RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Mayıs 2011, Cumartesi 11:31:42 tarihnde eklendi. 728 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

International Crisis Group

İNTENATİONAL CRİSİS GROUP; ABHAZYA VE GÜRCİSTAN İLE İLGİLİ OLARAK RAPOR YAYINLADI
International Crisis Group 09/06/2008. Uluslararası Kriz Gurubu (İnternational Crisis Group) Abhazya ve Gürcistan ile ilgili olarak 05 Haziran 2008 tarihinde yayınlamış olduğu çalışma raporunda; "Gürcistan, öteden beri toprak bütünlüğünün sağlamlaştırmaya çalışıyor ve Tiflis'te bulunan "Şahinler" gurubu sorunun çözümü için savaş alternatifini düşünüyorlar" açıklamasında bulundu.

UKG Raporunda; "Gürcistan Devlet Başkanı Mihail SAAKAŞVİLİ; ılımlı gurupları şimdilik çevresinde bulunduruyor: Gürcistan ve Rusya: Abhazya konusunda karşı karşıya bulunuyorlar" denildi. UKG Raporu Gürcistan Yönetimi içerisinde bulunan önemli üst düzey yöneticiler ile yönetim dışındaki farklı gurupların temsilcileri ile yapılan ciddi görüşmeler sonucunda hazırlanmıştır.

UKG Raporu'nda "Tiflis, sorunun barış yolu ile çözüleceğini belirtiyor, ancak yönetim içerisinde bulunan "şahinler" gurubu, değişik bölgelerde bulunan çekim güçleri, anahtar rolündeki milletvekilleri, ulusal sorunun çözümünde sert önlemler alınması ile ilgili olarak Gürcistan yönetimini zorluyorlar" açıklamasında bulunuldu.

UKG Raporu "şimdiye kadar ılımlılar galip geldiler, ülkenin ekonomik konumu ve uluslararası yatırım gurupları yönetime sakin olmaları için çağrı yapıyor" vurgulamasında bulunuldu. Gürcistan Yönetiminde bulunan üst düzeyde ki bir görevlinin bildirdiğine göre, Gürcistan Başbakanı Ladu GURGENİDZE; ulusal güvenlik ile ilgil olarak yapılan toplantıda, Rusya'nın Abhazya ile ilgili olarak uygulamakta olduğu yeni politikalara karşılık olarak silahlı güç kullanılmasına karşı olduğunu belirtti.

UKG Raporuna göre; kimler savaş çıkartmak istiyorlar ise, Rusya'nın kendilerine karşılık olarak yapılan provokasyonlara karşılık olarak "organize tepki" gösterbileciğini de hesaplamaları gerekir. "Şahin"lerin düşüncesine göre, Abhazya'ya karşı "ylıdırım harekatı" ile saldırı yapılabilir, Abhazya bölünebilir ve sonra bütün topraklar işgal edilebilirdi, şimdilik Abhazya toprakları için bu düzeyde uygulamada bulunma düşüncesinden vazgeçilmiş gibi görüldüğü belirtiliyor.

UKG Raporu'na göre; bütün bu gelişmelerin karşısında Batı Ülkelerinin (ABD, AB) Gürcistan'a savaş çıkartmaması konusundaki uyarıları ile ilgili olarak "Tiflis, Rusya'nın ülkesinin toprak bütünlüğü ve statüsünü değiştirmek için tehdit oluşturduğu ile ilgili olarak ciddi duyumlar aldığını belirtiyor" denildi.

UKG Raporu'nda yapılan açıklamaya göre; herşeye rağmen, Gürcistan; Rusya'nın Abhazya'da atmış olduğu adımlara karşılık olarak diplomatik adım girişimlerinde bulundu, Gürcistan yönetiminde bulunan bazı üst düzey yöneticilerin belirttiğine göre, "Gürcistan silahlı kuvvetleri, ayrılıkçı bölge yakınlarında (Batı Gürcistan) savaşa hazırlanıyor", Gürcistan Silahlı Kuvvetleri Yukarı Kodor Bölgesinde bulunan 2 orta derecede askeri birliğine ek olarak herhangi bir hazırlık içerisinde bulunmuyor, denildi.

UKG Raporunu hazırlayanlar; Tiflis Yönetimi, Yukarı Kodor Bölgesine 2007 yılı yaz döneminde belli bir program dahilinde geldiler, bölgeye asker ve teknik malzemeler, savunma araçları yerleştirildiğini belirttiler.

UKG Uzmanları "Gürcistan yönetimi içerisinde bulunan üst düzey diplomat; Yukarı kodor Bölgesinde yaşayan insanların sayısı oldukça az bulunuyor, ancak bölgede yapılan bina inşaatları bu sayının çok üstünde kişiye hitap edecek biçimde yapılandırıldı, Yukarı kodor bölgesinde bulunan silahlar ve askeri malzemelerinde o dönemde bölgeye taşındığını belirtti" denildi.

UKG Raporu "Tiflis Yönetimi, Abhazya'ya karşılık olarak girişmiş oldukları barış girişimlerinin batılı ortaklarının istemlerine göre mi oluşturduğu yoksa kendi istemlerine göre mi oluşturduğunu net bir biçimde açıklamalıdır" vurgulamasında bulundu.

UKG Raporu "savaş kışkırtıcı açıklamaların ve konuşmaların bitmesi gerekir, Tiflis yönetimi'nin son dönemlerde yapmış olduğu açıklamalar insanlara oldukça "karmaşık göndermeler"de bulunuyor" açıklamasında bulundu.

UKG Raporu; Abhazya tarafı; Rusya-Gürcistan oyununda kaybeden taraf olacağından endişe ediyor, dedi. "Rusya, Abhazya'nın tek destekçisi konumunda bulunuyor, ancak Moskova yönetiminin Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması oldukça az bir olasılık olarak görülüyor. Ruslar, Abhazları kendi hedefleri için kullanıyorlar ve bu da Abhazlar için bir tehlike teşkil ediyor. Rusya federasyonu içerisinde eriyip yok olmak onlar için bir tehdit unsuru oluşturuyor" vurgulamasında bulundu.

UKG Raporu sonuç olarak bir çağrı yapıyor; ABD yönetimi ve AB, Rusya Federasyonu Yönetimini, Abhazya'da bulunan asker ve askeri malzemelerini geriye çekmesi için ikna etmeye çalışıyorlar, varolan bu durumun uluslararası barış görüşmelerine ters olduğunu vurguluyorlar.

UKG Raporu "ABD ve AB yönetimlerinin Abhazya sorununun 2014 Soçi Kış Olimpiyat Oyunları için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini anlamaları gerektiğini belirtiyoruz" açıklamasında bulundu.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.