RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Mayıs 2013, Perşembe 20:04:26 tarihnde eklendi. 1441 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çok Tuhaf İşler

“ABHAZYA KÜLTÜR GÜNLERİ”NİN, "YA"SI YOK OLDU "ABHAZ KÜLTÜR GÜNLERİ" OLDU!
Çok Tuhaf İşler Fatih Atan (A’tanba)


02/05/2013. Değerli okuyucular,  Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun katkıları ile Türkiye’de düzenlenen Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılımı sağlanan, ancak daha sonra Gürcistan’ın Türkiye Hükümeti’ne karşı uygulamış olduğu siyasi baskı sonucunda şenliğe katılımı engellenen Abhazya Cumhuriyeti “Abaza”  Çocuk Halk Dansları Topluluğu skandalını hep birlikte yaşadık.


Bu skandal ile ilgili olarak ve Abhazya Cumhuriyeti ile Abhaz Diasporası üzerine oynanan ve oynanacak olan oyunlara dikkat çeken “Abhazya ve Abhaz Diasporası Üzerinde Oynanmak İstenen Oyunlara Alet Olmayalım” başlığı ile yayımladığım yazımın sonunda yeni tehlikeye dikkat çekmiştim. (Yazının tamamı için bknz: http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/297/21-mart-toplantisindan-gunumuze.html )


Yazının sonunda KAFFED bünyesinde bulunan “İçimizdekiler”in denetiminde Kartal Belediyesi bünyesi içerisinde 2 – 4 Mayıs 2013 Tarihleri arasında “Abhazya Kültür Günleri”nin düzenleneceğini hatırlatmıştım. Ve ileride olabilecek sıkıntılara dikkat çekmiştim.


Daha yazının yayımlandığı günlerde sıkıntı kendisini göstermişti. 2 Mayıs’ta başlayacak olan “Kültür Günleri”nin 3 - 4 Mayıs tarihleri arasına alındığı gözlemlendi.


Yazı da “T.C. Hükümeti’nin Valiliklere ve belediye yönetimlerine göndermiş olduğu genelge bilinirken, KAFFED Yönetimi, Abhazya Devleti Resmi Temsilcilerini, Türkiye Toplumuna nasıl tanıtacak, “T.C. Hükümeti’nin 23 Nisan’da belirttiği gibi, “Abhazya Özerk Cumhuriyeti – Gürcistan” olarak mı?”


“Şimdi Kartal Belediyesi tarafından düzenlenecek olan “Abhazya Kültür Günleri” etkinliğinde ön planda olduğu bilinen ve bazı Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yöneticilerini de yönlendirebildiği görülen “İçimizdekiler” bu etkinlikte “Abhazya Cumhuriyeti”ni nasıl tanıtacak? Sorularını sormuştum.


Bugün, Kartal Belediyesi İnternet Sitesinde “Abhazya Kültür Günleri” tanıtım yazısının  “Abhaz Kültür Günleri” biçimine dönüştüğü haberini okuduk. (Bknz: http://www.kartal.bel.tr/tr/haberler/Habergoster.aspx?id=1542 ) Ancak KAFFED İnternet sitesinde, hala “Abhazya Kültür Günleri” açıklaması duruyor.


Şimdi, Kartal Belediyesi ve KAFFED logosu ile tanıtımı yapılan “Abhaz Kültür Günleri”ne AbhazyaCumhuriyeti’nden geldikleri bilinen diplomatik kişilerin, sanatçıların ve folklor gösterisi yapacak olan çocukları nasıl tanıtıldığını ve tanıtılacağını sormak bizler, yani Abhaz Diasporasının hakkıdır diye düşünüyorum.


Acaba gelen ziyaretçiler, Abhazya Kültür günleri” adı altında düzenlenen festivalin “Abhaz kültür günleri” adı altında pazarlandığını biliyorlar mı? “


Abhazya’nın “YA” sını yok ederek sadece “Abhaz”ın kalmasının siyasi sonuçlarının ne olacağını acaba biliyorlar mı?


Evet! Bir önceki yazımda belirttiğim gibi, Abhazya Cumhuriyeti Devleti ve Abhazya’dan gelen heyet üyeleri,  “içimizdekilerin, sinsi oyunlarına bilmeden alet olmuşlar.


Abhazya Devletinin yapısı yok edilerek “Abhaz Kültür Günleri” içerisinde bir mizansen olarak kullanılmışlardır.


Burada da Gürcistan siyasi baskı uygulamış ve bunu başarmıştır. Ancak bu siyasi baskı gördüğüm kadarı ile KAFFED bünyesindeki “İçimizdekiler” tarafından ört bas edilmeye çalışılmıştır.


Sanki, fark yokmuş gibi siyasi anlamı olan “ABHAZYA”yı yok ederek ETNİK bir terim olan “ABHAZ” terimini kullanmaktan çekinmemişlerdir. 


Abhazyam.com olarak, bu olay hakkında Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yönetiminin ve Abhaz Diasporasının temsilcileri olan Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) ile Abhaz Dernekleri Federasyonu (Abhaz – Fed) in açıklamalarını bekliyoruz.

 

(Not: Gürcistan tarafından Kartal Belediyesi'ne uygulanan siyasi baskının kanıtı bu linkte bulunmaktadır: http://www.kartal.bel.tr/tr/haberler/Habergoster.aspx?id=1527 )


www.abhazyam.com
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
zeynep seda - ABHAZYA CUMHURİYETİ

Rahatlıkla annemin sülale adını da babamın soy adını da gerekli gördüğüm yerlerde kullanıyorum zaten. Vatandaşlık hakkım ise Abhazya Cumhuriyeti anayasasında belirtiliyor.

 

Ablası demenizde ben sakınca bulmadım sadece kim olduğumu bilmediğinizi söylemiştiniz, bilmeden ablası demenize şaşırmıştım. Her ne kadar benim yeğenliğimin veya adigelerin veya kabardeylerin mevzuuyla alakasını göremesem de, samimiyet ölçme ile kişinin sülale adı arasında bir bağ kuramasam da, eleştirdiğim hususların hiçbir tanesine cevap alamamış olsam da ‘şimdi olmuş’ olmasına sevindim.

 

Evet ’yasa delmeyi’ yanlış anlamışım, ortada delinmiş tek bir yasa olmadığı için kast ettiğiniz anlamda yorumlamamışım.

 

Dans gösterileri, sergiler, konuşmalar ya da konuşurken Abhazya demek yasak değil ki…

 

Dış İşlerinden İç İşlerine oradan da valilik ve belediyelere gönderilen talimatnameyi kabul eden bir etkinlik yapıldı, hangi yasa delindi?

 

Yetkili mercilerin bütün istedikleri kabul edilmekle kalınmadı hatta ‘size sıkıntı yaratmayız’ denerek söz verildi.. Eğer bulunan yol, ileri sürülen şartları kabul etmekse o yol hep açıktı. Bilmukabele sevgiler…

meral atan - seda hanım
şimdi oldu,rahatlıkla anne sülale adıni kullanabilir hatta abhazya'dan vatandaşlıkta alabilirsiniz tıpkı adige. ve kaberdeyler gibi.yeğenlerimizle iftihar ederiz, sizi tanımıyorum ama annenizi iyi tanırım,ablaniz degil teyzeniz yasında olduğumda simdi anlasılır sanırim,soyadım sülale adımdır ırkcılığım yok ama samimiyet anlaşılsın diye sormuştum sülale adınızı,yanlıs anlamışsınız 'yasaları delen'biziz, siz değil.bazı merciler istemese de, biz söylemek ve yapmak istediklerimize bir yol bulduk,sevgiler.
zeynep seda - ABHAZYA CUMHURİYETİ

Meral Hanım,kim olduğumu bilmeden,yaşım-başım hakkında bir fikriniz olmadan ‘ablası’ dediğinizi zannetmiyorum.

 

Siz anneden-babadan apsuva olduğunuz için apsuvaraya sahip olduğunuz varsayılır ve bu nedenle de tedbirsizce böyle hitap edeceğiniz düşünülmez.

 

Hangi niyetle,hangi amaçla bu satırları yazdığınızı bilemedim ama üzerine düşünmek de istemem. Milli duyarlılık için bir sülale adına sahip olmam gerektiğini düşünmediğim için -siz nasıl ki kendi kimliğiniz hakkında bir bilgi vermeden düşüncelerinizi yazdınız-ben de size düşüncelerimi bir birey olarak adımla yazdım.

 

Korsheliya’ların yeğeniyim,soyadım Tantekin ve Abhazya Cumhuriyeti vatandaşıyım. Vatandaşlığa başvurmadan önce israrla yasalara uygunluğumu araştırdım ve ‘yasalara uygun ama yasalar kadar Apsuvalığa da uygun.

 

Bizde dayı hukuku önemlidir, oğullarımızdan doğan kadar kızlarımızdan doğan da değerlidir’ cevabını aldım ki hayatımda da zaten farklı bir durumla karşılaşmadım.

 

Başka kültürlerle etkileşim içinde olmak umarım bu medeni zihniyeti berelemez. Yani yasa delmedim tam tersi Abhazya Cumhuriyeti vatandaşı olma hakkımı kullandım.

 

Meral Hanım,benden proje bekliyorsunuz ama ben kendi yeterliliğim-becerilerim hakkında bir iddiada bulunmadım. Ancak şunu söyleyebilirim ki tanıma,tanınacak ülkenin adından vazgeçerek olmaz.

 

Tekrar söylüyorum etkinliğin görüntülerinin muhteşemliği hakkında zerre kuşkum yok. Salonda Abhazya adı telaffuz edilmiş de olabilir.

 

Ben bu etkinlik uğruna Abhazya adından Gürcülerin ve yetkili makamların talebi üzerine resmi olarak vazgeçilmiş olmasını,bu teklife karşı ‘size sıkıntı yaratmayız’ cevabının verilmiş olmasını eleştiriyorum.

meral atan - sözüm sana editörcüm

sen bu seviyeye geldiysen bravo,çünkü sen buradan kırk yıllık arkadaşlarına az ... atmadın, senin aşağılama kavramınla benimki uyuşmuyor.

 

Editör yorumu: Sevgili Meral Atan, Abhazyam.com sitesi kişisel sürtüşmelerin yürütüldüğü bir alan değildir. Yazarlarımız, siyasal görüşlerini ve siyasal eleştirilerini özgürce yaparlar.

 

Eleştirileri kişisel olarak algılayanlar var ise bu onların kendi eksiklikleridir.

 

Kırk yıllık arkadaşlıklar, siyasal arkadaşlıklar içerisinde olur. Şundan emin olabilirsin ki yazarlarımızın o arkadaşları ile hiçbir sorun bulunmamaktadır. Saygılarımızla!   

meral atan - zeynep seda

ablası görmeden konuşanlara yanıt vermek tarzım değil ama eleştirilerindeki milli duyarlılık kişiliğine de yansımalı, sülale adınla yaz ki sözlerin değer bulsun.buna diplomaside yasaları delmek denir, etkinliğin görüntülerini izlersen abhazya'yı nasıl tanıtıldığinı görürsün ayrıca, türkiye'nin abhazya'yı tanıması için bir projen varsa,sülale adını gizlesen de seni destekleriz.

 

Editör Yorumu: Sevgili Meral Atan, Abhazyam.com internet sitesi, dünya üzerinde yaşayan bütün insanların izlenimine ve yorumuna açık bir sitedir. Yani sadece, ırk yapılarına göre yorum yapanlara açık değildir.

 

İnsanlar, Hakaret unsuru taşımadığı sürece kimlik açıklamadan da fikirlerini özgürce dile getirebilirler.

 

Yukarıda yazmış olduğunuz yazı tamamen, sansürcü, yasaklayıcı bir karakter taşımaktadır. Öncelikle, kendi özeleştirinizi yaparak bu tutumdan kurtulabilirsiniz.

 

Hele, hele karşınızdaki kişiyi "Ablası" gibi bir yaklaşımla aşağılamaya çalışmanızı doğru bulmadığımızı belirtiriz.

 

Saygılarımızla.   

zeynep seda - ABHAZYA CUMHURİYETİ

Bir eleştiride bulunuluyorsa bu Abhazya içindir,bunun siz-biz noktasına getirilmesi ya da ülke adı olan Abhazyayla ,Türkiyedeki bir Sivil Toplum Örgütü’nün adının akıl almaz bir biçimde karşılaştırılması bu noktaya getirenlerin algısı-bakışı açısından aydınlatıcı. Kimsenin Abhazya adına ve Abhazya için yapılan bir etkinliğe itirazı olamaz ve yok da zaten.

 

Ancak sözü edilen etkinlik Abhazya adına yapılmadı. Etkinliğin gerçekleştiği mekandaki kişilere Abhazya adının telaffuz edilmiş olması resmi anlamda taviz verildiği gerçeğini değiştirmez.

 

Etkinliğin öznesini değiştirelim, Filistinliler olduğunu varsayalım. Filistin adı yok sayılarak Arap Kültür Günleri deniyorsa bunun Filistin Devletine faydası ne ve Filistinliler bunu kabul ediyorsa herkesten önce kendileri devletlerinin meşruluğunu lekelemiş olmuyor mu?

 

Abhazya’nın -ya’sı bu kadar önemsizse niçin Abhazya adına itiraz eden Gürcüler Abhaz denmesine itiraz etmiyor hatta kendileri bunu bir uzlaşma(!) yolu olarak teklif ediyor? Bu iki ad arasındaki bağ kadar fark da önemlidir, Gürcülerin de bu farkı bilerek –ya ekinin kalkmasında ısrarcı olması normaldir.

 

Normal olmayan bizim bu ekten, dolayısıyla ülkeden kolayca vazgeçmemizdir. Madem bir sakıncası yoktu Abhazya adının kullanılmayacağı önceden belli olduğu halde niçin gizlendi, niçin halka Abhazya adının kullanılmayacağı söylenmedi?

 

Etkinlikte dansların mest ediciliğinden,sergilenen nesnelerin etkileyiciliğinden kuşkum yok ama bunlar zaten halkın öz gücüyle yapılabilecek şeyler. Bunlar için Abhazya adından taviz vermenin,’size sıkıntı yaratmayız’ diyerek neredeyse yalvarmanın Abhazya’ya getirisi ne?

 

Abhaz kurumları Dış İşlerinin İç İşleri aracılığıyla valilere ve belediyelere gönderdiği Abhazya ile ilgili talimata karşı çıkar ve karşı dururken diasporada bu talimatlara uyan bir etkinlik yapmak bu duruşu sarsmak, tersine bir tavır sergileyerek zihniyeti ikiye bölmek demektir.

 

Etkinlik yapma adına verilen tavizleri içine sindiremeyen kurum yetkilileri de katılımcılar arasındaysa onların sağduyulu davranışlarını, her şeye rağmen bütüncül bir görüntü sağlamış olmalarını tebrik etmek gerekir.

 

Proaktif olmak eylemleri ve sonuçlarını öngörmeyi gerektirir. Kriz yönetiminde önde olmayı gerektirir. Etkilerle değil, etkileri yöneten inisiyatiflere yönelmeyi gerektirir. Ne olursa olsun bir etkinlik olsun demek proaktif olmak demek değildir. Yani bu etkinliğin proaktif olmakla uzaktan yakından alakası yok.

 

Kişi ve kurumlarımız her eleştiriyi varlıklarına yönelik bir saldırı olarak algıladıkça, eleştiri üzerine yoğunlaşmak yerine karşı saldırıyı gerçekleştirmeye yoğunlaştıkça, içten içe hata olduğunu bildikleri eylemleri anlaşılmaz bir inatla savundukça proaktif olmaları falan da mümkün değildir.

gumha sezen - Mest Olduk.
Abhazya'nın ''ya'' sı için yapılan eleştirilere hayret ediyorum.Ona bakarsan Abhaz Federasyonu niçin Abhazya Federasyonu değil.Ayrıca tüm etkinlik boyunca Abhazya Günleri olarak ifade edildi.Öküz altında buzağı aramaya hiç gerek yok.Baştan sona etkinliği izleyen biri olarak bizleri onurlandıran,gururlandıran çok profesyonalce hazirlanmış ve katılımcıları mest eden program için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Barut - buyrun sizide görelim Bay ATAN
Eleştirmek çok kolay bir iş. Sizde bir şeyler ortaya koyunda sizin yaptığınız işler en iyisi olsun Sayın Fatih Atan efendi.(yaptığınız iş işinize gelmeyen yorumları yayınlamamak ve herkesi eleştirmek dışında ve provakatif olmasın lütfen)
ismet - Birseyler yapamamaktan iyidir
Karsimizda Gurcuyum ve kanimda Gurcu kani dolasiyor diyen ulke yoneten bir Basbakan ve hemen hemen yarisi Gurculerden olusan bir kabine var. Bunlarin gucunu Sevgili Fatih Atan'in bahsettigi Merhum Sergey Bagapsin ulkemize gelisinde yasanan entrikalarda ve son olarak 23 Nisanda Abhazyadan davet edilen cocuklarimiza oynanan oyunda gorduk. Buna ragmen birseyler yapilmasi guzel seyler. Ama bu arada Diasporamizin cok proaktif ve cok duyarli olmasi gerekiyor. Herseye ragmen guzel seyler olacagina inaniyorum.
Fatih Atan - Anlayabilmek!

Sevgili Meral, Abhazya'nın "ya"sının yok edilip "Abhaz" olması farkını irdelediğinde oturup derin, derin konuşuruz!

Kimse, etkinliklerin yapılmasına karşı değil, ancak verilen tavizlerin nelere zarar verebileceğini görmek gerekir.

Bunun en güzel örneğini Sergey Bagapş'ın getirilişinde yaşadık.

Bu etkinliklerin sonuçlarını da hep birlikte görecek ve yaşayacağız.

Segilerimle!

meral atan - herşey cok güzel gidiyor
hertürlü engellemelerine rağmen etkinlik cok da güzel oluyor, sevgili fatih cevap vermelerini istediğin yetkililerde bizimle beraberler ama bu etkinliği beğenmedik diyenlere sözüm şu siz daha iyisini yapın bizde sizi alkışlayalım.
jia ender - Brawo
Abhazya'mız için yararlı bir etkinlik olduğu bilgisini etkinliği izleyen İstanbul'lu kuzenlerimden aldım.Etkinliğin duyurulmasının hemen ardından içişleri bakanlığınca tüm belediyelere gönderilen yazıda Abhazya ve Osetya ile temas kurulmaması uyarısı yapıdı.Bu tehdite rağmen gerçekleşen bu etknliğin neresinden bakarsan bak Abhazya'nın yararınadır.Bir şeyler aramak yanlıştır ve bize hiç bir şey kazandırmaz.Emeği geçenleri kutluyorum.
zeynep seda - ABHAZYA CUMHURİYETİ
Tarih : 29 Nisan 2013 Sayı : 2013-087 Konu : Duyuru ÖNEMLİ DUYURU Komite daha önce açıklama yapmıştı zaten: Vatanın İsmi Abhazya, Devletin İsmi Abhazya Cumhuriyeti Gürcistan’ın Türkiye diasporamıza yönelik hakaretamiz oyunlarına bir yenisinin daha ekleneceği duyumunu almış bulunmaktayız. Türkiyeli Gürcülerin organizasyonuyla gerçekleşecek bir etkinlikte Gürcistan’ın kurduğu etkisiz, yetkisiz sözde “Abhazya Hükümeti’’nin propagandasının yapılacağı yönündeki duyumumuzu T.C Dış İşleri Bakanlığına iletmiş bulunmaktayız. Tanınmış, daha önemlisi bağımsızlığını kazanmış hiçbir ülke; hiçbir devlet ve bunlara sahip olan hiçbir ulusun kabullenmeyeceği yaklaşımları Abhaz ulusunun kabullenmesi de mümkün değildir. Ancak bu gerçeğe rağmen Abhazya Cumhuriyeti veya Abhazya adının gölgelenme çalışmalarının sürdürüldüğü görülmektedir. Artarak süreceği belli olan bu ucuz ve sonuçsuz kalmaya mahkûm olan bu provokatör siyasete karşı tüm kurumlarımızı ve halkımızı dikkatli olmaya, hiçbir nedenle taviz vermemeye çağırıyor; bu bağlamda Abhazya’nın statüsünü olduğundan farklı sunan, ‘Abhazya’ adını telaffuzdan kaçınan her organizasyonun karşısında olacağımızı duyuruyoruz. Saygılarımızla. Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına Başkan Erdeşan Kobaş
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.