RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Haziran 2012, Perşembe 15:39:41 tarihnde eklendi. 1140 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Suriye’den Gelişler Sürecek

SURİYE ABHAZ DİASPORASINDAN, ANA VATAN ABHAZYA’YA 50 KİŞİ DAHA GELİYOR.
Suriye’den Gelişler Sürecek 07/06/2012. Abhazya Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Valery Bganba, Parlamento Başkan Yardımcıları Emma Gamisonia ve Otar Tsvizba ile parlamento milletvekilleri Levon Kaloustian, turi Zuhba, Fazılbey Avıdzba ve Ahra Kvekveskiri, bugün Suriye’den ana vatan Abhazya’ya gelen Abhaz aileleri geçici olarak ikamet ettikleri “Aytar” otelinde ziyaret ettiler.


Parlamenterler ziyaretleri sırasında çocuklar için oyuncak hediye getirdiler. Çocuklar getirilen hediyeleri coşkulu bir biçimde kabul ettiler. Küçük kız çocuklarından Maia Geçba Abhazca şiir okuyarak ve yirmiye kadar sayarak Abhaz dilinde görmüş oldukları eğitimin geldiği düzeyi misafirlere gösterdi ve alkış aldı.


Parlamenterler daha sonra Suriye’den gelen Abhaz aileleri için düzenlenen dil kurslarının düzenlendiği salona geçerek kursu izlediler.


Kurs salonunda yapılan toplantıda konuşma yapan Valery Bganba “bizler sizlerin nasıl yaşadığınızı ve sizlere hangi konularda nasıl yardımcı olabileceğimizi anlamak için buraya geldik. Savaşın sona ermesinden bu yana 19 yıl geçti ancak açmış olduğu yaralar halkımız için bir süre için kapanacak gibi değil” dedi.


Valery Bganba “Bugünkü koşullar nedeni ile bizler sizlere istesek de tüm gereksinimlerinizi karşılayamıyoruz ancak devletimizin öncülüğünde sizlere her türlü yardım ve desteğimiz sürecektir. Suriye’de ortam kötüleştiği andan itibaren halkımız sizler hakkında ki endişelerini dile getirdi” dedi.


Bu konuşmalara karşılık olarak Abhazya’ya geri dönenler, uyum çalışmalarının normal bir biçimde sürdüğünü söylediler. Sürekli olarak Abhazya’da bulunan farklı organizasyonlar ve temsilcilerinin kendilerini ziyaret ettiklerini ve yardımlarda bulunduklarını belirttiler. Ayrıca kendilerinin de bir an önce Abhazya’nın kalkınmasına katkıda bulunarak üretken vatandaşlar konumuna gelmek istediklerini vurguladılar.


Suriyeden gelen Abhaz göçmenleri artık Abhazya Cumhuriyeti Pasaportu ve vatandaşlık kimlik belgesi sahibi oldular. Bir kısmı da iş bularak çalışmaya başladı.


Göçmenler “Bizler uzun zamandan beri tarihsel ana vatanımıza dönmeyi istiyorduk, ancak çeşitli nedenler yüzünden bunu gerçekleştiremedik. Ancak Suriye’de yaşanan durumun alevlenmesi nedeni ile yaşanan gerçekler nedeni ile bizler acele olarak hazırlandık ve buraya geldik. Bize çok yardım ediliyor, ancak biz kendimiz ülkemize yararlı olmak istiyoruz” dediler.


Milletvekili Ahra Kvekveskiri “Bizler yurttaşlarımızın evlerine gelmelerinden dolayı mutluyuz. Bizler burada birçok çocuk gördüğümüz için iki kat daha mutluyuz. Çocuklarımızın Abhaz dilini öğrenerek çok daha kolay uyum sağlayacaklarından eminim” dedi.


Abhazya Devlet Geriye Dönüş Komitesi Başkan Yardımcısı Ahmad Marşan, Suriye’de ki bugünkü durum ve orada yaşayan Abhaz vatandaşlarının konumu hakkında bilgi vererek “Komitemiz sürekli olarak Abhaz Diasporası ile bağlantı kurmaktadır. Suriye’de yaşanan olaylar sırasında hiçbir Abhaz vatandaşında ölüm ve yaralanma olayı yaşanmamıştır” dedi.


Suriye’den ana vatanlarına gelen Abhaz göçmenler de geldiklerinden bu yan kendilerini yalnız bırakmayan Devlet Geriye Dönüş Komitesine teşekkürlerini belirterek “Bizler her konuda çalışmaya hazırız, hepimizin kendisine ait mesleki beceri ve tecrübemiz bulunuyor” dediler.


Devlet Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba “Eylül ayı’nda üç çocuk ilkokula başlayacak ve üç çocuk da okul öncesi eğitime başlayacak. Başbakan 1. Yardımcısı ve Eğitim Bakanı İndira Vardaniya’ya konu hakkında bilgilendirme yazısı gönderildi. Göçmenlerin konut gereksinimi için Gulripsh Bölgesi Dranda köyünde bir ay içerisinde 12 aile için 12 dairenin onarım çalışması bitmiş olacaktır” dedi.


Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba “Suriye’den gelerek ana vatanlarına yerleşen göçmenlerin gelişleri, konaklama ve uyum sütrecinde ki masrafları devlet tarafından üstlenilmektedir. Yakın zaman içerisinde Suriye’den ana vatanlarına 50 kişi daha dönecektir” dedi.


Kaynak:  http://apsnypress.info/news/6466.html 
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.