RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 27 Ocak 2013, Pazar 13:36:37 tarihnde eklendi. 2040 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’dan Cenevre Atağı

ABHAZYA, CENEVRE GÖRÜŞMELERİ BM, AB VE AGİT EŞ BAŞKANLARINA YENİ ÖNERİLERİNİ SUNDU
Abhazya’dan Cenevre Atağı 27/01/2013. Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin BM, AB ve Agit eş başkanları ve Abhazya Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, 24 Ocak’ta Suhum’da yapmış oldukları görüşme sonrasında gazetecilere açıklamada bulundular. Ancak her iki tarafta Abhazya’nın görüşmeler süreci ile ilgili olarak sunmuş olduğu yeni önerileri hakkında net açıklamalarda bulunmaktan kaçındılar.


Abhazya Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba “Bizler şimdilik, bizim önerilerimiz hakkında onların görüşleri hakkında devlet başkanımız ile istişarede bulunmadan bir açıklama yapamayız” dedi.


Vyacheslav Chirikba “Bir önceki görüşmede, Gürcistan tarafından reddedildiği için yeni format ile başlanılamadı. Taraflar arasında günün ilk yarısında Güvenlik ve istikrarın sağlanması ve insani sorunların çözümü ile ilgili olarak ayrı ayrı gruplar halinde çalışılması konusunda uzlaştılar, ikici yarısında da yeni formatın konuşulması konusunun görüşülmesi önerildi. Ancak Gürcistan tarafı bunu kesin bir dille reddetti. Açıkçası görüşmelerin eski biçimi ile sürmesinde ne bizler, ne Güney Osetya, ne de Rusya tarafı istekli bulunuyoruz. (Bugün için, görüşmeler Güvenlik ve insani konular biçiminde sürmektedir – AP) Bundan dolayıdır ki eş başkanları uzlaşma arayışı içerisinde bulunuyorlar” dedi.


Vyacheslav Chirikba “Bizler, uzlaşmazlık çıkaratarak Cenevre görüşmelerinin sona ermesini istemiyoruz. Abhaz tarafı, görüşmelerin eski formatı ile sürmesi halinde katılımda bulunmayacaktır. Bizler görüşmelerin gerçek anlamda etkili duruma getirilmesi için çıkış yolunun bulunması gerektiğini söylüyoruz. Ve bunun içinde delegelerin içerisinde uzman katılımı ile düzeyin yükseltilmesi gereklidir” dedi.


Abhazya Dışişleri Bakanı, Gürcistan Heyeti’ne başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Nikoloz Vashakidze istifa etti, Görüşmelere Gürcistan tarafından katılacak olanların kimler olduğu bilinmemekte olduğunu söyledi.


Cenevre görüşmeleri AB Eş Başkanı Philippe Lefort, gazetecilere Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile sürdürülen verimli bir biçimde süreceğinden ümitli olduğunu belirterek “Geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan 22. turda, görüşmelerin yapısı hakkında yenilenme konusunda birçok yaklaşım aldık. Ortada farklılıklar bulunuyor ve bizler yeni yaklaşımları dikkate almak zorundayız” dedi.


Philippe Lefort “Vyacheslav Chirikba ile yapılan toplantıda verimli bir çalışma yaptık, sorunun çözümünde olası öneriler üzerinde tartıştık. Eş başkanlar olarak bu konu hakkında Gürcistan tarafı ile görüştük, 25 Ocak’ta Güney Osetya tarafı ile görüşeceğiz ve önümüzdeki hafta da Rusya tarafı ile görüşeceğiz. Görüşmelerin olumlu sürebilmesi için öncelikli olarak uzlaşma gerekir, ikinci olarak Cenevre görüşmelerinin gündemine odaklanılması gerekir” dedi.


Cenevre görüşmeleri AGİT Eş Başkanı Andrew Deschitsa “Eş başkanları olarak yaptığımız görüşmeler sonrasında tüm tarafların yaklaşımlarını görmüş olacağız ve Cenevre görüşmelerinin nasıl daha iyi organize edilebileceğini sunacağız, daha sonrada onların yanıtını bekleyeceğiz. Cenevre görüşmeleri öncesinde bir sonraki turun biçimini tartışmak için tarafları eş başkanları ile bir toplantı yapılacak” dedi.


Cenevre görüşmeleri BM Eş Başkanı Anti Turunen “Kuvvet kullanımının yasaklanması üzerinde uzmanlar çalışmaktadır. Oldukça iyi çalışıyorlar. Bugün için bölgede var olan güvenlik ortamının sakin ve istikrarlı olmasından dolayı oldukça memnunuz” dedi.


Anti Turunen “Beşli Mekanizma (MPRI) Toplantılarının uzun zamandan beridir (Nisan – 2012 tarihinden bu yana) yapılmamış olması gerçeğine rağmen yetkililerin İngur nehrinin her iki tarafındaki olayları önleme konusundaki çalışmalarından memnunuz” dedi.


Kaynak: www.apsnypress.info              
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.