RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Mayıs 2012, Salı 21:54:27 tarihnde eklendi. 903 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yuri Voronov Anıldı

8 MAYIS ÜNLÜ KAFKAS BİLİM, ABHAZYA DEVLET ADAMI VE HALK İNSANI YURİ VORONOV’UN 71. DOĞUM GÜNÜ
Yuri Voronov Anıldı 08/05/2012. Bugün Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin sayılı devlet adamı ve bilim insanı Yuri Voronov’un 71. doğum günü. Bugün Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Leonid Lakerbaya, Başbakan Yardımcısı Aleksandr Stranichkin, Abhazya Devlet Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba, Bakanlar Kurulu Üyeleri ve Devlet Başkanlığı Yönetimi Temsilcileri Voronov’un mezarına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundular.


Tanınmış halk insanı, bilim insanı ve politikacı, Abhazya Başbakan Yardımcısı Yuri Voronov, Eylül 1995’de Suhum’da düzenlenen suikastta yaşamını yitirdi.


Ulusal ideallerin savunulmasının insanlık tarihinde savunucuları tarafından ortaya atılması ender konulardır. Abhaz halkının tarihinde de bu böyle olmuştur. Yuri Voronov’da 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı sırasında ve öncesi yıllarda ve sonrasında politik ve bilgi savaşının ortasında bulunuyordu. Onun enerjisi ve vatan sevgisi sayesinde Abhazya’nın çevresinde uluslar arası alanda ve Rus Halkı üzerinde örülmeye çalışılan bilgi ambargosunun kırılması sağlandı. Ve bu mücadelede Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’nın liderliğinde verilen savaş, Yuri Voronov ve arkadaşları ile birlikte ezici bir zafere ulaştı.


Yuri Voronov, yaşamı boyunca yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ve siyasal mücadelesinde Abhazya ve Rusya Vatandaşları arasında oluşturulan gerçek kardeşlik ilişkilerinin kurulmasında bir sembol haline gelmiştir.


Kaynak: www.apsnypress.info


Yuri Nikolayevich Voronov; 8 Mayıs 1941 tarihinde Abhazya'nın Tsebelda Köyünde Voronovların sülale evi olan «Ясочка»'da doğdu. Yuri Voronov, 1965 yılında St. Petersburg Üniversitesini bitirdi, Tarih Doktorası'nı verdi (1971), Tarih Bilimleri Doktoru oldu (1985), Abhazya Devlet Üniversitesi Profesörü, Uluslararası Slav Akademisi Üyeliği görevlerinde bulundu. Tsebelda'nın tarihi ve kültürü araştırma merkezi müdürü ve Tsebelda'nın fahri vatandaşı, Abhazya Cumhuriyeti Yüksek Konsey Üyesi (1990 - 1995), Bakanalr Konseyi ve Başbakan Yardımcısı (1994 - 1995), 1992 - 1993 Abhazya - Gürcistan Savaşı sonrasından ölümüne kadar Abhazya'da yaşayan Rus Toplumu Kongresi Başkanlığı görevinde bulundu. Onun öldürülmesi sonrasında başkanlık görevini başkan yardımcısı Gennady Nikitcenko üstlendi.


Yuri Voronov Eylül 1995'de Suhum'da öldürüldü ve naaşı Suhum Devlet Müzesi'nin duvarı kenarına defnedildi.


Not: 1992 - 1993 Abhazya Kurtuluş savaşı sonrasında özellikle 1993 - 1996 yılları arasında Abhazya Cumhuriyeti'nda yaşanan sancılı dönem içerisinde bir çok değerli insan öldürüldü, saldırıya uğradı. Dünya'da özellikle Vietnam Savaşı sonrasında "Vietnam Sendromu" olarak adlandırılan süreç Abhazya'da savaş sonrasında "Abhazya Sendromu" olarak değerlendirilmelidir. Toplum olarak rehabilite edilmeden Ambargo ile karşılaşan Abhazya Cumhuriyeti insanları bu sancılı süreç içerisinde çok değerli insanını yitirdi. Yuri Voronov'da bu değerli insanlar içerisinde bulunmaktadır.


Yuri Voronov'un öldürülmesini 1995 yılında kınadığım gibi şimdi de kınıyor ve herkesin bu tür siyasi suikastların ve insanlara uygulanan saldırıların karşısında bulunmasını diliyorum.


Abhazyam.com Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A'tanba)
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.