RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Ağustos 2013, Perşembe 02:05:40 tarihnde eklendi. 673 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

08/08/2008

KAFKAS ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ (KADK), GÜRCİSTAN’IN, GÜNEY OSETYA’YA SALDIRISININ 5. YILDÖMÜMÜNÜ ANDI
08/08/2008 08/08/2013. Gürcistan’ın 08 Ağustos 2008 Tarihinde Güney Osetya’ya saldırısı sonucunda 1550 Oset sivil yaşamını yitirmiş ve binlerce insan yaralanmıştı. Saldırının 5. Yıldönümü nedeni ile ilgili olarak Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) tarafından yayımlanan anma yazısı aşağıdadır.

 

********** 


Tarih : 08 Ağustos 2013

Sayı : 2013-125

Konu : Kınama ve Anma,


İNSANLIĞA SÜRÜLEN KARA LEKE


1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasıyla dünya tarihinde yeni bir dönüm noktası başlamıştır. (SSCB) Sovyetler Birliği Konseyi (Supreme Soviet), 3 Nisan 1991 tarihinde, Sovyetler Birliği’nden ayrılacak Birlik Cumhuriyetleri’nin, “Ayrılma Sorunlarının Düzenlenmesi” hakkında bir kanunu kabul etmiştir. Bu kanuna göre birliğe üye cumhuriyetler, Sovyetler Birliği’nden ayrılmaya karar verdikleri takdirde; Otonom Cumhuriyet olma, Sovyetler Birliği içinde kalma ya da kendi hukuki statülerini belirleme ve halkların kendi kendilerini yönetme hakkı tercihlerine sahiptir.


Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğine üye diğer devletler gibi Güney Osetya ve Abhazya Cumhuriyetleri de, uluslararası hukukun “Halkların Kendi Kendini Yönetme” hakkını kullanarak egemenliklerini ilan etmişlerdir.


Güney Osetya ve Abhazya’nın Egemenliklerini kabul etmeyen, ABD ve BATI’nın silah ve politik desteğini arkasına alan Gürcistan, “halkların kendi kendini yönetme” hakkını ihlal ederek, 1991 yılında Güney Osetya 1992 yılında da Abhazya’ya saldırarak bölgede barış, güven ve istikrarı yok eden bir savaşa neden olmuştur. Yaşanan bu savaşlarda Oset ve Abhaz Halklarının var olma direnişi Güney Osetya ve Abhazya’nın lehine sonuçlanmış ve bağımsızlıklarını bir kez daha perçinlemişlerdir.


Batının desteği ile 8 Ağustos 2008 tarihinde bir kez daha Güney Osetya’ya saldıran Gürcistan, İnsanlığa kara bir leke daha sürerek tarihe geçmiştir..


Orantısız bir güçle saldıran Gürcistan, Güney Osetya’ya vahşet ve katliam yaşattı. Neredeyse bir dünya savaşı başlatacak olan bu saldırı, pek çok Oset kadın, çocuk ve yaşlılar sabahı göremedi, kalanların ise büyük bir tahribatı yaşadı.


Bu saldırının 5. Yıldönümünde bir kez daha şiddetle kınıyor, Güney Osetya’nın acısını paylaşıyoruz.


Tetiği çeken Gürcistan’dı ama hafızalarımıza nefretle kazınan bu katliamda tetiği çeken kadar çektirenler de suçludur. Bunca sabıkasına rağmen Gürcistan’ı silahlandırıp katliama teşvik edenler de suçludur. Oset halkının derin acısını görmezden gelip usulen de olsa bir başsağlığı dilemeyenler de suçludur. Bu katliam hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi davrananlar da suçludur.


Suçlular,

Tarihe kaydedildiniz; insanlığın yüzkarası sayfasına.

Oset kardeşlerimiz, çocuklarımız,

Kalbimize kaydedildiniz; acıyla ve sevgiyle hatırladıklarımızın yanına… 


Saygılarımızla.

 

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına

Başkan Erdeşan KOBAŞ BGANBA


Kaynak: info@abhazya.org
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.