RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 11 Kasım 2012, Pazar 11:10:25 tarihnde eklendi. 831 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Belarus’tan Rusya’ya Şantaj

PAVEL SVYATENKO “MİNSK, BELKİ YÜKLÜ MİKTARDA DOLAR İLE ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’NIN BAĞIMSIZLIKLARINI TANIYABİLİR”
Belarus’tan Rusya’ya Şantaj 11/11/2012. Rus Siyaset Uzmanı Pavel Svyatenko, 6 Kasım’da REGNUM Haber Ajansı Muhabiri ile yaptığı söyleşide “Belarus, sürekli olarak Rusya ile pazarlık yapmaktadır. Belarus’un yapmış olduğu bütün bu pazarlıkların altında ekonomik imtiyaz elde etmektir, Rusya, Belarus’un bu kaprisini değiştirme durumuna sahiptir” dedi.


Bilindiği üzere Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, 30 Ekim’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlenen toplantı sonrasında gazetecilere, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının Minsk tarafından tanınması konusunu yorumlarken “Bugünkü konumumuzun değişimi konusunda şimdilik bir şey söyleyemem. Ancak yaşam yerinde durmuyor ve bizler Sovyetler Birliğinin dağımım süreci ve uluslar arası toplumdaki durumu analiz edeceğiz ve çözüme ulaştıracağız, elbette ki bu analizi ulusal çıkarlarımıza bağlı olarak yapacağız” dedi.


Pavel Svyatenko “Minsk’in Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımama kararı, Rusya – Belarusya ilişkilerinde çok zor durumlar oluşturdu., çünkü Belarus her zaman Rusya’nın bir numaralı müttefiki olarak nitelendiriyordu. VeGürcistan ile olan ciddi çatışma sürecinde, beklenmedik bir biçimde Rusya’dan tarafa değil de batıdan yana tavır gösterdi” dedi.


Bu arada siyaset uzmanı, Minsk tarafından tanınmanın konuya tam zamanında yardımcı olacağını düşünerek “Elbette Ahhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınması çok önemli olacaktır, çünkü bu ülke – 1945 yılından bu yana BM üyesi, uluslar arası toplumun uzun süredir üyesi ve tanınan bir ülke olarak önem taşıyacaktır” dedi.


Pavel Svyatenko, tanınmanın yakın bir zaman içerisinde olabileceğini düşündüğünü belirterek “Tanıma – o geliyor ve geldiği gibi gidiyor: Onu ayrıca net olarak geri alabilirsiniz. Eğer, bunun karşılığında yüklü bir miktar dolar olarak ödeme yapılırsa, Minsk belli koşullar karşılığında bunu kabul edebilir” dedi.


Bilindiği üzere, Minsk Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını resmi olarak tanımıyor. Belarus yasalarına göre bu kararın verilmesi devlet başkanına bağlıdır ve Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko 2008 yılında bu sorunu çözmek için söz vermişti. Ancak, Aleksandr Lukashenko 2010 yılında gazeteciler ile yapmış olduğu konuşmada Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınmasının geleceğinin olmadığını belirterek “konuşmanın bir anlamı bulunmamaktadır” demişti. Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını günümüze kadar Rusya Federasyonu, Nikaragua,  Venezuela, Dağlık Karabağ, Pridnestroviya, Tuvalu, Nauru ve Vanuatu Cumhuriyetleri tanıdılar.

 

Çeviri: Fatih Atan (A'tanba)   


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1590202.html#ixzz2BdJ0NkPm


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.