RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Mart 2013, Perşembe 08:58:27 tarihnde eklendi. 880 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

21 Mart – Şiir Günü

21 MART – ULUSLAR ARASI ŞİİR GÜNÜ ABHAZYA’DA KUTLANIYOR
21 Mart – Şiir Günü 21/03/2013. Bugün Dünya Şiir Günü, Abhazya Yazarlar Birliği bugün, R. Gumba Devlet Flarmoni’de Dünya Şiir Günü’ne adanmak üzere “Şiir Gecesi” düzenledi. Dünya Şiir Günü 100’den fazla ülkede kutlanmaktadır.


Abhazya’da şiir festivalinin 2. kez düzenlendiğini belirten organizatörler şiir günlerinin gelenek haline geleceğini umduklarını söylediler. 


Şiir gecesini Abbhaz şair ve yazar Aleksi Gogua ve Terenti Çania, Georgi Gublia, Platon Bebiya, Gunda Sakania, Gunda Kvitsinia, Vahtang Abhazov, Zaira Thantsuk organize ediyorlar. Gecede genç şairlerve yeni başlayan şairler Roman Djopua, Dimitri Gabelia, Abzag Kolbaya, Albina Ankvab vd şairler de şiirlerini okuyacaklar.


Abhaz Dilini Geliştirme Vakfı Başkanı Gunda Kvitsinia, Dünya Şiir Günü’nü kutlama geleneğinin sürdürlmesi, genç ve modern dönem şairlerinin eserlerini sunmalarına fırsat yaratacağını belirterek “Abhaz şiirinin geleceği bulunduğunu hissediyorum, yetenekli bir sürü gencimiz bulunmaktadır. Abhaz Dilini Geliştirme Vakfı tarafından kırsal kesimlerdeki okullarda çocuklarımızın yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve edebiyatın geliştirilmesi için projeler uyguluyoruz. Bu uygulamalarda çocukların edebiyata olan ilgileri oldukça yüksek oldu. Şimdilik bu projede gecikme bulunuyor, ancak Abhazya Devlet Üniversitesi ile birlikte öğrencileri, yazar, şair ve sanatçıları sınıflarda buluşturarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genç kızlarımızın şiire olan ilgilerini görüyoruz, bunlar bizi mutlu eden olaylar” dedi.


Gazeteci ve şair İnna Hadjimba “Abhaz şiirinin yaratılmasında ve sürdürülmesinde Şair İua Kogonia’nın (1904 – 1928)  önemli bir yeri bulunmaktadır. Onun şiirlerinin, sözlerinin güzelliklerini göstermek gerekir, ancak Rus diline çevirmek oldukça zor. O bir dahi, yeri doldurulamaz. Ancak tabii ki bir dahi daha var ki Bagrat Şinkuba, onun da yeri doldurulamaz. Abhaz edebiyatında birçok yetenekli genç insan bulunmaktadır. Ne yazık ki yeterince bilinmemektedirler. Onların tanıtılmaya gereksinimleri bulumaktadır. Uluslar arası Şiir Günü Organizasyonu’nun  genç yazar ve şairleri desteklemek ve teşvik etmek için güzel bir ortam olacağına inanıyorum” dedi.


Kaynak: www.apsnypress.info                  
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.