RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Nisan 2013, Çarşamba 11:39:55 tarihnde eklendi. 1646 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

23 Nisan Protestosu

KADK VE ABHAZ DİASPORASI T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE ABHAZ ÇOCUKLARININ 23 NİSAN TÖRENLERİNE KATILIMININ ENGELLENMESİNİ PROTESTO ETTİ
23 Nisan Protestosu 24/04/2013. Fatih Atan (A’tanba) /Ankara/ Abhazya Cumhuriyeti “Abaza” Çocuk Halk Danslar Topluluğu’nun Uluslar arası 23 Nisan Çocuk Halk Dansları Şenliği’ne katılımı, Gürcistan’ın siyasi baskısı sonucunda T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından engellendi ve İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen resmi bir yazı ile Abhazya’ya sürdürülen kültürel ambargo net olarak belirlendi.


Türkiye’de yaşayan Abhaz ve Kuzey Kafkasya Diasporası T.C. Hükümeti tarafından alınan bu engelleme kararı çeşitli biçimlerde protesto edildi. “Abaza” Çocuk Halk Dansları Topluluğu, Türkiye’ye davet edildi ve başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerde Abhaz Halk Dansları ile Diaspora insanlarını buluşturdu.


Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) tarafından, Abhazya Cumhuriyeti’ne ve Abhaz Diasporası’na karşı yürütülen siyasal baskının uygulayıcısı T.C. Hükümeti Dışişleri Bakanlığı’nın protesto edilmesi için Abhaz ve Kuzey Kafkas Diasporası’na 23 Nisan 2013 Tarihi saat 14:00’de Ankara T.C. Dışişleri Bakanlığı önünde buluşma çağrısı yaptı.


23 Nisan Salı günü T.C. Dışişleri Bakanlığı Balgat Kapısı önünde KADK öncülüğünde, T.C. Hükümeti’nin almış olduğu siyasi – kültürel ambargo kararının protesto eylemine, İstanbul, Adapazarı, Düzce, Antalya’dan ve ayrıca Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek Ankara’da yaşayan Abhaz Diaspora insanları (Eskişehir, Kütahya, Sinop vd.) genci, yaşlısı ve çocukları ile katıldılar.


Abhaz Diasporası insanları, ellerinde “Abhazya Cumhuriyeti” yazılı pankart ve bayrakları ile T.C. Hükümeti’nin Abhazya Cumhuriyeti’ne uygulamakta olduğu “Ambargo”yu protesto ettiler. Basının yoğun ilgi gösterdiği protesto eyleminde Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) tarafından hazırlanan basın bildirisi okundu.


Abhaz Diasporası tarafından T.C. Dışişleri Bakanlığı önünde düzenlenen protesto eylemi, KADK basın bildirisinin okunması sonrasında olaysız bir biçimde sona erdi.


Aşağıda, KADK Basın Bildirisi bulunmaktadır. 

 

**********************************  


 
Tarih : 23 Nisan 2013

Sayı : 2013-084


BASIN BİLDİRİSİ


Abhazya Cumhuriyeti Devlet Çocuk Halk Dansları Topluluğu 23 Nisan Çocuk Bayramı'na TRT tarafından davet edilmiş, Abhazya Cumhuriyeti katılımcı devletlerarasında yer almış ancak Gürcistan tarafından yapılan baskılar sonrasında Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti   “özerk cumhuriyet” olarak duyurulmaya başlanmıştır. Gürcistan’ın çocuklar üzerinden oynadığı ve adına siyaset dediği bu çirkin durum gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olan Abhaz ve Kuzey Kafkas diasporası tarafından gerek Abhazya Cumhuriyeti tarafından kabullenilmemiş; Abhazya Cumhuriyeti 23 Nisan Şenliklerine çocuklarını göndermeyeceğini açıklamıştır. Gürcistan’ın baskısı üzerine şenliğe katılımları bu yolla engellenen Abhaz çocuklar diasporamız tarafından Türkiye’ye davet edilmiş ve danslarımız, müziklerimiz eşliğinde halkımızla buluşmuşlardır.


Gürcistan’ın Abhaz diasporasını bölme hayaline alet etmeye çalıştığı çocuklarımız halkımız tarafından sevgiyle kucaklanmış ve bölünmeye çalışılan diasporamız tek vücut olarak bu çirkin politikanın karşısında yer almış ve alacaktır.


Bu, Gürcistan’ın Türkiye toprakları üzerinde yarattığı ilk gerginlik değildir. Daha önce de buna benzer olaylar yaşanmıştır. SSCB dağılırken hukuki haklarını kullanan ve bu nedenle Gürcistan’ın saldırısına uğrayan Abhazya Cumhuriyeti’nin yasal varlığının Türkiye tarafından tanınmaması bir yana, Gürcistan’ın Türkiye topraklarında gerginlik yaratmasına, kendi toprağıymışçasına her isteğinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizleri adeta yok sayarak yerine getirilmesine anlam veremiyoruz. Beklentimiz odur ki Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıyan ülkeler giderek artarken Türkiye Cumhuriyeti Cezayir’i tanımakta geciktiği gibi Abhazya Cumhuriyetini tanımakta geç kalmasın.


23 Nisan Şenlikleri üzerinden yaratılan gerginlik daha sona ermeden Dış İşleri Bakanlığımızın valilik ve belediyelere İçişleri Bakanlığı aracıyla gönderdiği bir talimat ile Abhazya Cumhuriyeti kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizlere engel konmuş; tanıma gerektirmeyen kültürel faaliyetlere, insani ilişkilere dahi ambargo konmuştur.  İçeriği belirsiz, uygulama sınırları keyfiyet taşıyan; Abhazya Cumhuriyeti ve halkıyla, Türkiye Cumhuriyeti halkı, Abhaz diasporası arasına adeta utanç duvarı çeken bu genelgenin bizatihi varlığı ve toplumsal barış ve huzura vereceği olumsuz sonuçlardan endişe duyuyoruz. Bu bağlamda bu genelgenin ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz. Dünyanın en ücra köşelerinde dahi insan haklarını kollayan dış politikamızın kendi vatandaşı olan bizlerin haklarına da aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz.


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Abhaz ve Kuzey Kafkasyalıların Abhazya’ya doğrudan ulaşımının yine Türkiye tarafından engellenmesine, vatandaşlık görevimizi yerine getirerek ödediğimiz vergilerden vatandaşlık hakkı olan payımızı alamamamıza, buna karşılık Gürcistan’a Türkiye tarafından gönderilen hibelere ve bize karşı dönen silah yardımlarına “YETER” diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin uluslararası hukuka uygun olarak bağımsız olan Abhazya Cumhuriyeti’ni tanımamasına, Abhaz ve Kuzey Kafkasyalı vatandaşlarını rencide eden, yok farz eden, Kafkasya’da barış ve istikrara pozitif katkısı olmayan politikalarına artık “YETER” diyoruz.


Ve güçlü şekilde şunu da vurguluyoruz ki bin dört yüz yıllık devlet geleneği olan barışsever, tanınmış, bağımsız Abhazya Cumhuriyeti güçlenerek yoluna devam etmektedir. Bu yolda Abhaz ve Kuzey Kafkas diasporası süreç içinde defalarca karşılaştığı tuzaklara düşmeden Abhazya Cumhuriyeti’nin yanında olacaktır. Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti, Abhaz halkı ve kardeş Kuzey Kafkasya Halkları mensubu olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti ve halkının kadim dostudur. Akla, mantığa dayanmayan dış baskılar ve kirli siyaset asla bu dostluğu, kardeşliği bozamayacaktır.


Saygılarımızla.


Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına Başkan

Erdeşan Kobaş – ANKARA


www.abhazyam.com
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
apsuva - ne oluyoo

çekimiyolar bunlar biz abazaları abazalardan hem korkuyolar hemde çekemiyolar fatih altaylı adam olsa tv lerde gezmez karı gibii

 

Editör Yorumu: Değerli okurumuz. Lütfen yorumlarımızı karşı cinse hakaret edilecek biçimde yapmayalım. apsura kurallarına uyalım. Saygılar.

Bayramali - Tantana
Abhaz hayranı Meretko Cale, boşuna yağ çekip durma Abhazlara yaranamazsın, 23 Nisan bayramına çağırmadılar diye nedir bu tantana. TC tanımadığı ülkeyi resmi olarak davet etmez. İşinize geliyorsada gelmiyorsada tabi olduğunuz TC ye saygı göstermelisiniz.
Meretko Cale - BİZİ SAVUNACAK YOKMU ?
Chp sakarya milletvekili açıklama yaptı trtyi kınadı. Yau ABHAZLAR kimlere kaldı , ADİGELER kimlere kaldı , Chp'nin ne kadar faşizan solcuların ( Fatih altaylı abazalarda abhazyaya gitsin ) ne kadar sahte ve 90 senedir solcu diye yutturulmuş FAŞİZANLAR olduğunu çok iyi biliyoruz artık. worapsow apsını worapsow adige hekur..
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.