RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Mayıs 2013, Cumartesi 14:58:59 tarihnde eklendi. 1021 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Romanya’yı Korku Sardı

ROMANYA BASINI - “KOSOVA EMSALİ” RUSYA’NIN GÜRCİSTAN’A ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA DEVLETLERİNİ TANIMASI İÇİN ZORLAYICI ETKENİ OLABİLİR”
Romanya’yı Korku Sardı 04/05/2013. Romanya Basınında Kosova – Sırbistan Anlaşması’nın yansımaları üzerine yorumlar yapılmaya başlandı. Özellikle Rusya’nın Pridnestroviya’nın Rusya tarafından bağımsızlığının tanınması olabileceği ve Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıması için bir örnek olabileceği konuşulmaya başlandı.


Revista 22 Gazetesinde yayımlanan yorumda Sırbistan’ın Kosova’yı tanıması konusunda ilk adımların atıldığı belirtiliyor. “19 Nisan’da Sırbistan ve Kosova temsilcileri arasında iki ülke arasındaki ilişkileri düzenleyen bir anlaşma imzalandı, ancak Belgrad devletinin eski eyaletini tanımadan gerçekleşti. Anlaşmanın imzalanması, AB Dış Politikalar Yüksek Komiseri Catherie Ashton’un aracılığı ile gerçekleşti. Bu anlaşma, resmen tanımıyor olmasına rağmen, Kosova’nın bağımsızlığının açık bir tanınması olmasa bile bu gerçek, Belgrad’ın eski eyaleti ile olan ilişkilerini düzenleyen, şimdi iki egemen ve bağımsız devlet arasındaki ilişkileri belirleyen bir karakter özelliği taşımaktadır. Anlaşma, Kosova’da bulunan Sırp Azınlığa, kendine özgü polis ve mahkeme kurma hakkını tanıyan imtiyazlar içeriyor, ancak aynı zamanda Kosova’nın bir sonraki aşamada Sırbistan’dan bağımsızlığının tanınması sürecini de hazırlıyor. Bu gelişme, Sırbistan’ın gelecek süreçte AB’e katılımı göz önüne alındığında, muhtemelen AB’nin Belgrad’a, Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını bir ön koşul olarak sunumudur” açıklaması yapılıyor


Revista 22 Gazetesi “Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlaması ve eski Sırp eyaletinin bağımsızlığının olası bir tanınmaya doğru yürümesi Avrupa düzeyinde bir takım bazı ilginç bakış açılarını da gündeme getirmektedir. Birincil olarak, Rusya, Tiflis üzerinde, Abhazya ve Güney Osetya Devletlerinin Gürcistan tarafından tanınması için baskı oluşturması mümkün olacaktır. 2008 Rus – Gürcü Savaşı, kısmen de olsa Moskova’nın batıya Kosova’daki durum için yeterli bir yanıt verme olarak değerlendirilebilir. “Kosova Modeli” Kremlin tarafından Pridnestroviya sorunun çözümünde kullanılabilir. Bu durumda, sürecin bu biçimde yürütülmesi, sorunun çözümü, Moldova’nın toprak bütünlüğünü tehlikeye sokabilir ve Avrupa vektörünün Kişinev (Prtidnestroviya başkenti- Abhazyam.com) ile ilişkilerini geliştirebilir. Yeterince günahı büyük olan, Rusya tarafından "Kosova Emsali" Pridnestroviya ve benzeri durumlarda, dondurulmuş olarak bulunan çatışmalarda kullanılabilir.


Kosova, ayrıca Avrupa’daki diğer ayrılıkçı hareketler için etkili bir örnektir. “Kosova Emsali” Katalan, Bask ve İskoç milliyetçiler tarafından titizlikle incelenmektedir. Kosova’nın yakın bir gelecek içerisinde Belgrad tarafından bağımsızlığının tanınması, bu ayrılıkçı hareketler tarafından bir sinyal olarak algılanması olasıdır. Kosova’nın 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Romanya, bağımsızlığı tanımayarak konumunu koruyor. Romanya “Kosova Emsali” karşısında, eski Sovyetler Birliği torakları içerisinde dondurulmuş olan çatışmaların ilk etapta oluşturacağı riskler nedeni ile resmi olarak sessiz kalmayı tercih ediyor”
görüşlerine yer verdi. (REGNUM Haber Ajansı – Bükreş yönetimi, kendi bünyesi içerisinde Transilvanya’da bulunan Macar Azınlık liderleri tarafından 2008 yılında Kosova Modelini takip etme konusundaki niyetlerini açıklamışlardı)


Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)


Kaynak:  http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1655033.html#ixzz2SJArYALg      
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.