RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 06 Nisan 2013, Cumartesi 12:25:52 tarihnde eklendi. 1036 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Geriye Dönüş Çalışmaları

ŞEREF MARŞAN “TÜRKİYE ABHAZ DİASPORASI, SURİYE’DEN ABHAZYA’YA DÖNEN ABHAZLARA DESTEK OLMALIDIR”
Geriye Dönüş Çalışmaları 06/04/2013. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Geriye Dönüş Komitesi tarafından 5 Nisan Cuma günü geriye dönüş politikalarının tartışılması amacı ile yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.


Abhazya’ya yerleşen Diaspora insanlarının sorunlarının tartışıldığı toplantıya katılanlar: Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Khintba, Parlamento Başkan Yardımcısı Adgur Kharazia, milletvekilleri, STK Birlikleri Odası Sekreteri Natella Akaba, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Suriye Temsilcisi Şeref Marşan, Devlet Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba, Bakanlar Kurulu İnsani ve Sosyal Hizmetler Sorumlusu Renat Bendeliani, “Ulusal Kaynaklar” (НПО) Başkanı Tsiza Gumba, Sivil Toplum Temsilcileri Roland Azhiba ve Dimitry Argun, İşadamları Soner Gogua ve Remzi Aryutaa, Suriye göçmenlerinden Zuar Aryutaa ve diğer kişiler.


Devlet Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba “Suriye’deki durum her geçen gün kötüye gidiyor ve bu ülkede yaşayan vatandaşlarımızın geriye dönüş sorunu hala varlığını sürdürüyor” dedi.


Vyacheslav Chirikba, Mayıs 2012 tarihinden bu yana Suriye’den aralarında çocuk, öğrenciler ve emekli insanlar dahil olmak üzere 186 vatandaşın Abhazya’ya döndüğünü belirtti.Onların topluma uyum sağlama çaışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, erkek nüfusunun önemli bir bölümünün iş bularak çalışmaya başladığını bildirerek, onların çalışma koşullarını sağlama çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Toplumsal uyum çalışmalarında ilerleme kaydedildiğini belirtti.


Dışişleri Bakanı, sivil toplum kuruluşlarının, göçmenlerin uyum sağalamasında etkin bir biçimde çalışmakta olmalarından dolayı menuniyetini belirtti.


Vyachesla Chirikba “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (УВКБ ООН) Suriye’den Abhazya’ya gelen göçmenlerin mülteci olarak kabul edilmeleri önerinide bulundu ancak onlar kesi dille bunu redderek anavatanlarına döndüklerini belirttiler” dedi.


V. Chirikba, yaklaşık olarak iki hafta içerisinde Abhazya’ya 200 kişilik bir gurubun geleceğini söyledi. Onların nakil işlemierinin çok kolay olmadğını belirtti. Farklı ülkelerde bulunan Rus Büyükelçilikleri onların transit vize işlemlerinde kolaylıklar sağlayacakları bilgisini verdi.


V. Chirikba, bugün için varolan ulaşım koridorları kullanılarak, bir olasılık olarak charter sistemi ile onların getirilmesi çalışmaları yapıldığını söyleyerek “Devlet yönetimi olarak vatandaşlarımızın masraflarını karşılamaya hazırız” açıklamasında bulundu.


Dışişleri Bakanı, Suriye’den geriye dönen ailelerin hemen, hemen tamamının Abhaz – Adıge karşımından oluştuğuna dikkat çekerek, devletin tümüne yardımcı olduğunu söyledi.


Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Suriye Arap Cumhuriyeti Temsilcisi Şeref Marşan, Şam’da yaşayan Abhaz – Adıge Diasporasının bugün çok zor koşullar altında bulunduğunu belirterek “Suriye’den iki milyondan fazla kişi İran, Türkiye, Lübnan ve diğer ülkelere topraklarından sürülmüş durumda bulunuyor. Abhazlar, Abhazya’nın dışında başka hiçbir yere gitmek istemiyorlar ve buraya gelmek için hazırlık yapıyorlar. Onarla toplantı düzenledik ve abhazya’dada birçok sorunun olduğunu, savaşın ve savaş sonrası ambargonun yarattığı sorunların hala sürdüğünü söyledim ” dedi.


Şeref Marşan, Devlet Geriye Dönüş Komitesi’nin Abhazya’ya geri dönenler için çok önemli uğraşılarda, onlara yerleşim ve uyum sağlamaları için çok önemli görevlerde bulunduğunu belirterek “Ancak tek bir devlet komitesi, toplum kuruluşları onların sorunlarının çözümünde yeterli olamaz, bunlara ayrıca Türkiye’deki Abhaz Diasporası’nın da onların yanında olması gerekir” dedi.


Toplantı diğer katılımcıların geriye dönenlere yapılacak yardım ve destek hakkındaki görüşlerinin belirtilmesi ile sürdürüldü. 


Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba “Sonuç olarak, Abhazya halkı ve Abhaz Diasporasının katılımı ile “Demografi Destek Maddi Yardım Fonu” oluşturulması için çalışmaların yapılması gerkir” diyerek görüşlerini belirtti.


Kaynak: http://apsnypress.info/news/8668.html
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Muhalif Abhaz - Abhazya Abhazlarındır
TC deki Abhazın Suriyeden Abhazyaya göçen Adige-Abhaz karışımı ailelere ne faydası dokunabilirki? TC deki Abhazın bir çoğu TC yardımına muhtaç. Abhazya devleti TC den göç etmek isteyen fakir Abhazlarada yardım edip ev ve iş vermelidir. Abhazyaya suriyeden daige devşirileceğine TC den hakiki Abhazları abhazyaya götürülmesi sağlanmalıdır
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.