RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 01 Haziran 2012, Cuma 12:32:42 tarihnde eklendi. 846 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

International Alert Almanağı

“INTERNATIONAL ALERT” ABHAZYA’NIN BAŞŞEHRİ SUHUM’DA “GÜNEY KAFKASYA’DA KÜLTÜRLER ARASI DİYALOG” ALMANAĞI SUNUMU YAPILDI.
International Alert Almanağı 01/06/2012. Değerli okuyucular bilindiği üzere Abhazya Cumhuriyeti’nde özellikle son dönemde Batı Ülkelerinin bazı STK ve araştırma kuruluşlarının çalışmaları yoğunluk göstermektedir. Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenlik haklarının tanınmadığı AB Ülkeleri, bu ülkeye resmi kurumların temsilcileri olmadığı belirtilen bazı kuruluşları göndererek ilişki kurmaya çalışıyor.


Bu kuruluşların bir diğer özelliği aynı zamanda Gürcistan’da da etkilerini sürdürmeleridir. İngiliz STK'sı olan International Alert’ta bu tür kuruluşlardandır.


Bizler sizleri bugün için Abhazya’da görev yapan International Alert Kurumu’nun hazırlamış olduğu "Güney Kafkasya’da Kültüler Arası Diyalog” Almanağının sunumunu vermeden önce kısaca bu kurum hakkında bilgilendirmek istiyoruz.


Ben sizlere öncelikle, 1992 yılında International Alert Heyeti’nin 22 Kasım – 4 Aralık 1992 Tarihleri arasında Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’nin talebi üzerine bölgeye yaptığı ziyaret sonrasında “Demokratikleşme Yolunda Gürcistan ve Abhazya Sorunu” adı altında yayınladığı rapordan söz etmek istiyorum. (Bknz: Abhazya Dosyası – KADK Yayını)


İngiliz kuruluşu olan International Alert’in 1992 yılında ki raporunda “Abhaz liderlerin halkın çıkarına uygun hareket etmesi, ancak federal ilkelere dayalı bir Gürcistan’ın parçası olmasına bağlıdır” diyerek Abhazya’nın Gürcistan bünyesi içerisinde federal bir yapılanma ile demokratikleşme sürecini sürdürmesi gerektiği belirtiliyor.


Ayrıca, önerileri arasında bugün Kafkasya’nın genelinde uygulanmakta olan uluslar arası politikaların temelini oluşturan noktalardan birisini sizler ile paylaşmak isterim “Gürcistan’ın Çeçenistan’a yaklaşmasıyla başlayacak bütüncül bir Kafkasya politikasının geliştirilmesi.”


Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya’nın birleştirilmesi hülyasının nerelerden günümüze geldiği, Abhaz - Adıge-Çeçen-Gürcü Diasporalarının bazı unsurlarının Türkiye’de ve Gürcistan’da hangi toplantılarda ve anma törenlerinde birleştiğini siz değerli okuyucuların yorumuna bırakıyorum.


Eğer hala bu tür yaklaşımın “hayal” olduğunu iddia eden kişiler bulunuyorsa International Alert Raporu’nu hazırlayanlar arasında TC. Vatandaşlarının çok yakından tanıyacağı kişilerin bulunduğu isim listesini siz okuyucularımız ile paylaşmak istiyorum.


Paul Henze (Eski CIA Ankara Şefi - Rand Corporation Araştırma Kurumu); S. Enders Wimbush (Özgürlük Radyosu Eski Direktörü – Danışman); Abderrazak Essaied (BM Eski Göçmen Yüksek Komisyonu Üyesi – Danışman); Stephan Sulivan (International Alert Doğu Avrupa ve Eski SSCB Program Müdürü)


Değerli okuyucular şimdi sizleri International Alert’ın Suhum’da sunumunu yaptığı “Güney Kafkasya –Kültürler Arası Diyalog” Almanağı’nın tanıtımı ile ilgili haber ile buluşturuyoruz.


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A’tanba)

 

*****************************


01/06/2012. Abhazya Cumhuriyeti’nin başşehri Suhum’da 31 Mayıs Çarşamba günü “Güney Kafkasya” adı altında “Edebiyat ve Gazetecilik” almanağının 2. sayısının tanıtımı yapıldı. International Alert adlı STK tarafından yayınlanan almanak (yıllık) “Güney Kafkasya – Kültürler Arası Diyalog” adı altında yayınlandı.

      
International Alert Yıllığı Rus dilinde yayınlandı. Almanak içerisinde ünlü yazarların eserlerinin yanı sıra Güney Kafkasya’da ki genç yazar ve şairlerin eserleri de bir araya getirildi.


International Alert Temsilcisi Juliette Scofield sunum konuşmasında “Almanağı hazırlayan sponsorlar, bu projenin tüm edebi süreci kapsadığı iddiasında olmadan, ulusal edebiyat yayınlarında nelerin yaşandığı konusunda okuyuculara bir fikir vereceğini umuyorlar. Projenin amacı yazarlar ile okuyucular arasında bir birlik oluşturmasıdır. Bu projede edebiyat konularının politik sorunları çözebileceği hayali bulunmuyor ancak karşılıklı anlayış ve saygı ortamını güçlendirecektir. Bizler medyada ki bütün haberleri izliyoruz. Orada olumsuzluk, bir sürü düşmanlık imajı bulunmaktadır. Almanak Kafkasya’da insancıl bir bakış sunmaktadır” dedi.


Stepanakert Şehri’nden gelen Yayın Kurulu Üyesi Joan Krikorov “Almanak içerisinde ki bir söz bu eserin anlamını net olarak vurguluyor – Yaratıcılık. Barış için her şeyi yapmak önemlidir. Kafkasya – bizlerin ortak evidir. İnsanlar kendisini çok iyi tanıyor, diğer kültürler ile tanışmak istiyor. Herhangi bir ideolojinin oluşumu kültür ile başlar” dedi.


Projenin oluşumunu sağlayan koordinatör Batal Kobakhia “Almanak, çatışmalar üzerine kurulu bir der kitabı değil, bir sanat eseri olarak ortaya çıkarılmıştır. Herkes kendi acısını taşıyor. Diğerinin onuruna hakaret etmeden acısını anlatanlar tüm acıların ortak olduğunu hissettirirler. Kafkasya’da Bugün Ne oluyor? Sorusuna yanıtı: Okuyucular almanak içerisinde ki öyküler ve şiirler ile almanak içerisinde bulacaklar” dedi.


Almanağın Edebiyat Editörü olarak Nadeyjda Venediktova, Desen düzenlemesi Arhip Labakhua tarafından yapıldı. Almanak 300 adet basıldı.


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.