RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Eylül 2012, Çarşamba 01:24:59 tarihnde eklendi. 2693 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz – Adıge Kardeşliği

ALEKSANDR ANKVAB “TÜM ÇERKESLERİN ABHAZYA VATANDAŞI OLMASINI KABUL EDİLEMEZ OLARAK GÖRÜYORUM”
Abhaz – Adıge Kardeşliği 26/09/2012. Değerli okuyucular, son günlerde özellikle Suriye’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak İnternet ortamında, Abhaz - Adıge Diasporası’nda, Abhazya Cumhuriyeti Vatandaşlık Yasası üzerinden polemik yaratılmaya başlanmıştır.


Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab’ın ve devlet yöneticilerinin bu tür polemiklere yanıt niteliğindeki açıklamalarını sizler ile buluşturuyor, Abhaz – Adıge Kardeşliği üzerinden oyun oynamak isteyenlerin heveslerinin boşa çıkacağını belirtiyoruz.


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A’tanba)

 

********************


18/09/2012. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, Devlet Yönetimi olarak yapılan toplantıda, son günlerde sosyal medyada ve internet sitelerinde haber olarak verilen,  8 Eylül’de Nalchik’te düzenlenen “Uluslar arası Çerkes Birliği toplantısında Suriye “Adıge Xase” Başkanı İshak Akram’ın yapmış olduğu konuşmada Suriyeli Abhaz ve Çerekes göçmenlerin Abhazya’ya kabul edilmesinin Abhazya hükümeti ve Dünya Abhaz – Abazin Kongresi temsilcileri tarafından reddedildi. Ayrıca bu Abhaz – Çerkes karışık ailelerin reddedilmesine bağlı olarak 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş savaşı gazisi Suriyeli Çerkes Safuan Ateev’in ailesi ile birlikte Abhaz vatandaşlığının reddedildiği bilgilerini yorumlarken “Birileri beğensin ya da beğenmesin Abhaz – Çerkes kardeştir, kardeş oldular ve öyle kalacaklardır” dedi.


Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab “Abhazya tarafı olarak, Suriye’den Çerkes ve Abhazların tahliye edilmesi ile ilgili olarak ortaya atılan yorumları kınıyoruz. Bunlar bir sürü kaba yorumlar. Bu metinlerin, İngur ötesinde hazırlanmış olduğu bir gerçektir. Böyle açıklamalar, Abhaz toplumunu yanıltarak, Abhaz ve Çerkes Halkları arasına nifak tohumları serpmek isteyenler tarafından yapılıyor” dedi.


Devlet Başkanı, Suriye’den geriye dönen vatandaşların sorunları ve dönüşleri ile ilgili olarak Abhazya Hükümeti, Başbakanlık, Dışişleri bakanlığı ve Devlet geriye Dönüş komitesi çalışmaktadır. Bu konular hakkında kurumlarımız dışında yapılan açıklamalara önem verilmemesini söyledi.


Aleksandr Ankvab “Bizler, geriye dönenlere dairelerini verdik ve sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. Bugün için Suriye’den çıkmak oldukça zor bir olay. Suriye yönetimi vatandaşlarının ayrılmalarını istemiyor; Onlar, ayrılan vatandaşlarının sonradan Suriye’ye geriye dönme olasılıklarının olamayacağını söylüyorlar. Bundan dolayıdır ki, Suriye’de yaşayan Abhazlar ile ilgili şamata yapmaya gerek yok. Bizler, bu konuyu gündeme getiren ve üzerinde spekülâsyonlar yaparak karlı duruma geçmek için ödeme yapanları biliyoruz” dedi.


Aleksandr Ankvab “İngur’un ötesi, Çerkes sorununu çok işliyor. Ben bu konuyu geçenlerde Abhazya Kurtuluş savaşı sırasında ölen Kabartay - Balkar gönüllülerin aileleri ile yaptığımız toplantıda bu konuyu gündeme getirdim. Aslında bütün bunların amacı, Abhaz halkı ile Kuzey Kafkasya halkları, (Okyanus ötesinden Gürcistan’a sağlanan fonlar ile) Çerkes halkları temsilcileri arasında güvensizlik ve düşmanlık ortamı yaratmaktır. Bizler Abhazya vatandaşlarının bu tür macera içerisinde bulunmalarını görmek istemiyoruz” vurgulamasında bulundu.


Aleksandr Ankvab, bu olay ile ilgili olarak Başbakan Leonid Lakerbaya’nın Dünya Çerkes Kongresi Başkanı liderleri ile telefon görüşmesi yaptığını açıklayarak “Dünya Çerkes Birliği (ICA) Başkanı Kanşabi Ajahov, 8 Eylül’de Nalçik’te yapılan ICA Toplantısı hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplantı sırasında Suriye’li Çerkeslerin konusunun gündeme geldiğini, ancak sosyal iletişim ağları ve İntenet ortamında belirtildiği gibi hiçbir kimse tarafından Abhaz Yönetimi hakkında karşı anlamda bir konuşma yapılmadığını belirtti. Suriye “Адыгэ Хасэ” Başkanı İshak Akram’ında yapmış olduğu konuşmada Abhaz – Adıge Sorunu gibi bir konuya değinmediğini söyledi” dedi.


Başbakan, Toplantı hakkında verilmeye çalışılan bilgilerin “Saf provokasyon” amacı taşıdığını, Abhaz ve Çerkesler arasında bir kamanın iki farklı yanı gibi ayrımlar olduğunu yaymaya çalıştığını söyledi.


Leonid Lakerbaya “İshak Arkam, Çerkeslerin tahliyesi ile ilgili olarak Abhazya Yönetimi hakkında asla hiçbir şey söylemedi. Ayrıca, Suriye’den Abhazya’ya gelen Çerkes kökenli Safuan Atey, 1994 yılından bu yana üç çocuklu ailesi ile birlikte Dranda’da yaşıyor” dedi.


Leonid Lakerbaya, ICA Başkanı Kanşabi Ajahov, son dönemlerde Abhazyalr ile Çerkesler arasında sorunlar varmış gibi spekülasyonların artışına dikkat çektiğini belirterek “Bizler bu tür provokasyonlara karşı yanıt vermek için sürekli olarak iletişim içerisinde olmayı kararlaştırdık” dedi.


Aleksandr Ankvab, Abhazya Devlet Radyo – Televizyon’unun Safuan Ateev ile söyleşi yapılması için emir verdi.


Abhazya Devlet Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba, Karaçay – Çerkesk ICA Şube Başkanı ile bizzat görüştüğünü, ICA Konseyi Toplantısı’nda yapılan konuşmaların blog katılımcıları tarafından çarpıtıldığını belirterek “O kendisi toplantıda bulundu ve Kanşabi Ajahov’un konuşmasında Abhazya’ya karşı herhangi bir saygısızlık unsuru bulunmadığını doğruladı. Bütün bu olayların, blog katılımcıları tarafından yürütülen provokasyon eylemi ve insanları yanıltmak için girişimler olduğu herkes tarafından görülmektedir” dedi.


Abhazya Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba “Dışişleri Bakanlığı olarak, Suriye’deki bizim vatandaşlarımız, temsilcilerimiz ile bağlantılarımız sürdürülmektedir, ayrıca Rus Büyükelçiliği ile çıkış vizelerinin sağlanması için sürekli temas halinde bulunuyoruz. Bugün için Suriye vatandaşlarının hareket etmeleri oldukça zor. Ancak, yine de son zamanlarda Devlet Geriye Dönüş Komitesi’nin de yardımı ile Suriye’den bazı aileler geldi. Bizler, dikkatli biri biçimde durumu yakından takip ediyor ve kontrol altında tutuyoruz. Hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır” dedi.


Vyacheslav Chirikba “Konu hakkında yapılan bu tür çalışmalar özel provokasyon karakteri taşımaktadır. Vatandaşlarımızın, sosyal iletişim ağlarının ve farklı Basın – Yayın Organlarının her şeyi doğru yazmadığı konusunu anlamaları gerekmektedir. Abhaz – Adıge dostluğunun bozulması için çalışan ve “takma” adlar altında çalışan internet sitelerinin hepsinin arkasında İngur’un yukarısında bulunan komşumuz bulunmaktadır. Abhazya’nın, gelen Abhaz –Adıge aileleri reddediyor gibi “Karmaşık Unsur” varmış gibi adlandırmalar yapılıyor. Abhazya’ya gelen ailelerin çoğu Abhaz – Adıge karışımından oluşuyor” dedi.


Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Abhazya ve Kuzey Kafkasya İlişkileri hakkında bir yuvarlak masa toplantısı düzenlemeyi planlıyor.


Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba, Abhaz – Çerkes İlişkileri sorununun özellikle yaklaşan Sochi Olimpiyatları nedeni ile varlığını sürdüreceğine dikkat çekerek “Bu olaylar, Abhaz ve Çerkes hakları arasına bir kama sokma girişimidir. Kuzey – Batı Kafkasya’da eski çağlardan bu yana pek çok savaş yaşandı. Ancak hiçbir zaman için, tarihin herhangi bir anında Abhaz ve Adıgeler arasında karşılıklı olarak bir savaş yaşanmamıştır. Fakat şimdi, Gürcü Güçleri, ellerine geçirdikleri “Çerkes” kartını oynayarak iki kardeş halk arasındaki ilişkileri karıştırmaya çalışıyor” dedi.


Aleksandr Ankvab “Suriye’den Abhazya’ya yaklaşık olarak 70 kişi geldi. Geçtiğimiz günlerde Oçamçıra şehrine bir aile yerleşti. Erkek Suriyeli ve sülale ismi Kanbar, kadın Rus kökenli ve annesi Oçamçıra’da yaşıyor. Biz onları Abhazya’ya getirdik. Onlar vatandaşlık için başvuruda bulundular ve biz onların belgelerini inceliyoruz” dedi.


Devlet Başkanı “Bazı vatandaşlarımız, İngur ötesinden düzenlenen bu tür provokasyon girişimlerini yayınlayarak yanlış bilgi vermelerinden dolayı üzüntü duymaktayım” dedi.


Aleksandr Ankvab, son yıllarda Abhazya’da bazı kişilerin Gürcistan ile istihbarat ilişkisine girerek casusluk yaptıkları için tutuklandıklarına ve davalarının sürdüğüne dikkat çekti.


Aleksandr Ankvab “Yeni insanların bu gibi konuların içerisine taşınmasını istemiyorum. Gürcü teröristler, uzun zamandan beri bazı Abhazya Vatandaşlarından destek gördüler. Kindar Gürcistan tarafı, terörist ve sabotaj grupları ile birlikte, Abhaz ve Çerkesler arasındaki ilişkileri bozmak için provokatif ve yanlış bilgiler ile bozmaya çalışıyor. Onlar bizim ilişkilerimizi bozmaya çalışıyor. Ancak ben bir kez daha vurgulama istiyorum ki, Abhaz – Çerkes kardeştir, kardeştiler ve öyle kalacaklardır, İngur’un ötesindekiler bundan hiç hoşlanmıyorlar” dedi.


Aleksandr Ankvab, son zamanlarda “Çerkes Sorunu” hakkında bazı öneriler üzerinde konuştuğunu belirterek “Ben, geçenlerde Abhazya Savaşında yaşamını yitiren gönüllülerin aileleri ile Gürcistan’ın  “Çerkes Soykırımını Tanıması” hakkında konuştum. Bizler Rusya ile ilişkilerimizi bu tema üzerinden inşa etmeyeceğiz. Bizler, ilişkilerimizi dünün kötü ilişkileri üzerinden değil bugünkü iyi ilişkilerimiz üzerinden kuracağız” dedi.


Aleksandr Ankvab, Bütün Çerkeslerin Abhazya vatandaşı olmasını sağlamak için Abhazya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasını kabul etmediğini belirterek “Ben böyle bir teklifi kabul edilemez olarak görüyorum. Böyle bir önerinin Abhazya Parlamentosu tarafından desteklenmeyeceğinden eminim. Eğer, bizlerin bütün Çerkeslerin vatandaşlık hakkı almasını kabul edersek neler olabileceğini bir düşünün. Böyle bir olay sonrasında bizler Abhazya’da hiçbir seçimi gerçekleştiremeyiz, çünkü çoğunluk sağlanamaz” dedi.


Devlet Başkanı, Abhaz vatandaşlığı için meşru olarak müracaatta bulunan hiçbir kimseye engellemede bulunulmadığını bir kez daha vurguladı.


Aleksandr Ankvab “Her vatandaşlık komitesi toplantısında, müracaata bulunan ve savaşta gönüllü olarak bulunduklarını iddia ederek “sahte” belgeler ile vatandaşlık hakkı isteyenler bulunuyor. Bizler hiçbir gerçek gönüllüyü engellemedik, onların ailelerini, eşlerini ve çocuklarını vatandaşlık haklarını sağladık” dedi.


Aleksandr Ankvab “Yabancı ülkelerde yaşayan kardeşlerimizin dönüşleri – güncel ve hassas bir konudur. Herhangi bir kaba ve kötü düşünülmüş hareketler kabul edilemez. Bizler Suriye’den gelen Abhazların ne tür sorunlarının olduğunu biliyoruz, artık barınma koşulları sağlandı. Ciddi olmayan ve popülist yaklaşımlar ile karşılaşıldı. Bizler ise gerçekleştirdik ve bugün Abhazya’nın gerçek koşullarına dayalı olarak gerçekleştireceğiz. Bizler hiç kimseye yapamayacağımız konular hakkında söz vermedik. Bizlerin Devlet yönetimi olarak konumumuz budur ve bunu sürdüreceğiz ve takip edeceğiz” dedi. 


Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)    

                                                                                  
Kaynak: http://apsnypress.info/news/7264.html


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
KİRPİ - ÜZÜLMEYİN ÇERKES NET ÇİLER
SAYIN BAŞKAN ANKVABIN SÖZLERİNDEN ALINGANLIK DUYMAYIN. ÇERKES CUMHURİYETLERİNE DÖNMEYEN ÇERKESLERİN ABHAZYAYA DÖNECEKLERİNİ SANIYOR SAYIN BAŞKAN. ABHAZYAYA TÜRKİYEDEKİ ABHAZLAR BİLE RAHATLARINI BOZUP DÖNMEZLER... ÇERKESLER HİÇ DÖNMEZ ABHAZYAYA. SAÇMA BİR POLEMİK BU. ABHAZYA ABHAZYAYA YERLEŞEN RUS VE ERMENİ NÜFUSU DÜŞÜNSÜN ÖNCELİKLE
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.