RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Ağustos 2012, Çarşamba 16:38:15 tarihnde eklendi. 901 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ankvab’dan Anma Ziyareti

ALEKSANDR ANKVAB "RUSYA, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMAKLA DÜNYA JEOPOLİTİĞİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİR"
Ankvab’dan Anma Ziyareti 08/08/2012. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, bugün Gürcistan’ın 8 Ağustos 2008’de Güney Osetya’ya saldırısı sırasında yaşamlarını yitirenleri anmak için Güney Osetya’nın Suhum’da bulunan büyükelçiliğini ziyaret etti.


Aleksandr Ankvab’ın ziyaretine Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Mihail Logua, Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Emma Gamsioniya, Devlet Başkanlığı Sorumlusu Beslan Kubrava, Başbakan Leonid Lakerbaya, Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, Pridnestroviya ‘nın Abhazya’daki Temsilcisi Garry Kupalba ve Rusya Federasyonu’nun Abhazya Büyükelçisi Semyon Grigoriyev katıldılar.


Güney Osetya Cumhuriyeti Abhazya Büyükelçiliği Danışmanı Oleg Botsiev “Barış isteyen insanlar uykularına başladılar ve yaklaşık bir saat sonra Tsinval üzerinde geniş çaplı bir saldırı başlatıldı. İlk gün Tsinval şehri ülkelerini koruyan vatanseverler tarafından savunuldu. Rus askeri birlikleri gelene kadar da saldırı sürdü. Sonuç olarak Güney Osetya’da yaşanan beş günlük savaş, insani açıdan bir felaket oldu, yüzlerce insan – kadınlar, yaşlılar, çocuklar, Rus Barış Gücü Askerleri yaşamlarını yitirdi. Bugün için bizler stratejik ortağımız Rusya Federasyonun desteğini biliyoruz. Rus sınır muhafızları Güney Osetya sınırlarını korumaktadır. Ülkemizde ki yaşam Gürcistan’ın kuvvet kullanılmaması anlaşmasını reddetmesi gerçeğine rağmen saki n bir biçimde sürmektedir” dedi.


Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab “Biz bugün Ağustos 2008’de Gürcü askerlerinin hain saldırılarına karşı cesurca savaşan ve bağımsızlık mücadelesini tüm dünyaya karşı gösteren Güney Osetya’nın cesur insanlarını anıyoruz. O gün, Rusya Federasyonu, Güney Osetya halkını kurtarmak için silahlı kuvvetlerini sınırlı bir biçimde müdahalede bulunmak üzere görevlendirmek zorunda kaldı” dedi.


Aleksandr Ankvab “Rusya Federasyonu’nun müdahalesinde ki amaç sadece Gürcistan Silahlı kuvvetlerinin bölgeden çıkarılması ve istikrarın sağlanması idi. Hepimiz o dönemde birçok Avrupa ülkesi temsilcilerinin orada nelerin olduğu konusunda inkâr politikası izlediklerini hatırlıyoruz. Ve aslında o günlerde Güney Osetya halkı bir uçurumun kenarında bulunuyordu. Güney Osetya halkı ve bu ülkenin yakınında olanlar, karşılaştıkları saldırıya karşı vatanlarını savunan cesur evlatlarının yanında oldular ve gerekli yanıtı verdiler. Dost ve kardeş Abhazya halkı adına savaşta ölenlerin anısını saygı ile selamlıyorum” vurgulamasında bulundu.


Aleksandr Ankvab “Rusya Federasyonu’nun Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararı, eski Sovyet ülkeleri ve bütün Kafkasya’da radikal bir değişime yol açmıştır. Rusya, tüm dünyaya özgürlük ve bağımsızlık için mücadele veren uluslara destek veren bir ülke olduğunu göstermiştir. Dün ve bugün Güney Osetya’da yaşanan olaylar unutulamaz. Abhazya olarak sevdiği insanları yitiren ailelere destek ve sempatimizi sürdüreceğiz. Biz her zaman için siz değerli Güney Osetyalı kardeşlerimizle birlikteyiz” dedi.


Rusya Büyükelçisi Semyon Grigoriyev “Bugün, 2008 Ağustos’ta ki saldırganlığında yaşamını yitirenleri ve onları korumak için yaşamlarını veren Rus Barış Gücü Askerlerini anıyoruz, aslında onların orada barış misyonunu gerçekleştirmek için nasıl bir cesaret örneği verdiklerini biliyoruz. Bu olaylar bölgede ve tüm dünyada radikal değişimlere yol açmıştır. 8 Ağustos 2008’de tamamen yeni bir jeopolitik dönem başlamıştır ve bugünde sürmektedir. Rusya Federasyonu, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıyarak saldırganlığı ortadan kaldırarak kendi ödevine sadık kalmıştır. Bilindiği üzere Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin 7 Mayıs 2012’de dış politika çalışmalarının ana yönünü açıklarken, zor konumda bulunan Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarına desteğini vurgulayan bir kararnameyi imzaladı. Bunun için bugün, bizler dört yıl önce yaşananları bir kez daha anımsayarak birliğimizi göstermek ve birlikte demokrasinin inşasına desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.


Güney Osetya Büyükelçisi Danışmanı Oleg Botsiev, ölenlerin anısına söz söylemeleri için konuklara üç dilim pasta ve şarap ikram etti.


Bilindiği üzere 7 Ağustos gece yarısı öncesinde Tsinval ve köylerinde uyuyan sivil Oset insanlarına, sürekli olarak roket, topçu atışları ve hava saldırıları düzenlendi. Gürcistan silahlı kuvvetleri “Grad” füze sistemleri, kitle imha sistemli silahlar, bombalar ile sivil insanlara karşı imha harekâtı başlattı. Khetagurova, Dmenis, Pris, Sarobuk, Satikar, Mugut, Dimuha, Galuanta ve diğer köyler bombalandı. 8 Ağustos sabahı, Gürcü tankları Tsinval’in güney bölgesinin saldırıya başladılar, ayrıca Güney Osetya’nın başşehrinin üst bölgesinde bulunan Rus Barış Gücü Merkezine de saldırdılar. Şehri koruyan vatanseverler ve Rus Barış gücü kuvvetleri, Gürcü tanklarına karşı başlatılan saldırıya eşit olmayan bir biçimde karşılık verdiler, Tsinval sokakları savaş alanı haline geldi. Şiddetli sokak savaşları gün boyunca sürdü. Bu gelişmeler karşısında Rusya Devleti Yönetimi kritik bir karar alarak gürcü saldırganlığını durdurmak ve barış sağlamak için 58. Ordu Birliklerine operasyonu başlatma emri verdi. İki gün boyunca Tsinval’de bulunan Gürcü Birlikleri temizlendi – Gürcü birlikleri kendi topraklarına gidinceye ve istikrar sağlanana kadar operasyon sürdürüldü.


Kaynak: www.apsnypress.info       
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.