RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Temmuz 2012, Cumartesi 11:16:21 tarihnde eklendi. 5304 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya, Türkiye Ticaret İlişkisi

ABHAZYA CUMHURİYETİ’NİN ANA TİCARET ORTAKLARI: TÜRKİYE VE RUSYA FEDERASYONU
Abhazya, Türkiye Ticaret İlişkisi
28/07/2012. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Gümrük Analiz ve İstatistik Bölüm Başkanı Eldar Shokin, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi tarafından 2012 yılında yapılan devlet sınırından yapılan ticaret ilişkileri hakkında yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı.


Eldar Shokin “Gümrük istatistik ve analizlerinin oluşturulması ile bizler ilk kez Abhazya Cumhuriyeti’nin ticaret ilişkileri hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak için fırsat oluştu. Şimdi bizler, üretilen ürünlerin piyasaya sürülmesi, yerel üreticilerin desteklenmesi için önlemler alınmasını sağlar. Abhazya’da üretilen ürünlerin ve malların alım – satımı bu sayede izlenebilir” dedi.


Abhazya Cumhuriyeti’nin 2012 yılının ilk yarısında yapılan dış ticaret rakamları: Dış ticaret Cirosu = 6,748 Milyar Ruble. İhracat % 25,7 artarak 1, 48 Milyar Ruble. İthalat % 0,2 oranında azalarak 5,7 Milyar Ruble olarak gerçekleşti. İthalat – İhracat Dengesi 4 Milyar 651,8 Milyon ruble tutarında negatif olarak gerçekleşti.


Abhazya Cumhuriyeti’nin ana ortakları toplam cironun % 82’sini Rusya Federasyonu - % 64 ve Türkiye - % 18 ile ön planda bulunmaktadır. Kalan % 18’in içerisinde ise Baltık Ülkeleri - % 5, Moldova - % 2, Almanya - % 2, Ukrayna - % 1, Çin Halk Cumhuriyeti - % 1 olarak bulunuyorlar. Diğer ülkeler ise geri kalan % 1 – 7 arasında küçük oranlarda yer alıyor.


Eldar Shokin “Abhazya’nın dış ekonomi ilişkilerinde Pasifik’ten Kuzey Amerika sahillerinde bulunan otuza yakın ülke ile önemli ithalat işlemlerinde bulunmaktadır” dedi.


Abhazya’dan ihracat işlemleri sadece Rusya Federasyonu - % 64, Türkiye - % 36 ile yapılmaktadır.


Abhazya’nın Rusya’ya 2012 yılının ilk yarısında yapmış olduğu ihracatın % 73’ünü Şarap ürünleri, Gıda ürünleri - % 10, Tarım ürünleri - % 8, İnşaat malzemesi (Kum – Çakıl) - % 7, diğer ürünler - % 2 olarak görülüyor.


Abhazya’nın 2012 yılının ilk yarısında Rusya'dan yapmış olduğu ithalat ürünleri: Gıda ürünleri - % 19, madeni yağlar, petrol ve donanımları - % 16, araç, teknik malzemeler - % 10, Alkollü, alkolsüz içecekler ve tütün ürünleri - % 10, İnşaat Malzemeleri - % 7, diğer sanayi ürünleri - % 38.     


Abhazya’nın Türkiye’ye 2012 yılının ilk yarısında yapmış olduğu ihracatın önemli bölümünü canlı balık, balık unu ve balık yağı oluşturuyor - % 66. Ayrıca, Maden ürünleri (Kömür – Kömür tozu) - % 21, Hurda malzemeleri - % 12, Ağaç ve ağaç ürünleri - % 1.


Abhazya’nın Türkiye’den 2012 yılı ilk yarısında ithal ettiği ürünler: Madeni yağlar ve petrol ürünleri - % 41, İnşaat malzemesi - % 32, Çimento  - % 15, Gıda malzemesi - % 25, Araç ve teknik malzemeler - % 9, Tekstil ürünleri - % 3, Diğer ürünler – 12.


Abhazya’nın diğer ülkeler ile ticaretinin % 60’ı kara yolu, % 20’si deniz yolu, % 20’si ise demiryolu ile yapılmaktadır.


(REGNUM HA’na göre, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Rusya Federasyonu’nun Abhazya ile olan ticaret ilişkileri ile egemenlik haklarının ihlal edilmesini protesto ediyor, ancak Tiflis’in onayı olmadan Abhazya ile benzer ilişkilerde bulunan Türk Şirketleri hakkında sessiz kalınmaktadır – Abhazyam.com)


Kaynak: www.apsnypress.info   
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
tuncay halis (A\'gosba) - sessiz kalma

eger,bulunmus oldugumuz memleketlerde,insanca yasayip,insanca yasatma hizmeti veriyorsak,ne sessiz ne sagir kalinir, TC, Abhazyada yasayan 100,000 abazaya degil, Turkiyede yasayan 500,000 Abaza asilli Turk vatandaslarina amborgo uygulamistir.Saygilar.

Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.