RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Ocak 2013, Cuma 19:54:58 tarihnde eklendi. 842 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan’da İktidar Savaşı

MİHAİL SAAKAŞVİLİ “ABHAZYA ÜZERİNDEN DEMİRYOLU İLE BULUŞMA, SADECE TOPRAKLARIMIZI İŞGAL EDEN RUSYA’YI MEMNUN EDER!”
Gürcistan’da İktidar Savaşı 18/01/2013. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Başbakan Bidzina İvanishvili’nin Erivan’da Abhazya üzerinden Rusya ile demiryolu bağlantısının kurulma olasılığından söz etmesi üzerine 17 Ocak’ta Rustavi – 2 Televizyon Muhabirinin konu hakkındaki sorusuna “ Tüm bu tür unsurlardan söz edilmesinden dolayı son derece rahatsızım” yanıtını verdi.


Mihail Saakaşvili “Her şeyden önce yapılan bu açıklama, Gürcistan’ın jeopolitik ve stratejik çıkarlarını göz önüne almamaktır. Demiryolu, Gürcistan’ı önceleri Abhazya’yı geçerek ve önceleri Rusya üzerinden Avrupa ile bağlantısını sağlamak üzere inşa edilmişti, bunun modası geçmiştir. Eskiden, bizim için başka bir yolumuz bulunmuyordu, ancak şimdi Avrupa ile bağlantının Rusya üzerinden olmayan, Azerbaycan’ın desteği ile yeni ve hızlı bir biçimde Avrupa bağlantısı inşa edilmeye başlandı” vurgulamasında bulundu.


Mihail Saakaşvili, söz konusu edilen demiryolunun Avrupa ile değil sadece Türkiye ile bağlantı kurulmasını sağlayacağını, ancak bu inşaatın daha tamamlanmamış olduğunu söyledi. Onun görüşüne göre, Abhazya demiryolunun gündeme getirilmesi sadece Rusya’yı memnun eder, Kars – Ahılkelek – Bakü Demiryolunun inşa edilmesi, Rusya’nın Trans – Sibirya Demiryolu’na ciddi rakip olacağı nedeniyle Saakaşvili “Rusya, bu demiryolunun inşa edilmesinin önemini hafife almaya ve onun yok edilmesine çalışıyor” dedi. 


Mihail Saakaşvili “Abhazya Demiryolunun açılması, aslında Rusya’nın Abhazya’daki işgalini meşrulaştırmak anlamına geliyor. Gürcistan, Abhazya’daki işgal sorunun çözümüne kadar demiryolunun açılmasını teşvik edici durumda olmamalıdır. Aksi takdirde, bu yolun açılması devlet karşıtı, canice,  Gürcü karşıtı, ulusal çıkarlar karşıtı ve işgal suçunu kabul eden bir adım olacaktır” vurgulamasında bulundu.


Saakaşvili’ye göre, Gürcistan hükümet temsilcileri, Abhazya demiryolunun açılması ile ilgili olarak bazı açıklamalar yapıyorlar “Ya, Gürcistan’ın stratejik ve jeopolitik çıkarlarının farkında değiller, ya Grücsitan’ın gelecekteki dış politikalarını zayıflattıklarını bilmiyorlar, ülkenin bağımsızlığını, onun geleceğini ve işgalin varlığını taahhüt altına alıyorlar” dedi.


Mihail Saakaşvili, Gürcistan’ın Ermenistan’a uygulanan ambargodan etkilenmemesi için birçok şey gerçekleştirdiğini belirterek, oraya malların geçişi için Poti limanını tahsis ettiklerini,  yeni malların geçişi için Lazika limanını inşa ettiklerini söyledi. “Bizim planlarımızın içerisinde Ermenistan’a karşı ambargonun uygulanması hiçbir zaman için bulunmadı, ancak tek bir şey vardı – Ermenistan ile iyi ilişkiler ve başkaları – bizim işgal altındaki topraklarımıza karşı stratejik ilişkiler” vurgulamasında bulundu.


Saakaşvili, Gürcistan hükümeti üyelerinin Ermenistan’a uygulanan ambargonun rahatlatılması için yapılan açıklamaların Gürcistan’ın dostu komşu ülkeler olan Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerin kötüleşmesine yol açtığını, buna Başbakanın davranışlarını da eklersek, Kars – Ahılkelek – Bakü demiryolu hattı taslak projesine de şüphe ile bakılmasına yol açtığını belirtti.


Gürcistan devlet başkanı “Türkiye – bizim NATO’ya üye olmamızda en büyük destekçimiz olarak bulunuyor. NATO’nun planlarına göre Amerikan şemsiye altına girmeden bizim güçlü bir komşumuza gereksinimiz bulunmaktadır. Ve Türkiye başlangıçta bu isteğini belirtti ve onların devleti ile ilgili sorunlar ortaya çıkması sonucunda bizleri NATO’ya katılma şansımızdan edebilir. Aynı zamanda Azerbaycan, Gürcistan’ın stratejik ortağı konumunda bulunuyor ve bu tür konuları onlara danışmadan ortaya atmak sorunların ortaya çıkmasına neden olur” dedi.


Mihail Saakaşvili, Abhazya Demiryolu’nun açılması ile ilgili olarak “Bu, sadece Gürcistan topraklarını işgal altında bulunduran kuzey komşumuzun çıkarlarına hizmet eder. Umarım bunlar düşüncesizce edilmiş sözlerdir ancak onlar bu sözleri düşünerek söylemişlerse çok zor bir durum ortaya çıkar” dedi.


Gürcistan hükümeti üyelerinden sürekli olarak ifade edilenlen Abhazya Demiryolu’nun açılması konusunu Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili, Erivan ziyareti sırasında da yinelemişti. Daha önce Entegrasyon Bakanı Paata Zakareishvili’de benzer söylemlerde bulunmuş ancak daha sonra Abhaz ve Rus taraflarınca bu öneriye olumlu yanıt verilmemiş ve bundan dolayıdır ki konu onlar tarafından kapatılmıştı.                           


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1614359.html#ixzz2IGgGU7VY

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.