RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 22:03:17 tarihnde eklendi. 704 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kaffed Ufuk Uras'a brifing verdi

ANKARA KAFKAS KÜLTÜR DERNEĞİNDE ÖDP GENEL BAŞKANI UFUK URAS'A ABHAZYA KONULU BRİFİNG VERİLDİ
Kaffed Ufuk Uras'a brifing verdi 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi, hemen sonrasında başta ABD olmak üzere AB ülkeleri ve Türkiye tarafından tanınmasıyla Abhazya’nın tanınması konusu gündemin ilk sırasına oturdu. Abhazya hükümeti bu doğrultu da çeşitli ataklar yaparak tanınma seferberliği başlattı. Türkiye’ye de sık sık yetkililer gönderen Abhazya bu çalışmalarına diasporadan da tam destek istediğini açıklayarak ilan etti.

Bu kapsamda Abhazya konusunda parlamenterler, akademisyenler, bürokratlar, işadamları gibi toplumsal yapıya etki edebilen mekanizmalardaki insanlara verilen brifing bu defa da Ankara Kafkas Derneği’nin organizasyonu ile ÖDP Genel Başkanı ve Milletvekili Ufuk Uras’a verildi.

16 Nisan Cumartesi akşamı 19:30’da gerçekleştirilen brifing de ilk olarak araştırmacı yazar Özdemir Özbay Antik Çağdan Sovyet dönemine kadar olan Abhazya tarihini özetleyerek Rusya-Kafkasya savaşları sonucu 1864’de sürgüne tabi tutulan Çerkeslerin jenosit’e uğradıklarını anlatı.
İkinci konuşmacı Murat Papşu Sovyet Birliği’nin kurulması dönemindeki Abhazya’nın durumunu, Abhazya-Gürcistan arasında yaşanan hukuki süreçleri, yapılan antlaşmaları ve sonuç olarak Abhazya’nın SSCB’ne egemen bir devlet olarak katıldığını anlattı. Papşu daha sonra Abhazya’nın 1931 yılında Stalin tarafından statüsünün özerk cumhuriyet haline düşürüldüğünü anlatarak 14 Ağustos 1992 tarihinde Gürcüstan’ın Abhazya’yı işgal edinceye kadar yaşanan olayları kronolojik olarak aktardı.
14 Ağustos 1992 tarihinde Gürcistan’ın Abhazya’yı işgalinden, 30 Eylül 1993 tarihinde Gürcü kuvvetlerinin Abhazya’dan atılmasına kadar olan savaş sürecini, 1996 yılında BDT tarafından uygulanmaya başlanan ambargo ve Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasına kadar olan süreci Cumhur Bal değerlendirdi. Cumhur Bal özellikle bu süreçteki Türkiye’nin tutumuna eleştirel bir yaklaşım getirdi. BDT bünyesinde uygulanan ambargonun Türkiye’yi hiç ilgilendirmemesine rağmen en sıkı şekilde Türkiye’nin uygulamasının anlaşılır olmadığını bunun Türkiye’deki Abhaz diasporasının temel insan hakkı olan seyahat özgürlüklerini ellerinden aldığını vurguladı.
Daha sonra ASAM Kafkasya Uzmanı Hasan Kanbolat, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması sonrasındaki uluslararası gelişmeleri ve bu bağlamda Abhazya’nın durumunu değerlendirerek, Türkiye’nin Abhazya politikasına yönelik çeşitli önerilerde bulundu.
Son olarak Ender Tiftikçi uluslararası hukuk açısından Kosova ile Abhazya’nın hukuki durumunu kıyasladı.
Bilgilendirmenin sonunda yapılan değerlendirmede önerilenler:
Hazırlanacak bir soru önergesi ile konunun ilgili bakan ya da bakanlara sorulması
Mecliste yapılacak gündem dışı bir konuşma ile Abhazya konusunun gündeme taşınması
23 Nisan’da yapılacak liderler zirvesinde uygun ortam olması halinde Ufuk Uras tarafından konunu gündeme getirilmesi
Tüm parlamenterlere Abhazya konusu hakkında bilgilendirici bir mektup yazılması
Meclisteki basın toplantısı odasında Ufuk Uras’ın Abhazya ile ilgili olarak bizlerinde yoğun olarak katılacağı bir basın toplantısı yapması
Gazeteci, Akademisyen ve Milletvekillerinden oluşan bir gruba Abhazya gezisi yapılması
TBMM den yazılı olarak talep edilerek bir parlamenter heyetinin Abhazya’yı yerinde görmek ve incelemek üzere resmen Abhazya’ya gitmelerinin sağlanması
Başta üniversiteler olmak üzere bir çok yerde bu akşam burada yapılan bilgilendirme benzeri bilgilendirme toplantıları yapılması  

Not: bu bilgi www.kafkasfederasyonu.org sitesinden alınmıştır.


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.