RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Haziran 2012, Pazar 12:46:11 tarihnde eklendi. 1134 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’dan Cenevre’ye Bakış

ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI – GÜNEY KAFKASYA’NIN İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI AMACI İLE CENEVRE’DE 20 TUR GÖRÜŞMELERİ YAPILDI.
Abhazya’dan Cenevre’ye Bakış 17/06/2012. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi tarafından 7- 8 Haziran 2012 Tarihleri arasında Güney Kafkasya’da istikrar ve güvenliğin sağlanması amacı ile Cenevre’de yapılan 20 tur görüşmeleri üzerine bir bilgilendirme yazısı yayınladı.


“7 – 8 Haziran 2012 Tarihleri arasında Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre’de düzenlenen görüşmelerin 20. turu gerçekleşti.


7 Haziran’da yapılan bilgilendirme toplantısında uluslar arası tarafsız uzmanlar tarafından ‘İşgal’ kavramının uluslar arası hukuk temrinleri içerisinde nasıl yorumlanması gerektiği hakkında hazırladıkları raporlar değerlendirildi. Uzmanların hazırlamış oldukları raporlara bakıldığında, ‘işgal’ kavramının ya da Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerinin dış ülkeler tarafından ‘etkili bir kontrol’ ile denetlendiğinin hiçbir yasal zeminin olmadığı anlaşılmıştır. Bir kez daha anlaşılmıştır ki, Gürcistan ve onu destekleyen ülkeler, özellikle ABD tarafından Abhazya ve Güney Osetya’da bulunan RF Askeri üslerinin ‘işgal’ güçleri olduğu iddiasının aslında bu ülkeler ile Rusya Federasyonu ile yapılan ikili uluslararası anlaşmalar temelinde bulunduğunu görmezden gelerek tamamen propaganda amacı taşıdığı ortaya çıkmıştır.


8 Haziran’da yapılan toplantı iki çalışma grubu biçiminde gerçekleşti – Güvenlik konusu ve sosyal ilişkiler konusu. Güvenlik konularının görüşüldüğü çalışma grubunda, Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili olarak sunulmak istenen“İşgal Altında ki Topraklar” deyimi hakkındaki tartışmalar yaşandı. Bu konu hakkında ki sunumlar ve tartışmalar Abhazya, Gürcistan, Rusya ve Güney Osetya Temsilcileri tarafından yapıldı.


Bir sonraki konuda bölgenin güvenlik durumu görüşüldü. Abhaz tarafı, Gürcistan tarafından Abhazya’nın Gal Bölgesi’nde gerçekleştirmiş olduğu terörist faaliyetler ile Abhazya vatandaşları ve emniyet görevlilerinin öldürülmesi eylemleri hakkında bir rapor sundu. Raporda, yapılan saldırıların Gürcistan Özel Servislerinin emirleri ile gerçekleştirildiği hakkında kanıtlarda gösterildi.


Toplantıda ayrıca batı ülkeleri tarafından Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarına karşı uygulanan vize rejimi politikası ve ayrıca Gürcistan tarafından hazırlanan sözde “Tarafsız Pasaport” uygulaması hakkında da görüşüldü. Abhazya tarafı, bazı batılı ülkeler tarafından RF Pasaportu taşıyan Abhazya ve Güney Osetya Vatandaşlarına karşı vize verilmesini reddeden uygulamalarının açık bir biçimde serbest dolaşım hakkına ilişkin Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin ihlali olduğunu belirtti. Gürcistan tarafından Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarına karşı dayatılmaya çalışılan “Tarafsız Pasaport” uygulamasının bu egemen devletlerin içişlerine karşı yapılan yasadışı müdahale anlamına geldiğini söylediler. Ne Abhazya, ne de Güney Osetya’nın Gürcü pasaportunu kabul etme niyeti bulunmuyor, bu girişimin Tiflis’in Abhazya ve Güney Osetya’nın uluslar arası tecrit girişimi macerasına hizmet edilmesi anlamına geldiği belirtildi.


Birinci grubun gündem konuları arasında, Sınır Bölgesinde olayların önlenmesi ve yaşanan olayların incelenmesi amacı ile kurulan ve Gal şehrinde sürdürülen “Beşli Mekanizma” Görüşmelerinin sürdürülmesi ile ilgili olası yollar tartışıldı.


Abhazya ve Güney Osetya tarafları, BM Genel Kurulunda Gürcistan ve dostları ülkelerinin desteği ile alınan Gürcü mültecilerin Abhazya ve Güney Osetya’ya geri dönmeleri ile ilgili karar oylaması öncesinde ülke temsilcilerinin mutlaka BM Genel Kurulunda görüşlerini sunmaları ve her yıl BM Genel Kurulunda çalışmalar hakkında bilgi verilmesine bağlı olarak BM Genel Kurulunda hazır bulunmaları gerektiğini belirttiler. Abhazya ve Güney Osetya tarafları, Gürcistan’ın insan hakları konusunda tek taraflı ve haksız bir biçimde uyguladığı yalıtma politikası ile görüşlerinin alındığı bir konu hakkında Cenevre görüşmelerinin varlığının aşındığını söylediler. Abhazya ve Güney Osetya Temsilcileri, ülke temsilcilerinin New York’a ziyaretlerine vize verilmesinin engellenmesinin insan hakları konusu hakkında Cenevre’de yapılan görüşmelerdeki ülke temsilcilerinin katılımını etkilediğini belirttiler.


İkinci çalışma grubu, 1992 – 1993 Gürcistan  - Abhazya Savaşı sırasında kayıp kişiler ve diğer bazı konular hakkında görüş alışverişinde bulundu. Abhazya Heyeti, haklarında bugüne kadar haber alınamayan kayıplar ile ilgili olarak Abhazya Hükümeti ve uluslar arası Kızılhaç (ICRC) örgütü tarafından ortaklaşa sürdürülen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Her iki tarafta kayıp kişilerin araştırılması konusuna destek verdiler ve kayıp kişiler ile ilgili olarak geçici bir çalışma grubunun oluşturulmasını, bir sonraki turda konu hakkında bilgilendirme toplantısı yapılmasını kararlaştırdılar. Abhazya ve Güney Osetya Temsilcileri Gürcü mültecilerin geriye dönüşü hakkındaki görüşmelere katılmadılar.


Cenevre görüşmelerinin bir sonraki turu Ekim 2012 başlarında yapılacak.


Kaynak: www.apsnypress.info                                  
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.