RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Mart 2013, Cuma 21:54:36 tarihnde eklendi. 734 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cenevre Eş Başkanları Abhazya’da

ABHAZYA, CENEVRE GÖRÜŞMELERİNİN FORMATININ DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİ KONUSUNDA ISRARCI OLACAK.
Cenevre Eş Başkanları Abhazya’da 15/03/2013. Güney Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarın Sağlanaması macı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin 26 – 27 Mart 2013 Tarihleri arasında ki turundaki konuları görüşmek üzere AB, AGİT ve BM Eş Başkanlar Bugün suhum’da Abhazya Dışişleri bakanlığını ziyaret etiler.


Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nda basınja kapalı olarak yapılan toplantı sonrasında AB Eş Başkanı Philippe Lefort, BM Eş Başkanı Anti Turunen ve AGİT Eş Başkanı Andrei Deshitsy basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.


AB Eş Başkanı Philippe Lefort “Farklı konumlarda olumlu ilerlemeler olacağını düşünüyorum. Bizler bölgede güvenlik ve istikrar ortamının daha iyi bir biçimde olabilmesi için Cenevre Görüşmelerinde, ortak bir zemin üzerinde saldırmazlık anlaşmasının sağlanması için hızlı ve yaratıcı bir yönde ilerleme sağlamaya çalışıyoruz” dedi.


Philippe Lefort, Apsnypress Haber ajansı Muhabirinin, Eş başkanlara, Abhaz tarafının görüşmelerde iki çalışma grubu yerine tek bir grup oluşturulması konusundaki ısrarlı tutumu hakkındaki görüşlerini sorduğu soruya “Süreç biçim değişimi anlamında yürümüyor ve nasıl daha iyi yapılacağı, görüşmelerin daha verimli olabileceği konusunda sürüyor” dedi. Philip Lefort, iki gurubun, tek gurup konumuna getirilmesi için de “Saldırmazlık anlaşması iki yönde yapılacak, insani konularda, güvenlik ve istkrarın sağlanması alanlarında” dedi.


BM Eş Başkanı Anti Turunen’de “Güvenlik ortamı istirarlı ve sakin durumda” diyerek memnuniyetini belirtti. Anti Turunen “Bu görüşmeler, bizlere işbirliği sağlamak için yeni yollar bulmamıza yardımcı olacaktır. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki, bugün için Gal Bölgesi ve çevresinde olayların önlenmesi amacı ile oluşturulan Beşli Mekanizma Örgütü’nün (MPRI) çalışmasını sağlayamıyoruz. Ben, taraflar ile yapacağımız görüşmelerde MPRI’nin çalışmalarının sürüdürlmesi için koşulların yaratılması için diyalog kurmaya çalışacağım ” dedi.


AGİT Eş Başkanı Andrei Deshitsy, eş başkanları olarak bugün yapmış oldukları toplantıdan karşılıklı anlayış ruhu ve yapıcı bir biçimde çıktıklarını açıkladı.


Andrei Deshitsy “Bizler, Beşli Mekanizma çalışmalarının yeniden çalışmasından dolayı memnun olacağız. Örneğin Ergneti MPRI, /Güney Osetya/ nasıl çalışıyor, bireysel suçlar, belirli davaların çözümüne, Cenevre görüşmelerine getirilmeden katkı da bulunuyor” dedi.


Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Khintba “Ayrıntılı bir görüşmede bulunduk. Bizler, Cenevre Görüşmelerinin yaklaşan turunun gündemi hakkındaki görüşlerimizi ayrıntılı bir biçimde sunduk. Ayrıca bir sonraki turun formunun değişimi ve yapısal sorunlar hakkında oluşabilecek seçenekleri görüştük. Bizler önerilerimizi ilettik ve şimdi eş başkanların yaklaşımlarını bekliyeceğiz. Güvenliği sağlanması konusuna değindik. Eşbaşkanların, Gal Bölgesi’nde ki genel durumda belirgin bir düzelme olduğu konusunu belirtmeleri çok önemlidir” dedi.


Irakli Khintba, Eşbaşkanlara sundukları yeni yaklaşımları hakkında “Esas itibarı ile önerimizin temeli belgenin hazırlanmasının açık olmasıdır, Cenevre görüşmelerindeki katılımcıların taraflar arasında karşılıklı silahlı güç kullanılmaması belgesinin hazırlanması konusunda taahüt te bulunmalarıdır. Bizler belgeyi inceledik ve görüşmelerin birincil hedefi - genel olarak görüşme ortamının tamamının iyileştirilmesi ve kabul edilebilir olması, Abhazya ve Gürcistan arasında kuvvet kullanılmamasını yasal olarak bağlayacak olan anlaşmanın imzalanmasıdır. Bizler, bu belgenin metni ile ilgili olarak kendi yorumlarımızı yapacağız ve ayrıca görüşlerimizi Rus ve Güney Osetya’lı meslektaşlarımızla da tartışacağız. Belge taslağı tartışılacak, gözden geçirilecek ve eğer bizler görüşmeler sürecinin olumlu bir gelişme göstereceği sonucuna varırsak, bizler onu destekleyebiliriz” dedi.


Irakli Khintba, Cenevre Görüşmeleri’nin biçimndeki olası bir değişim hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine “Abhazya tarafının ömerisi bir güce dayanıyor. Bizler Cenevre görüşmelerinin iki ya da daha fazla gün sürmesine karşıyız. Her şey bir gün içerisinde gerçekleşebilir. Bir taraftan, çalışmalar Medvedev – Sarkozy Anlaşmasının genel prensiplerine bağlı olarak iki gurup halinde yürütülüyor. Ancak, güncel ve bazı sorunların çözümüne katkıda bulunulması, görüşmeler formatının katılımcılar tarafından görüşülerek, tartışılmayacağı anlamına gelmez. Bizler kendi görüşlerimizi koruyacağız” dedi. 


Kaynak: www.apsnypress.info                                
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.