RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Şubat 2013, Cumartesi 13:52:44 tarihnde eklendi. 796 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan’ın Demiryolu Spekülasyonları

IVANASHVİLİ’NİN DANIŞMANI “ABHAZYA DEMİRYOLUNUN AÇILMASI – EN ZOR SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMADIR”
Gürcistan’ın Demiryolu Spekülasyonları 02/02/2013. Gürcistan Başbakanı’nın Danışmanı, Ekonomist Gia Khukhashvili, REGNUM Haber Ajansı Muhabirinin, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze’nin “Ermenistan ve Rusya’nın Abhazya üzerinden demiryolu ile bağlanması, iyi bir çalışma olur” açıklaması ile ilgili sorusuna verdiği yanıtta “Abhazya üzerinden demiryolu ulaşımının sağlanması, üzülerek belirtmek isterim ki sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi bir sorun olarak duruyor, bu dersi iyi çalışmak gerekir. Bölgede birçok sorunlu durum bulunuyor, bunun saf ekonomik sorun olarak görülmesini engelliyor ” dedi.


Khukhashvili “Ekonomik projeler, açıkça iyi bir potansiyele sahiptirler ve bütün tarafların çıkarlarına uygun olur. Bütün bunlara ek olarak altyapı ve geleneksel olarak yapmış olduğu hizmetlerle bunu kanıtlamış durumdadır, bu konuda hiçbir sorun bulunmuyor. Ancak, siyasal anlamda bu o kadar kolay değil” dedi.


Khukhashvili, Abhazya ile demiryolu çalışmalarının başlaması için tüm artıları ve eksileri tartmak ve ancak daha sonra karar almak gerektiğini belirterek “Elbette ki, demiryolu bizleri Rusya ile bağlayacak, ekonomik temaslarımızın gelişmesini olumlu olarak etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz. Bu proje ayrıca Abhazya’nın Gürcistan ekonomisine bağlanmasına da katkı verebilir. Ancak, daha sonra yasal sorunlar ortaya çıkar ve bu düzeyde sorunlar varlığını koruyor” dedi.


Khukhashvili “Tanınmama politikasını yürütmek, görüşmeleri, bir şeylerin inşa edilmesini, imza atılmasını, çalışmaları kapamaya yol açabilir. Bir taraftan bakıldığında yasal anlamda birçok sorun olduğu görülüyor, yasaları, prosedürleri, uluslar arası hukuk kurallarını en yüksek düzeyde incelemek gerekir. Sorunların çözümünü bu yol ile sağlamak mümkün, ancak bu her zaman böyle yürümüyor. Tiflis açısından bakıldığında, henüz Gürcistan’ı rahatsız eden gerçeklerin olduğunu görüyoruz. Burada sorunun çözümü teorik açıdan elbette mümkündür” vurgulamasında bulundu.


Khukhashvili, Abhazya demiryolunun yeniden açılması ile ilgilenen Ermenistan’ın konumunun nalsı etkileneceği sorusuna verdiği yanıtta “Evet, elbette, bu projenin gerçekleşmesi, bizim Abhaz vatandaşlarımız ve bütün Gürcistan’ın Rusya ile ekonomik anlamda etkileşimini sağlayacaktır. Ermenistan’da bu projeden etkilenecektir, ancak burada önemli bir unsur bulunmaktadır: Erivan, bu konuya daha önce katılmadı ve taraflar arasındaki görüşmelere katılamaz, sorunların çözümünde doğrudan aktif olarak katılımcı olamaz. Bu konuda sadece Gürcistan ve Rusya taraflarını kabul etmekle, olumlu sonuçlara ulaşılacaktır. Ben, bu konuda Ermenistan’ın olumsuz bir sonuçla karşılaşmasını istemem” dedi.


Gürcistan Başbakanı 17 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında “Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün temel alındığı bir ortak yapı içerisinde Gürcistan ve Rusya arasında yapılacak olan görüşmelerde Rusya ve Ermenistan’ın Abhazya demiryolu ile bağlanması görüşmelerine başlanabilir” açıklamasında bulunmuştu.


Abhazya devlet Başkanı Aleksandr Ankvab ise “Abhazya demiryolunun açılması hakkında şimdiye kadar devlet yönetimi ile kimse ilişkiye girmemiştir, bu noktada konu bizim için kapalıdır. Herhangi bir öneri ile gelinirse bu konu hakkında koşulsuz beyin fırtınası görüşmeleri yapılabilir” demişti.


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1620391.html#ixzz2JgEttCYv


 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.