RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 21:58:58 tarihnde eklendi. 714 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Putin; Abhazya ve G. Osetya'ya

RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN; ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YA YARDIM BELGESİNİ İMZALIYOR.
Putin; Abhazya ve G. Osetya'ya 14/04/2008. Rusya'da yayınlanan "Nizavisimiya Gazete" (Bağımsız Gazete) adındaki yayın organında "Eski Meydan Köşesi" adı ile yayınlanan makalede Rusya Devlet Başkanı Vladimir PUTİN'in imzalayacağı belgede "Rusya Federasyonu, Abhazya ve Güney Osetya arasında ki en önemli konular belirlenecektir" dedi.

Belge, pratik olarak hazır durumda bulunuyor, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığına bağlı hukukçular incelemelerini sürdürüyorlar, belge, tanınmayan ülkeler ile Rusya'nın resmi olarak ilişkilerin hangi temellere bağlı olarak yürütülebileceği koşulları belirleyecektir. Rusya'nın federal bölgelerinde, Abhazya ve Güney Osetya'da yasal olarak açılacak olan temsilciliklerin alt yapılarının belirlenmesi ile ilgili belgeler içerik içerisinde yer alıyor. Ancak Rusya Federasyonu'nun konsolosluk açması ile ilgili konular yer almıyor.

"Eski Meydan Köşesi" yorum yazısında, "büyük bir olasılıkla Abhazya ve Güney Osetya'da yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarının sorunlarının takip edilmesi ile ilgili temsilciliklerin açılması bekleniliyor" denildi. İlgili bakanlık temsilciliklerinin çatısı altında (örneğin Ekonomi Bakanlığı) emeklilik fonu, gümrük kontrolü vd. gibi işlemlerin denetimi yapılabilecektir.

"Eski Meydan Köşe" yorumcusu; "Rusya yönetimi, Abhazya ile olan ilişkilerini ABD'nin Tayvan Yönetimi ile olan ilişkilere benzer bir biçimde gerçekleştirmek istiyor, orada çalışacak olan diplomatlar yapacakları çalışmaları bu yönteme göre hazırlıyorlar" dedi.

ABD Yönetimi, Tayvan ile ticari olmayan ve özel ilişkilerini Tayyvan'da açmış olduğu "Enstitü" aracılığı ile düzenliyor, Uluslararası olarak tanınmayan Tayvan Devleti ile resmi ilişkilerini bu biçimde sürdürüyor. ABD Enstitiüsü aracılığı ile ABD'nin Tayvan'da ki ticari ve diğer işlemlerinin çözümü, ABD vatandaşlarının ada da ki sorunlarına yardım, pasaport işlemleri, ABD'ye alınacak olan vize işlemleri yapılıyor. Aslında Enstitü resmi olmayan bir nevi ABD Büyükelçiliği görevi yapıyor. Enstitüde resmi ABD diplomatları çalışıyor, ancak Tayvan'da çalışmak için görevlerinden istifa etmiş bir biçimde oraya gidiyorlar. Rus diplomatlarıda Abhazya'da çalışmak için gittiklerinde resmi görevlerinden istifa ederek oraya gideceklerdir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre, çalışanlar Rusya Federasyonu'nun Gürcistan büyükelçiliğinde çalışan personel gibi çalışacaklar ancak Tiflis tarafından akredite edilmeden, hiç bir Gürcistan vizesi olmadan orada çalışacaklardır.

Uzmanlar; hazılanan belgelerin Vladimir PUTİN'den sonra devlet başkanlığı görevine gelecek olan Dimitri MEDVEDEV'in göreve başlamasından önce bitirilmesinde ısrar ediyorlar, eğer belgeler yeni başkanın görev sonrasına kalır ise yeni baştan belge düzenlemek zorunda kalacaklarından çekiniyorlar.

Rusya Federasyonu, DUMA Meclisi BDT Ülke Sorunları Çözümü ve İlişkileirn Düzenlenmesi Komitesi 1. Başkan Yardımcısı Konstantin ZATULİN "şu anda radikal kararlar almak için en uygu zaman olmayabilir, bürokratlar, yeni başkanın çalışmaları beğenip beğenmeyacaği konusunda kararsızlar, budan dolayıdır ki endişeliler, Ben D. MEDVEDEV'in görevine başlarken atacağı adımın aralık sonuna kadar bağımsızlıkları tanıyacağı biçiminde olmayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü, tanınma durumu batı ile olan ilişkileri setleştirebilir. Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması içerisinde risk taşıyor. Ancak, birlikte bu riskin alınması iyidir, çünkü, yarın konunun çözümü bizlere pahalıya patlayabilir. Kosova konusu her zaman için gündemde kalmayacaktır, şimdi, bizlerin tanınmaya ülkeler için atacağımız bu adım, ABD'nin Kosova'yı tanımasına karşılık olarak atılmış bir adım olarak algılanacaktır. Eğer, biz bu problemi şimdi çözmez isek, olimpiyatlar (2014 Soçi Kış Olimpiyatları) yaklaştığında bize hatırlatacaklardır. Bugün bütün gözlerin çevrildiği  "Çin - Tibet" olayı gibi" hatırlatmasında bulundu.

Konstantin ZATULİN "Rusya'yı yöneten üst düzeyde ki yöneticiler; DUMA ve Rusya Dışişleri Bakanlığına göre Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınması konusunda daha radikal düşünüyorlar." vurgulamasında bulundu.

Konstantin ZATULİN "Aralık 2008 sonuna kadar atılacak olan ilk adım. Hava sahasının ve deniz ulaşımının açılması olmalıdır. Daha önce yapılan anlaşmalara göre bölgede var olan barış gücü asker sayısının arttırılması getreklidir. Şimdi, bölgede bulunan asker barış gücü askeri sayısı olması gerekenin üç katı az konumda bulunuyor" dedi.

Konstantin ZATULİN "Rusya ve Abhazya; Rusya ve Güney Osetya tarafları arasında ekonomik ve kültürel konular ile ilgili çalşmaların uygun bir biçimde çözülmesi çözülmesi gerekir" hatırlatmasında bulundu.

Kafkas Srunları Konusunda Uzman araştırmacı Alan KASAEV; V. PUTİN'in devlet başkanlığının biteceği şu anda belgelerin tam olarak hazırlanacağına inanmadığını belirterek. "Bunların hepsi çok ciddi adımlardır, diğer taraftan D. MEDVEDEV'in göreve başlamasından sonra sorunların çözümü sonbahara kadar uzayabilir" dedi.

Alan KASAEV; "eğer belgeler, Gürcistan'da yapılacak olan parlamento seçimlerinden önce hazırlanır ve açıklanır ise onların oyunlarında son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir, biçimndeki görüş açısı şansıssız bir döneme rastlamıştır. Abhazya ve Güney Osetya'da yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarının sorunlarını çözmek ve işbirliğini geliştirmek amacı ile o ülkelerde Rusya Federasyonu Temsilcilği açmak mümkündür" vurgulaması yaptı.

"Eski Meydan"ın bir başka konuğu olan Gürcistan'da uzun yıllar çalışmış olan eski bir diplomat, "bu tür sorunların çözümü için şu an en uygun zamandır" açıklamasında bulunarak "ABD'de yönetim şu anda görev devir teslimi yapıyor. G. BUSH için bu tür işlere kalkışmak işine gelmez, çünkü o görev devir teslimi yaparken ABD - Rusya arasında var olan ilişkilerin iyi gittiği görüntüsünü bozmak istemez" iddiasında bulundu.

Rus Diplomat "ABD Başkan adayları da bu tür konulara dikkat etmeyeceklerdir, çünkü, ABD seçimlerinde uluslararası politikalar ile ciddi olarak ilgilenilmiyor" diyerek düşüncesini belirtti.

Rus Diplomat; Gürcistan'ın da şu anda herhangi bir şey yapabilme şansı bulunmuyor diyerek "Ne yapabilirler? onlar tek başlarına hiç bir şey yapamazlar, elbette, ABD'den yardım isteyeceklerdir, ancak, sanmam ki ABD'liler kendilerini bu soruna bağlamak istesinler, çünkü, ABD Dışişleir Bakanlığı çalışanları ABD - Rusya ilişkilerinin olumsuz olduğu görüntüsünü vermek istemezler. Onların yerine gelecek olan yeni görevliler de bugün için belli değil. Küçük ülkeler, Polonya, Latviya, Estonya, elbette, Gürcistan'ın yanında tavır alacaklardır, Ancak onların da olanakları kısıtlıdır." dedi.

Abhazya ve Güney Osetya için hazırlanacak olan belge Gürcistan'ın NATO'ya girme çabalarına bir yanıt olacak: Abhazya ve Güney Osetya'da asker bulundurulması daha ciddi bir önlem olacaktır.  

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.