi bilgilerimizi ve görüşlerimizi, BM, AGİT Yüksek Temsilcileri ile AB ve ABD Temsilcilerine sunuyorsak, bunun bir anlamı vardır – bunun yararı da yadsınamaz. Bizim en önemli görevlerimizden biri olan Abhazya’nın bağımsızlığını benimsemeyen ABD ve AB tarafının düşüncesinin kırılması idealinin gerçekleşmesi için Cenevre görüşmeleri bir amaç olabilir. Çünkü, bizim batı ülkelerinde büyükelçiliklerimiz bulunmuyor, bizler Cenevre görüşmelerine katılan Batılı hükümetler ve büyük uluslararası kuruluşların temsilcileri ile Cenevre sürecinde en üst düzeyde bilgi alışverişnde bulunma fırsatını elde ediyoruz.


Cenevre görüşmelerinin yararı hakkında iki adet örnek vereceğim. Bilindiği üzere, son bir kaç yıl içerisinde Gürcistan tarafından, Abhazya’ya giden birkaç onlarca, özellikleTürk ticaret gemileri ele geçirildi. WikiLeaks’ta yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinden okuduğumuza göre, Bizlerin Cenevre görüşmelerinde taraflara, Gürcistan’ın Karadenizin uluslararası karasularda bulunan yük gemilerine el koyması ile ilgili koordinatları verdikten ve bunun korsanlık olduğunğ kanıtladıktan sonra, Tiflis’e giden ABD Cenevre Temsilcisinin Saakaşvili’ye bu el koymaların uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu ve ABD’nin bu olayı desteklemeyeğini vurguladığını öğreniyoruz.


İkinci örnek – Cenevre görüşmelerinde bizlerin, Gürcistan’ın Rus Pasaportu taşıyan Abhazya vatandaşlarının batı ülkelerinden almak istedikleri vizelerin engellenmesi ile ilgili raporları sunmamız sonrasında aynı ABD’li Temsilci Saakaşvili’ye bu engellemenin yapılamayacağını belirtti. Gürcü tarafının sürekli olarak propagandasını yapmış olduğu, Abhazya ve Güney Osetya’nın sözde işgal altında bulunduğu iddiaları, Abhazya tarafından Cenevre görüşmelerinde uluslararası yasalar ve haklara dayanan belgeler ile çürütüldü. Bu raprlara, ne Gürcü ne de dostu olan Batılı müttefikler karşı çıkabildi. Bu görünen örnekler, bizlerin görüşmeler sürecinde taraflar üzerinde ne derece etkili olduğumuzu ve olumlu sonuçlar elde edilebileceğini göstermektedir.

 

Apsnypress – Son zamanlarda, Abhazya Dışişleri Bakanlığı, siyasi muhazlefet tarafından genellikle eleştiriye uğramakta. Yapılan bu eleştiriler hakkında ne tür bir yanıt verebilirsiniz?


Vyacheslav Chirikba – Gerçekten de, görünüşe göre, muhalefet, ülkemizde dış politikaya “vurma” kararı aldı, ülkenin bir dizi devlet kurumları arasında en savunmasız olarak seçtiği Dışişleri Bakanlığını hedef almış. Bu tür saldırılar, ödüllendirilemez, belki de Abhazya Devletinin diğer bakanlıklarında görülmüş değil, Tanrı göstermesin Devletin Güçlü yapılarına karşı da – Belki de olabilir ve tarih gösterir! Ve Abhazya Dışişleri Bakanlığı çalışanları, kültürlü, zeki insanlar, onlarla çalışmak daha kolay olacaktır. Ancak bizim açımızdan bu anlaşmazlığın meyveleri olarak “Güvenlik Açığı” ve yanıt vermemek gibi sonuçlar ortaya çıkarıyor. Abhazya Dışişleri Bakanlığı, bu eleştirilere karşıdır, Devlet Organlarının içerisinde profesyonel anlamda çalışan organlardan birisidir. Burada, genç yükseköğrenimli, çok yetenekli ve motivasyonu yüksek profesyonel kadrolar bulunuyor. Bu tür kadrolar, daha müreffeh toplumlar, herhangi bir devlet için bile gurur tablosu olabilir. Bizim çocuklar üç, dört dili hatta beş dili akıcı bir biçimde konuşabiliyorlar. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığında, daha once hiçbir zaman böyle güçlü kadrolar bulunmadı. Kadrolar, her ülke büyükelçiliklerinde çalışabilir, uluslararası her alanda her türlü düzeyde görüşmelerde bulunabilir. Açık bir biçimde vurgulamak istiyorum, tüm bu arkadaşlarımız mütevazi bir maaş ile olumlu verim almak için çalışıyorlar.


Abhazya Dışişleri Bakanlığı üzerinde süren bu saldırılar, kuvvetli olarak araz yaratıyor. Ve bundan kimin çıkarı olur? Kim, Abhazya’nın dinamik ve agresif dış politikasının itibarını yitirtmeye çalışıyor?


Apsnypress – Siz, daha once devlet yönetimi görevinde bulunan ve şimdi muhalefet’te bulunan Birleşik Abhazya Siyasi Partisi Başkan Yardımcısı tarafından Dışişleri Bakanlığına karşı yapılan sert eleştirileri hakkında ne söyleyebilirsiniz?


Vyacheslav Chirikba – Bu asılsız, temelsiz ve tamamen haksız suçlamalara adres olan Dışişleri Bakanlığı olarak ne söylenebilir? Açıkçası, artık, bütün bu basmakalıp ve yetkisi olmayan, hiçbir biçimde konuyu bilmeyen, topluma yanlış bilgi veren kişilerin eleştirilerini okumak ve dinlemekten yoruldum. Dışişleri Bakanlığına saldırılar, neredeyse dış politikayı “yıkma” noktasındaki eleştiri biçimine dönüşmesine şaşmamak mümkün değil. Bizim, Rus ve Batılı meslektaşlarımız, aksine, Dışişleri Bakanlığının her yönde artan düzeyine işaret ediyorlar. Ben, eleştiride bulunan genç arkadaşa, genel olarak vereceğim yanıt, ben hiç kimseye, yeni siyasi kariyerine başlarken, eski dostlarına ve çalışma arkadaşlarına çamur atmasını tavsiye etmem. Sert ithamlarda bulunanların, eleştirilerini yaparken önce kendilerine bakmaları gerekir, bizim devletimizi inceleyen, gayet güçlü bütçeye sahip bir gurup bulunuyor, ancak, bu gurubun çalışmaları ve almış olduğu sonuçları kimse bilmiyor. Dedikleri gibi yargıçlar kim? 

 

Çeviri: Fatih Atan (A'tanba)                                                                                                                                      

 

Kaynak: http://apsnypress.info/interview/9821.html

 

www.abhazyam.com
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.