RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Eylül 2012, Pazar 11:34:21 tarihnde eklendi. 1298 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Soso Tsintsadze Yorumu

GÜRCÜ UZMAN SOSO TSİNTSADZE “GÜRCİSTAN’DA TİFLİS’TE ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA BÜYÜKELÇİLİKLERİNİ KABUL EDECEK HİÇBİR SİYASİ GÜÇ BULUNMUYOR”
Soso Tsintsadze Yorumu 02/09/2012. Değerli okuyucular, günümüz koşullarında ABD ve AB, Türkiye siyasi güçleri tarafından Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan bünyesi ne geri dönmesi için ciddi çalışmalar sürdürülmektedir.


Bilindiği üzere 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı döneminden günümüze kadar, “İçimizdekiler” tarafından Gürcistan ile “Federatif, Konfederatif” gibi yapılar içerisinde yaşanılması gerektiğini, artık geçmişi unutarak Gürcistan ile barış ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayan birçok kişi ve STK yapılanmaları hem Abhazya’da hem de Abhaz Diasporasında dolaşmaktadır.


Bizler sizlere Gürcistan, ABD, AB ve Türkiye’deki siyasi yapılanmaların Abhazya ve Güney Osetya hakkındaki eylem ve düşüncelerini aktarıyoruz.


Aşağıda günümüz koşullarında Gürcistan Siyasi güçlerinin Abhazya ve Güney Osetya konusundaki düşüncelerini net bir biçimde vurgulayan Gürcistan Siyaset Akademisi Rektörü, Siyaset Bilimci Soso Tsintsadze’nin görüşleri bulunmaktadır.


Gürcistan ile barış ortamının kurulması için gerekli koşulların hangi aşamada olduğunu Abhazya ve Abhaz Diasporası yaşayanlarının bilgisine sunuyoruz.


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A’tanba)

 

****************


Soso Tsintsadze “Gürcistan’da, Tiflis’te Abhazya ve Güney Osetya Büyükelçiliklerini Kabul Edecek Hiçbir Siyasi Güç Bulunmuyor”


02/09/2012.  Gürcistan Siyaset Akademisi Rektörü, Siyaset Bilimci Soso Tsintsadze, REGNUM Haber Ajansı’na yaptığı yorumda “Gürcistan’da hiçbir devlet başkanı Tiflis’te Abhazya ve Güney Osetya’nın büyükelçiliklerinin varlığını kabul etmeyecektir. Bu nedenden dolayıdır ki, Gürcistan – Rusya ilişkileri çıkmaz durumdadır” dedi.


Soso Tsintsadze “Moskova ile Tiflis arasındaki komşuluk ilişkileri normal değil. Teorik olarak bunu düzeltebiliriz, ancak Gürcistan’ın NATO’ya katılma idealinden vazgeçmesi gerekecek, Avrupa – Atlantik yolunu terk etmesi ve benzeri yollara girmesi gerekecek – hiçbir siyasi güç bunlardan vazgeçemez. Buna bağlı olarak, Rus – Gürcü ilişkileri, önümüzdeki günlerde yapılacak olan Gürcistan Parlamento seçimlerinden etkilenmez. Gürcistan’daki iktidar değişsin ya da değişmesin, ben Bidzina Ivanashvili’nin de Rus – Gürcü ilişkilerini sihirli bire biçimde değiştireceği vaatlerine inanmıyorum ve şüpheli görüyorum ” dedi.


Soso Tsintsadze “Rusya ile Gürcistan arasındaki sorunların en başında halen Abhazya ve Güney Osetya konusu bulunmaktadır. Rusya, işgalci ve bazı dost devletlerin onu etkileyerek, bir başka ülkenin topraklarını işgal altında tuttuğunu kabul etmesini beklemek hayaldir. Rusya, ayrılıkçı rejimleri desteklemektedir, ayrıca Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçenlerde yapmış olduğu açıklamada 2008 Ağustos Gürcü saldırılarına karşı Güney Osetyalı silahlı güçlerin eğitimi hakkında bir planın hazırlandığını söylediğini de hatırlatmak isterim.

Bu gelişmeklerden sonra, Rusya – Gürcistan ilişkilerinde normalleşmesi için iyi dilekler sunmaktan başka bir seçenek bulunmamaktadır. İkili ilişkilerin düzelmesinde Abhazya ve Güney Osetya sorunu engel teşkil etmektedir, Gürcistan’ın kabulü olmadan normal ilişkilere dönülmesi olanaksızdır. Abhazya ve Güney Osetya – Rusya bütçesi için bir hediye değildir ve eğer bu toprakları üç yıl bütçeden destek ile tutmak mümkündür, on yıllara dayanan bir süre içerisinde desteklemek ise mümkün değildir. Rusların kendileri böyle bir kazançtan memnun olmazlar” dedi.


Soso Tsintsadze, RENUM Haber Ajansı Muhabirinin, Dünya üzerinde, bir başka devletin bağımsızlığını tanıyan bir ülkenin bu kararından vazgeçtiğini gösteren bir örneğin bulunmadığını hatırlatan sözlerine karşılık olarak “Bunun için bir seçenek bulunması hala mümkündür. Belki de Rusya’da bir iktidar değişikliği ile mümkün olabilir, bu biçimde Gürcistan’da da. Gelecek nesiller sorunların çözümü için yaratıcı çözümler sunabilirler, bir taraf Rusya’dan korunmak için, diğer taraf ise Gürcistan ile gereksinimlerini karşılamak isteyebilir. Belki de konfederasyon, özerklik ve benzeri çözümler ve bugün için bunlar için fal bakmak erkendir” dedi.


Gürcistan’da parlamento seçimlerinin 1 Ekim’de yapılması planlanmaktadır. Parlamento seçimlerinde seçim savaşı Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin “Ulusal Hareket” Partisi ve Milyarder İşadamı Bidzina Ivanashvili’nin liderliğindeki “Gürcistan Hayali” koalisyonu arasında geçecek.

 

Çeviri: Fatih Atan (A'tanba)


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1567069.html                       
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.