RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 03 Mayıs 2013, Cuma 15:41:21 tarihnde eklendi. 890 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kosova – Abhazya Kıyaslaması

“KOSOVA EMSALİ” ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA İÇİN GEÇERLİ OLABİLİR”
Kosova – Abhazya Kıyaslaması 03/05/2013.  ABD Deniz Harp Akademisi Profesörü Nicholas Gvodzev, Amerikan “Foreign Affairs” Dergisinde yazdığı makalesinde “Kosova Emsali” bugün için Dağlık Karabağ dahil olmak üzere bütün çatışma alanlarında geçerli olabilir” yorumunda bulundu.


Nicholas Gvozdev, makalesinde “Kosova ve Sırbistan, aralarında tarihi bir anlaşma imzaladılar. Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda, uzun süren görüşmeler sonrasında taraflar arasında yakın bir gelecekt, bu ülkelerin AB Üyeliklerini de sağlayabilecek bir belge imzaladılar. Sırbistan’ın bu konudaki sert duruşu, uzun yıllardır böyle bir anlaşmanın oluşumunu engellemişti” konusunda dikkat çekti.


Yazar, Sırbistan ve Kosova arasında imzalanan anlaşmanın, çeşitli bölgesel çatışmalara ve aynı zamanda Dağlık Karabağ sorunun çözümünde emsal teşkil edebileceğini belirtiyor. Belgrad, beş yıl önce bağımsızlığını işgal eden Kosova’nın bağımsızlığını resmi olarak tanımış bulunmuyor, ancak Sırp tarafı, Priştine’deki Hükümeti (Kosova’nın Başşehri – REGNUM) bu bölgede resmi meşru otorite olarak kabul ediyor. Buna bağlı olarak da, Kosova tarafı, Sırp azınlığa geniş bir özerklik vermeyi kabul etti. Özellikle özerk bölgenin kendi yasaları, mahkemeleri ve güvenlik güçleri bulunacak. Piriştina silahlı kuvvetlerinin Sırp bölgesine girmesinin engellenmesini de kabul ediyor.


Yazara göre, taraflar arasında tüm maddeler de tam anlamı ile anlaşmanın sağlanması mümkün değil ve bu görüşmeler süreci daha da sürecek.


“Kosova Emsali” konusunda REGNUM Haber Ajansı!na yorumda bulunan siyaset uzmanları, “Kosova Emsali”nin Abhazya ve Güney Osetya için geçerli olabileceğini söylediler. Uzmanlar, Bidzina İvanishvili başkanlığındaki yen Gürcistan Hükümeti’nin Rusya ile olan ilişkilerini düzenleyebilmek için Rusya ve başka bazı ülkeler tarafından bağımsızlıkları tanınan bu ülkelerin yönetimlerinin yetkilerini yasal olarak tanıyabileceği yorumunda bulundular.


Kaynak:  http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1655015.html#ixzz2S1A0KQOT       
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.