RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Mayıs 2011, Cumartesi 11:50:32 tarihnde eklendi. 713 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Regnum Haber Ajansı Raporu

ABHAZYA; AĞIR BİR BİÇİMDE 2010 YILINDA YAPILACAK OLAN DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE HAZIRLANIYOR
Regnum Haber Ajansı Raporu 11/06/2008. 04 Haziran 2008 tarihinde Suhum şehrinde, Abhazya Ulusal Savaşı Gazileri Organizasyonu "ARUAA" (Savaşçılar); coşkulu bir biçimde toplantı düzenlediler. Abhazya Vatandaşları, bütün bu yaşanan gelişmeleri endişe ile izlediler, çünkü, bir kaç yıl kadar önce aynı biçimde toplanan diğer Ulusal Savaş Gazileri Organizasyonu "AMTSAHARA" (Eski Savaşçılar) toplantısı sonucunda yaşanan toplumsal olaylar hatırlandı. Yine, o dönemde, devlet yönetimi uygulamaları "AMTSAHARA" tarafından sert bir biçimde eleştirilmiş ve ciddi tepkiler ile karşılaşmıştı. Toplumsal-politik hareket temsilcileri yapmış oldukları eleştirel görevlerini, kendilerine özgü bir biçimde "buzkıran" gibi yerine getirmişlerdi.

"AMTSHARA" organizasyonu üyeleri, olaylar sırasında dönemin devlet başkanı Vladislav ARDZINBA'nın görevini terk etmesi için Suhum Şehri sokaklarında mitingler düzenleyerek, şiddetli muhalefet gösterileri oluşturmuşlardı. Doğal olarak, şu anda görevde bulunan Abhazya Devlet Yönetimi uygulamış olduğu başarılı çalışmalara karşılık olarak "ARUAA" tarafından yapılan eleştirilerden dolayı endişe duydu. Bundan dolayıdır ki, "ARUAA"nın toplantısı yaklaştığı dönemlerde "sinirler geriliyor", "eğer, devlet başkanlık sarayını bloke etmek için karar alınır ise", "belki de, devlet başkanının istifa etmesi istenebilir".

Anlaşılan, bu tür düşünceler, bugünkü devlet yönetimini huzursuz ediyor. Ancak, toplantı sonrasında herhangi bir "sıra dışı olay" yaşanmadı, toplantıya katılanlar sakin bir biçimde dağılarak evlerine döndüler, devlet yönetimini düşürmek için herhangi bir çağrı girişiminde bulunulmadı. Toplantıya katılan delegeler, devlet yönetimine karşı eleştirilerde bulundular, bazı delegeler eleştiri dozunu serleştirerek konuşmalarda bulundular. Ancak, buna Abhazya'da kimse şaşırmadı.

2004 Sonbaharı'nda ki devlet başkanlığı seçimleri sonrasında devlet yönetimi üst kadrolarında önemli değişiklikler yaşandı, muhalefet ve yönetim yer değiştirdi, "AMTSHARA" gazileri yönetim taraftarı oldular, muhalefet rolü aynı dönem içerisinde, yine savaşçılar tarafından kurulan "ARUAA" organizasyonuna düştü.

"ARUAA" Organizasyonu; Suhum'da ki toplantıya gelmeden önce Abhazya'nın bütün bölgelerinde delege seçimi yaptı. 523 Delege kongreye katılma hakkı elde etti. Delegelerin 489'u Suhum'da ki toplantıya katıldı. "ARUAA" Organizasyonu, yeni bir yapı olarak göz önüne alınır ise bu sayının hiç de az olmadığını düşünmek doğru olur. "ARUAA" Organizasyonu bunda tam bir yıl önce resmi olarak kuruldu. "ARUAA" Organizasyonu, bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde kurulmuş olmasına rağmen, gazilerin sorunlarını çözebileceğini topluma göstermiş oldu, askeri yedek güçler içerisinde önemli yer tutmaları, onların popüler güçler içerisinde bulunmaları anlamına geliyor, şu anda bu yapı içerisinde binden fazla kişi bulunuyor.

Abhazya'da bir kaç yıl öncesine kadar Abhazya-Gürcistan Savaşı gazilerinin  temsil hakkı "AMTSAHARA" Organizasyonunun elinde bulunuyordu. 2004 Ylın da yaşanan devlet başkanlığı seçimleri sırasında bu organizasyon bölünmelere uğradı, bir kısım gaziler Anri DJERGANİYA'nın tarafını tuttular, çoğunluk ise Sergey BAGAPŞ'tan yana tavır koydular. 03 Ekim 2004'de yapılan miting sonrasında devlet başkanlık binası basıldıktan sonra tam bir patlamaya uğradılar. Bu üyelerin, yeni kurulan devlet yönetiminde önemli görevlerde yer almalarına şaşırmamak gerekir. Fakat, yaşanan kavga Vladislav ARDZINBA'nın koltuğuna oturmak için zirveye ulaştığında, bazı uluslararası araştırmacılar ülke içerisinde "iç savaş"ın kaçınılmaz olduğunu düşünmeye başlamışlardı. bu sırada "AMTSHARA"ya üye olmayan Ulusal Savaş Gazileri "seslerini yükselttiler". yapılan toplantı içerisinde gaziler kayıtsız şartsız olarak Vladislav ARDZINBA'yı desteklediklerini belirterek muhalefet liderleri hakkında oldukça sert eleştirilerde bulundular. Galiba, yapılan bu toplantı "AMTSAHARA" Organizasyonun da geleceğini belirlemiş oldu, onu geriye çekmek zorunda kaldılar ve ikinci bir organizasyon kurulmuş oldu. 

“ARUAA” Organizasyonu; ilk kurulduğu yıldan bu yana 2,5 yıl sonra resmi işlemlerini yerine getirerek Abhazya savaş Gazileri’nin “temsili” görevini üstlendi. Seçimler sonrasında bir gurup gazi, inisiyatif oluşturarak “ARUAA” Organizasyonu’nun kuruluşunu sağlamış oldu. Bu kuruluşa, ülke içerisinde tanınmış olan bir çok gazi üye oldu. Bunların arasında, Eski Abhazya Genel Kurmay Başkanı Vladimir ARŞBA, Yeni  Parlamenter Sergey METOSYAN, Sosyal Hareket liderlerinden Vadim SMIR’ da bulunuyordu.

“ARUAA”nın kuruluş bildirgesini imzalayan kişilerin arasında Abhazya Devlet Başkan Yardımcısı Raul HADJİMBA ve Dışişleri Bakanı Sergey ŞAMBA’da bulunuyordu. Abhazya Yönetimine yakın olan baskı organları, “ARUAA” Organizasyonu’nu kuran insanların, gazilerin tıpkı 2004 yılında yaşandığı gibi 2010 yılı Ocak ayında yapılacak olan Devlet Başkanlığı Seçimlerinde HADJİMBA-ŞAMBA’nın seçilmesinde çözüm rolü oynayacağını tahmin ediyorlar.

Bugün yapılan kongre, gaziler organizasyonu “ARUAA” ile Devlet Yönetimi arasında “sıcak” bir ortam oluşturdu. Bundan tam 10 gün önce gaziler ile Milli Eğitim Bakanı İndira VARDANİYA arasında skandal bir olay yaşandı. Başbakan’ın sözlü emri üzerine bürokratlar “ARUAA” temsilcilerini Abhazya Eğitim Sezonu Kapanış Törenleri’ne “Son Çan Çalma” katılmalarını engellediler. Bu gelişmeler sırasında Başbakan Aleksandr ANKVAB, bakanını yalnız bıraktı, Olay ile ilgili olarak hesabı vermek görevi Başbakan yardımcısı Leonid LAKERBAYA’ya düştü. Leonid LAKERBAYA, psnypress haber ajansına vermiş olduğu demeçte, olay ile ilgili olarak bütün sorumluluğun kendisinde olduğunu belirterek, öğrenci sıraları üzerinden politika yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Nasıl oldu ise, Milli Eğitim bakanı ile yaşanan bu olaydan sonra Gazilerin yönetime karşı olan sesleri daha yüksek olarak çıkmaya başladı. “ARUAA” Kongresi başlamadan önce yaşanan bu olayı fırsat bilerek eleştirilerini hızlandırdılar, Devleti yönetenlerin, vatanı kurtaranlara karşı bilinçli uygulamalar içerisine girdiklerini belirttiler.

Beklendiği üzere, Abhazya Devlet Başkan Yardımcısı Raul HADJİMBA’da “ARUAA” Kurultayında bulunuyordu,. Ancak, Dışişleri Bakanı Sergey ŞAMBA, toplantıda bulunmuyordu. Kongreden iki gün önce Sergey ŞAMBA, Abhazya heyeti ile birlikte Türkiye’ye ziyarete gitmişti.

Yorumcular; dışişleri bakanının bu dönem içerisinde Abhazya’da bulunmak istemediğini gözlemlediler, bakanın bu ziyareti ile ilgili olarak basın organlarına önceden herhangi bir bilgi verilmemişti, Sergey ŞAMBA’nın muhalefet içerisinde görünmemek için gittiğini belirttiler.

Bu tahminlerin altında bir gerçeklik payı bulunuyor, Sergey ŞAMBA; Abhazya-gürcistan sorunu Görüşmelerine aktif bir biçimde katılıyor, ve Suhum yönetiminin “baş sözcüsü” konumunda bulunuyor. ŞAMBA; HADJİMBA’dan farklı olarak BM Barış Görüşmelerinde aracılar ile yapılan resmi ya da gayri resmi toplantılara ve Gürcistan Temsilcileri ile yapılan görüşmelere katılıyor.

Sergey ŞAMBA, “ARUAA” Kongresine katılmış olsa idi gelişmelerden hoşnut kalmayacaktı, kongrede konuşmacılar, yumuşak konuşmadılar, devlet yönetiminin uygulamış olduğu dış politika ile ilgili olarak sert eleştirilerde bulundular, Abhazya Dışişleri Bakanı da bu politikayı belirleyen kişi konumunda bulunuyordu.

“ARUAA” Organizasyonu Kongre Kapanış Bildirgesi; “Abhazya Yönetiminin uygulamış olduğu dış politikanın ülke için tehlikeli olduğunu belirtiyor, barış görüşmelerinin formatının değiştirildiğini ve Abhazya-Rusya Birliğinin temelinden sarsıldığını söyleyerek “Rusya’nın uygulamış olduğu politikanın Abhazya halkının haklarını ve güvenliğini korumak amacı ile yönlendirilmiştir. Bu konumda Abhazya Halkının Rusya’ya olan teşekkürlerini iletmemek gibi bir davranış olamaz, fakat, Devlet Yönetiminin uygulamış olduğu bu politikayı anlamakta zorlanıyoruz ve tehlikeli buluyoruz.

10 Mayıs 2008 de Suhum’a kalabalık ve görkemli bir ABD Heyeti ziyarette bulundu. ABD Heyetinin ardından Gürcistan’ın BM Temsilcisi İrakli ALASANİYA, Abhazya’ya gizli bir ziyaret gerçekleştirdi. Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Gürcistan Yönetimi ile Yukarı Kodor Bölgesinde bulunan Gürcistan’a ait askeri birlikler çekilmeden görüşmeler masasına oturmayacağız” biçiminde sürekli olarak açıklamalarda bulunmasına rağmen Gürcistan temsilcisi ile görüşmede bulundu. Bu gelişmelerden sonra Abhazya’ya  AB’ ne ait geniş bir heyet geldi, bu görüşmelerden sonra Abhazya yönetimi AB’ inde sorunların çözümüne katılabileceğini belirtmeye başladı.  06/06/2008 tarihinde AB Yüksek komiseri Havier SOLANA, Abhazya’ya programlanmış bir ziyarette bulundu. Bütün bu gelişmeler, bizleri, Abhazya’nın yürütmüş olduğu görüşmeler formatının değiştiğine şahit ediyor” açıklamasında bulundu.

1992-1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazileri Organizasyonu “ARUAA”; Abhazya Yönetimi tarafından uygulanan dış politika değişikliklerini onaylamadıkların belirterek “bizler, sadece Rusya Federasyonu ile birlik oluşturarak Abhazya’nın Bağımsız Devlet özelliğini koruyacağından eminiz, kardeşlerimiz ülkelerinin bağımsızlığı için canlarını feda ettiler” biçiminde açılama yaparak kongreyi kapattılar.

“ARUAA” Kongresi sonucunda, Abhazya Yönetiminin uygulamış olduğu politikalara güvenilmediği ortaya çıktı. Görünen o dur ki, Abhazya, ağır bir biçimde, seçim yoluna doğru gidiyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, yönetimin uygulamış olduğu politikalara karşı muhalefet daha da hızlanacaktır. Sergey BAGAPŞ’ın görev süresi 2010 yılı ocak ayında sona eriyor. Ancak, bugün için Abhazya’da ki gelişmeleri gözlemleyenler, dört yıl öncesinde, istifa talepleri, ret oyları, sıralı ve sırasız yapılan kongreler gidip geldiler. Şimdi, bunların hepsi geçti, ve bunların sonucunda ülke yönetimine Sergey BAGAPŞ  ve onun ekibi geldi.

Sergey BAGAPŞ yönetimi’nin seçimleri geçip geçemeyeceğini zaman gösterecektir.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.