RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Şubat 2013, Pazar 15:43:57 tarihnde eklendi. 2251 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya’nın Sesi Radyosu

FELİKS STANEVSKY “ABHAZYA, ABD VE AVRUPA’DAKİ BİRÇOK ÜLKEDEN DAHA ESKİ BİR DEVLETTİR”
Rusya’nın Sesi Radyosu 17/02/2013. Rusya’nın Sesi Radyosu. /Andrey İlyashenko/ BDT Ülkeleri Enstitüsü Kafkasya Bölüm Başkanı Feliks Stanevsky, 15 Şubat’ta Rusya’nın Sesi Radyosunda, "Голоса России" “ BDT Ülkeleri Enstitüsü, Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan Uzmanı Andrey İlyashenko’nun Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanishvili’nin son günlerdeki girişimleri ile ilgili sorularını değerlendirdi.


BDT Ülkeleri Enstitüsü Kafkasya Bölüm Başkanı Feliks Iosifovich Stanevsky, Rusya’nın Sesi Radyosu "Голоса России"  Stüdyosunda, Bilindiği üzere Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanishvili, Abhazya ve Güney Osetya arasındaki sorunların giderilmesi için hazır olduğunu açıkladı. Üç ülke arasındaki insani sorunların çözümünde yakınlaşmak istediği ve Suhum ve Tsinval, Tiflis ile işbirliği için neden acele etmediği konularını değerlendirdi.


Andrey İlyashenko – Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanisvili’nin hükümeti kuruluşundan bu yana 100 gün geçti. Bu dönemin çok hareketli geçtiğini söylemeliyim. Aralarında, Abhazya ve Güney Osetya konusunda daha yapıcı bir tutum izlendiğini ve sorunun çözümü için bir eğilim görünüyor.


Bu konu hakkında BDT Ülkeleri Enstitüsü Kafkasya Bölüm Başkanı Feliks Iosifovich Stanevsky ile söyleşide bulunacağız. Siz, Gürcistan’ın yeni hükümetinin Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili son adımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Anlaşıldığı kadarı ile büyük ölçekte görünmüyorlar, ancak yinede yazıyorlar ve konuşuyorlar.


Feliks Stanevsky – dürüst olmak gerekirse, ben bu adımın Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili atılmış bir adım olduğunu sanmıyorum. Bu adımlar, bu ülke vatandaşlarından daha çok, Rusya vatandaşlarının Abhazya ve Güney Osetya’yı ziyaretlerinde işgal altındaki ülkeleri ziyaret edenler hakkında düzenlenmiş olan kanuna göre alabilecekleri cezaları yumuşatmak için Rusya ile ilgili olarak atılmıştır.


Benim fikrime göre, Gürcistan yönetimi, topraklarından kopan, bu iki yeni devlet ile nasıl başa çıkabileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca ben, Gürcü tarafında, Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan’ın bir parçası olduğu düşüncesinin ağırlıklı olarak tartışılmaz bir gerçek olduğuna inanıyorum. Ve ayrıca Abhazya ve Güney Osetya açısından da bu ülkelerin bağımsız devlet oldukları da tartışılmaz bir gerçektir.


Fikrime göre Gürcü yönetimi, Abhazya ile ikili ilişki kurmada çok az nedeninin olduğunu düşünüyor, Gürcistan devleti ilişki kurabilmek için hiçbir neden öneremiyor ve istemiyor. Abhazlar açısından bakışta onların ülkesi – Güney Kafkasya’nın eski devletlerinden biri, Avrupa’nın en eski ilk devleti.


Avrupa’da çok az ülke eski tarihsel köklere dayanmaktadır. Abhazya, diyebiliriz ki görünüşü açısı ile Letonya, Estonya, Belçika, Hollanda, Portekiz gibi ülkelerden daha eski bir devlettir.


Abhazya, Güney Kafkasya’nın yeni devletine bir tür diplomatik ambargo uygulayan ABD’den de daha eski bir devlettir. Gürcistan’ın konumu, bağımsızlıklarını kararlı bir biçimde koruyan Abhazlar ile çarpışmak durumu ile karşı karşıyadır. Ve onlar (Abhazlar – Abhz.com) haklılıklarından, Joseph Vissrionovich Stalin tarafından Gürcistan’a bağlandıklarını ispat edebileceklerinden tamamı ile eminler.


Andrey İlyashenko – Aslında söylemek gerekirse, Sovyetler Birliği’nin bütün sürecinde, Abhazya’nın Gürcistan Federal Cumhuriyeti içerisinde özerk bir bölge olarak, görünmeyen ya da açık girişimler ile eritilmesine çalışılmıştır.


Feliks Stanevsky – Kesinlikle doğru. Abhazya – Sovyetler Birliği’nde, Stalin ve Beria tarafından uygulanan baskılara ve Tiflis’in Suhum’u emirleri altına alması kararına direnen ender parçalarından birisidir. Abhazlar, kendi hakları ve bağımsızlıklarını savunmak için, o dönemlerde mitingler düzenlemiş, mektuplar yazmış yanlış kararları reddetmişlerdir.


Sovyetler Birliği’nin son dönemlerinde Abhazya’ya 1930 – 1940 döneminden daha da fazla bir biçimde baskı uygulandı, o dönemde Abhazya zor bir süreçten geçti, Abhaz halkının tarihini silmek istediler, Abhazlara zorla Gürcü dilini konuşturmaya kalktılar. Bu bağlamda, Gürcü milliyetçileri arzu ve emellerini açık bir biçimde ortaya çıkardılar.


1992 -1993 Gürcistan – Abhazya savaşı sırasında Abhaz Devlet Arşivlerinin tamamen tahrip edlimesi bunun en açık göstergesidir. Abhazların, konumlarını korumak gibi güçlü bir istemleri bulunuyor. Ancak, Gürcistan tarafının da, Abhazya ve Abhazları kendi etkisi altına almak gibi güçlü bir istemi bulunuyor…       


Kaynak: http://rus.ruvr.ru/radio_broadcast/no_program/104759366.html
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Gürcan - tebrik
Tebrik,Teşekkür ve Hürmetlerimi sunarım Sn.Feliks Stanevski ye.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.