RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 30 Mart 2013, Cumartesi 12:08:15 tarihnde eklendi. 837 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Üçlü Zirve Bildirisi

TÜRKİYE, GÜRCİSTAN, AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ “GÜRCİSTAN BÖLGELERİ OLAN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’DAKİ SORUNLAR BARIŞÇIL BİR BİÇİMDE ÇÖZÜLMELİ!”
Üçlü Zirve Bildirisi 30/03/2013. Değerli okuyucular, Türkiye Basının’da sadece kısa bir takım konular ile topluma yansıtılan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları’nın 28 Mart Batum Toplantısının, Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili olan bölümünü sizler ile buluşturuyoruz. Yorumu siz değerli okurlara bırakıyoruz.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze ve Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 28 Mart Perşembe günü Batum’da düzenledikleri üçlü toplantıda, Güney Kafkasya’da yaşanan sorunların, hızlı ve barışçıl bir biçimde çözümlenmesi gerektiği çağrısında bulundular.


Trend Haber Ajansı tarafından verilen bilgiye göre ortak bakanlar bildirisinde “Bakanlar, ülkelerin uluslar arası toplum tarafından tanınmış olan sınırları, egemenlik hakları ve toprak bütünlüğüne dokulumazlık haklarına saygı temelinde Azerbaycan’ın bölgesi olan Dağlık Karabağ ve ayrıca Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki sorunların biran evvel barışçıl çözümleri ile sonuçlandırılmasına önemini vurgulayarak, üç ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına vermiş oldukları desteği bir kez daha yinelemektedirler” açıklamasına yer verildi.


Bildiride ayrıca, yerlerinden edilmiş, mülteci ve göçmen olarak yaşayanların, daha önce yaşamış oldukları topraklarına güvenli bir biçimde geri dönmeleri gerektiği de vurgulandı. Bakanlar, bölgesel bütünleşme ve siyasal birlikteliğin sağlanmasında derinleşmeyi sağlayacak olan ülkelerin çeşitli sektör alanlarında üçlü ortak somut projelerin sağlam bir temel oluşturacağı düşüncesinde olduklarını belirttiler.


Dışişleri Bakanları, bildirilerinde taraflar arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladılar. Mayıs 2013’de Azerbaycan’ın Gabala şehrinde düzenlenecek olan 3. Azerbaycan – Gürcistan – Türkiye İşbirliği İş Formunu’nun başlayacak olmasından dolayı dudukları memnuniyeti belirttiler. Taraflar, ayrıca uluslar arası mal taşımacılığında önemil bir yeri olan Avrupa ve Asya arasındaki demiryolu bağlantısını sağlayacak Bakü – Tiflis – Kars (BTK) Projesi’nin önemine dikkat çekerek, üç ülkenin ekonomik gelişimine katkı vereceğini belirttiler.


Dışişleri Bakanları, Bakü – Tiflis – Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı ve Bakü – Tiflis – Erzurum (BTE) doğalgaz boru hatları ve yeni ortak projelerin yaşama geçmesi ile uluslar arası pazarlara enerji kaynaklarının ulaşımına kolaylık sağlayacağının önemini yinelediler.               


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1642278.html#ixzz2OxgQh1nJ
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.