RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 30 Mayıs 2012, Çarşamba 23:22:30 tarihnde eklendi. 1604 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Diaspora’dan Gelenlere Konut

ABHAZYA’NIN GULRİPSH BÖLGESİ’NDE TÜRKİYE'DEN GERİYE DÖNEN 37 AİLEYE DAİRELERİNİN ANAHTARI VERİLDİ
Diaspora’dan Gelenlere Konut 30/05/2012. Anavatanları Abhazya’ya Türkiye’den gelerek yerleşenlere Gulrips Bölgesi Machara Köyü’nde 37 adet iki ve üç odalı dairelerin anahtarları teslim edildi.


Yeni dairelerin ailelere anahtarları Abhazya Cumhuriyeti Devleti Geriye Dönüş Komitesi tarafından törenle teslim edildi. Törene Türkiye’de ki Abhaz Kültür dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Akusba, İnegöl Abhaz Kültür Derneği Başkanı Talat Kapba, Gulripsh Bölgesi Yönetimi Başkan Yardımcısı, Göçmenlerin Sorunlarının Çözümü Bölüm Başkanı Vadim Harazia’da katıldılar.


Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba törende yaptığı konuşmada “Geçtiğimiz sonbaharda bizler bu apartmanı 55 Milyon Ruble ödeyerek satın aldık. Onarımı için 20 milyon rubleden fazla para harcadık. Bu binayı göçmenlerimiz için iyi organize ettik. Gulripsh bölge yönetiminin yanında ve Suhum şehrine birkaç dakika içerisinde ulaşılabilir” dedi.


Zurab Adleyba “Gulripsh Yönetimi, yakın zaman içerisinde evlerde ki elektrik, enerji ve su şebekelerini tamamlıyor ve ardından ev sahipleri dairelerinin içini kendi önceliklerine göre düzenleyebilecekler. Konut tahsisatı konusunda önceliği 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı gazilerine ve çok çocuklu ailelere verdik. Bunların arasında çoğunluğu Türkiye’den gelen göçmenler oluşturuyor. Buna ek olarak yeni binada yaklaşık olarak altı ay önce Suriye’den gelen göçmenler ve ayrıca Karaçay – Çerkesk ile Acara’dan gelen göçmenler yaşayacaklar” dedi.


Zurab Adleyba, daire sahibi olan bazı bekar erkeklerin kendisine en kısa süre içerisinde evleneceklerinin sözünü verdiğini belirterek “Bizler onların verdikleri sözü tutacaklarını umuyoruz” dedi.


Zurab Adleyba “Bazı göçmenler, evleri olmadığı için ailelerini getirmemişlerdi. Şimdi onlar çocuklarını ve ailelerini getirebilecekler. Konut sahibi olan bazı göçmenlerin ailelerini getirmek için Türkiye’ye gittiklerini biliyoruz” dedi.


Göçmenler Vakfı Başkanı John Smır “Bugün neşeli ve mutlu bir gün. Ana vatanlarına gelerek yaşayan kardeşlerimizin daire sahibi olmalarını kutluyor yaşamlarında mutluluklar diliyorum” dedi.


Göçmen, Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi olan ve üç çocuk sahibi olan 90’lı yılların başında tarihsel anavatanlarında öğrenim için gelen bir grup öğrenci arasında bulunan Nizam Hapat. Bugün için o birçok geriye dönen insana iş sağlayan başarılı bir iş adamı, yaptığı konuşmasında “Ülkemiz kanlı bir savaşın ortasından çıktı, ardından zorlu bir ambargo atlattı. Şimdi vatandaşlarımızın barınmalarının sağlanması için çalışıyor. Bu bizim için büyük bir olaydır. Bu tür gelişmeler henüz geriye dönme kararı vermemiş olanlar için teşvik edici unsurlardır” dedi.


Gulripsh Bölge Yönetimi adına konuşma yapan Vadim Harazia ev sahibi olan göçmenleri kutlayarak “Machara köyünde geriye dönenler için 3 hektarlık alan üzerinde apartman inşaatı başlamıştır. Burada aynı zamanda bir okul ve kreş inşası da planlanmaktadır. Bölge yönetimi olarak vatandaşlarımıza yardım için her türlü desteği yapmaya hazır olduğumuzdan emin olabilirsiniz” dedi.


Konuşmalardan sonra daire sahiplerine anahtarları teslim edildi.


Ana vatana geri dönen Aydın Akolba “Bizler, dedelerimizin, büyük dedelerimizin rüyası olan anavatanımıza dönmekten dolayı mutluyuz. Ancak bu, Abhazya (Apsnı) için yaşamlarını ortaya koyanlar sayesinde olmuştur” dedi.


İnegöl Abhaz Kültür Derneği Başkanı Talat Kapba, geriye dönen insanların barınma sorunlarının çözümünden dolayı duymuş olduğu mutluluğu dile getirdi.                  


Barınma almış olanlar atıfta İnegol Kapba Talat, bir kültür merkezinin başkanı, onlar mutlu insanlar olduğunu söyledi.


Feridun Akusba yaptığı konuşmada, Abhazya’nın küçük, ancak güzel ve çekici bir ülke olduğunu belirterek “Abhazya’yı kimse tanımasa bile doğası ve coğrafi konumu ile ilgi çeker. Abhazya, zor savaş koşullarından çıktı ve ayaklarının üzerinde doğruldu” dedi.


Türkiye Abhaz Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Akusba, birliğin içerisinde farklı iş gruplarından insanların bulunduğunu, bunların arasında iş adamlarının da olduğunu belirterek “Bundan dolayıdır ki federasyon olarak, birçok göçmenin yaşamış olduğu Dranda kasabasında ki çocuk yuvasını onarmayı üstleniyoruz” dedi.  Feridun Akusba’nın bu konuşması katılımcılar tarafından alkışla karşılandı.


Apsnypress Haber Ajansı Muhabiri’nin Geriye Dönüş Komitesinden “Bugün için Dranda kasabasında, Suriye’den gelen Abhaz Diasporası insanlarının barınmaları için ev inşaat çalışmaları sürüyor. Mayıs ayı başlarında ikamet etmek için 27 kişi Abhazya’ya geri dönmüştü. Onlar için Türkiye’den gelenlerden ayrı olarak evlerin iç onarımı ve mobilyaları da hazırlanacak. Çünkü Suriye’li göçmenler eşyasız ve yaşamak için geldiler” bilgisini aldı.


Suriye’den gelenler, bugün için geçici olarak “Aytar” otelinde ikamet ediyorlar ve Abhaz dilini öğreniyorlar. Onlara Abhazya’dan sürekli olarak farklı insanlar geliyor ve hediye getiriyorlar. Daha birkaç gün önce, “Devlet İletişim Dairesi” ve Şehir savcılığı tarafından, çocuk arabaları, bisikletler, oyuncaklar ve çocuk giysileri getirildi.


Kaynak: http://apsnypress.info/news/6402.html    
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.