ABHAZ DİASPORASI 21 MAYIS SÜRGÜNÜ'NÜ KEFKEN'DE ANIYOR.

04/04/2012. Türkiye'de yaşayan Abhaz Diasporası her yıl olduğu gibi 21 Mayıs Sürgünü'nü 20 Mayıs 2012 Pazar günü Kocaeli KEFKEN Sahili'nde anıyor.
Abhazyam.com olarak Abhaz Diasporası'nı Kefken Anma Etkinliklerine bekliyor, Abhaz Diasporası dışında yapılan etkinliklere katılımlarda, Abhazya Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporası'nın zarar göreceğinin bilincinde olunması ve bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtiyoruz.
Aşağıda Abhaz Dernekleri Federasyonu tarafından Kefken'de ki anma etkinlikleri açıklaması bulunmaktadır.
**********************
21 Mayıs Sürgünü Kefken’de Anıyoruz…
“21 Mayıs Sürgün Anma” etkinliklerinin geleneksel hale gelmiş olan Kocaeli/Kefken Babalı Sahili ve Karaağaç Köyü’nde Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonunda bir araya geliyoruz.
Kafkas-Rus savaşları neticesinde oluşan büyük trajedi sonucu 21 Mayıs 1864 tüm Kuzey Kafkas Halkları için Sürgün Günü olarak anılmaktadır. Tuapse, Soçi ve Sohum limanları başta olmak üzere kapasitelerinin çok üzerinde teknelere bindirilerek yola çıkanların büyük bölümü yolda hayatlarını kaybetti. Karaya çıktıkları en önemli yerlerden biri olan Kefken Babalı Sahilleri bu halkın sığınağı olmuştur.
Anma etkinliğimizin 1. Bölümü Karaağaç köyünde bulunan Abaza mezarlıklarının başında Sürgün Şehitlerimizi anma, Kur’an-ı Kerim Okunması ile Karaağaç Mezarlığındaki anma etkinlikleri ardından Babalı Sahili’nde 2. Bölümüne Denize çelenk bırakma, Karanfil atma, Ağıt ve Şiirler okuma yanı sıra Sürgün Ateşinin yakılması ile programımız devam edecek.
5000 kişinin üzerinde katılım olacağını düşündüğümüz anma programımız 20 Mayıs Pazar günü saat 15.00 de Karaağaç Köyü Abhaz Mezarlığında Daha sonra Abhazya milletvekili heyetinin de katılımı ile konuşmalar, sinevizyon gösterimi, Ağıtlar ve kaybettiklerimizin anısına gecenin karanlığına göndereceğimiz balonlarla 21 Mayıs Sürgünü yazımızın okunması ile programımız sonlanacaktır.
Kuzey Kafkas halklarının yoğun katılımının yanı sıra T.B.M.M Üyelerinden Sakarya Millet Vekili Sayın Engin ÖZKOÇ ile Ankara Millet Vekili Emine Ülker TARHAN nın da katılımı ile gerçekleştireceğimiz 21 Mayıs sürgün anma programımıza katılımınız atalarımızın acı hatırasına gösterebileceğiniz en büyük saygıdır.
Bilgi İçin:
Coşkun Samur 0532 64272 47- Erdinç Atile 0533 213 45 61-Özen Sanbay 0532 287 55 88
Ulaşım: Kocaeli – Kandıra - Kefken’den itibaren yerleştirdiğimiz yönlendirme panoları ile Kefken Babalı Sahili ve Karaağaç Köyü’ne ulaşabilirsiniz.
ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU
GENEL BAŞKAN
Feridun AKSOY
-----------------------------------------
ABHAZ DERNEKLERİ FEDERSYONU 21 MAYIS SÜRGÜN PROGRAMI
20 Mayıs 2012 tarihinde Federasyon Başkanı Feridun Aksoy(Akhusba) tarafından Saat:15.00 da açılış konuşması ile başlayacak.
Sırası ile Karaağaç Mezarlığında Kur’an-ı Kerim Okunması, Dua ve İkramın arkasından Babalı Sahiline geçiş, Konuşmalar, Ağıt, Denize çelenk bırakılması şeklinde devam edecek olan program Sürgün Ataşenin yakılması, Konuşmalar, Ağıt, Şiir, Sinevizyon gösterileri ile son bulacaktır.
Anma programına görsel ve yazılı basınımızın değerli mensupları yanı sıra Abhazya Parlamentosu Yurt Dışında Yaşayan Soydaşlar Komisyonu Başkanı Sayın Yuri ZUHBA ve beraberindeki bir heyet ile Abhaz Televizyonu davet edilmiştir.
PROGRAM AKIŞI:
Saat: 15.00
Karaağaç Köyü Mezarlığında Başkanın Açılış konuşması ile Kur’an-ı Kerim Okunması ve Dua
Saat: 15.30
İkram, serbest zaman ve Babalı Sahiline geçiş.
Saat: 19.00
Denize Çelenk Atılması-Konuşmalar-Ağıt
(Wohayra ve Marina Ankuap)
Saat: 21.00
Sürgün Ateşinin Yakılması, Konuşmalar, Ağıt, Şiir (Wohayra ve Marina Ankuap)
ve Sinevizyon
UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ DİYEN HERKESİ BEKLİYORUZ.
Kaynak:
info@abhazfederasyonu.org