RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 22 Nisan 2012, Pazar 13:06:43 tarihnde eklendi. 1883 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Jamestown Vakfı Başkanı

JAMESTOWN VAKFI BAŞKANI GLEN E. HOWARD “RUSYA, ABHAZYA’YI SİLAHLANDIRMAYI SÜRDÜRÜYOR”
Jamestown Vakfı Başkanı 22/04/2012. Jamestown Vakfı (ABD) Başkanı Glen E. Howard, REGNUM Haber Ajansı’nın Güney Kafkasya sorunları hakkında ki sorularını yanıtladı.


(Jamestown Vakfı - Bilindiği üzere ABD’de kurulan ve özellikle Kuzey – Güney Kafkasya Konuları ile Kafkas – Abhaz Diasporası’nın Rusya Federasyonu aleyhinde örgütlenmesi amacı ile kurulan, Gürcistan’da Gürcü – Çerkes (Adıge)  birlikteliği üzerine çalışmalar yapan bir vakıf görünümünde bulunuyor.


Son günlerde de Türkiye’de yaşayan Adıge Diasporası üzerinde oldukça etkili olduğu gözlemleniyor.


Aşağıda ki söyleşide Abhazya ve Güney Osetya’yı işgal altında ki Gürcistan toprakları olarak gören Jamestown Vakfı’nın başkanı Glen E. Howard’ın Rusya, Türkiye, İran, Güney – Kuzey Kafkasya ülkeleri hakkında ilginç görüşlerinin içerisinde, Rusya – ABD – Abhazya – Gürcistan – Ermenistan – Azerbaycan – Güney Osetya ve Dağlık Karabağ bölümleri hakkında ki bölümleri bulunuyor – Abhazyam.com)


Glen E. Howard “Batı’nın Azerbaycan’a yolu Gürcistan üzerinde yatıyor”


REGNUM Haber Ajansı’nın Jamestown Vakfı (ABD) Başkanı Glen Howard ile söyleşisi:


REGNUM – Sizinle söyleşiye Azeri dilini nasıl bu biçimde öğrendiğinizi öğrenmeden başlamak istemiyorum. Siz onu nerede öğrendiniz?


Glen E. Howard – Ben onu, Washington’da bulunan Amerikan – Azeri Birliği’nde bir buçuk yıl kursa giderek öğrendim.


REGNUM – Azerbaycan’ın dış politikaları hakkında ne düşünüyorsunuz?


Glen E. Howard – Azerbaycan Yönetimi, Rusya, Batı, ABD, Gürcistan ve ayrıca Gürcistan, Türkmenistan ile çok iyi diplomatik ilişkileri bulunuyor. Doğu ve Batı arasında jeopolitik bir kavşak üzerinde bulunan küçük bir ülke olan Azerbaycan için bu özelliği oldukça önemlidir.


REGNUM – Ancak uygulanan bu politika bazı komşularının hoşnutsuzluğunun da gündeme getiriyor… Buna bir örnek olarak Gürcü – Rus ilişkileri verilebilir, Gürcistan, ABD ve NATO ile yakınlaşmaya yönelik bir politika izliyor, başlangıçta Moskova ile ilişkileri boş veriyor…


Glen E. Howard – Batının Azerbaycan’a yolu Gürcistan üzerinden bulunuyor ve eğer Gürcistan’ın Rusya ile olan sorunları artarsa bu Azerbaycan içinde büyük bir sorun oluşturur. Aslında, Azerbaycan Rusya dahil olmak üzere tüm ülkeler ile dengeli bir politika izlemeye çalışıyor. Gürcistan’ın açık bir biçimde NATO yanlısı davranışları Rusya tarafında endişe uyandırmaktadır. Bütün bunlara ek olarak, Gürcistan topraklarının büyük bir bölümünün Rus Askeri güçlerinin işgali altında bulunması da bu politikada önemli bir rol oynamıştır. Bütün bunlar güney Kafkasya’da büyük bir güvenlik sorunudur.


REGNUM – Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan Devlet Başkanı’nın Stratejik Araştırmalar Merkezinde yapmış olduğu konuşmadaki demografik sorun konusunun bölgede süper güç olarak bulunan Rusya’nın rolünü zayıflatacağı ve aynı sorunun bölgede bulunan diğer küçük ülkeler ile özellikle Ermenistan’da da bulunduğunu söylediniz. Bu durum bölgede ve özellikle Karabağ sorununun çözümünde durumu nasıl etkiler?


Glen E. Howard –
Her şeyden önce, zor bir durum haline getirir. Rusya kendisini süper güç olarak sayıyor, ancak bu açıklama sadece kağıt üzerinde duruyor. Bu gerçek değil, çünkü eğer Rusya’nın demografik konumuna bakmak istersek nüfusunun azaldığı görülür. Bununla birlikte, Rusya’nın Güney Kafkasya’da çıkarları bulunmaktadır ve haklı olarak da kendisini bölgesel süper güç olarak düşünmektedir.


Ermenistan’da da demografi sorunu bulunmaktadır, bu ülkede de nüfus azalmaktadır. Aslında resmi istatistiklere göre Ermenistan’da 2,5 Milyon insan yaşamaktadır, 3 milyondan fazla değil. Birçok insan ülkeyi terk ediyor. Geçenlerde, Ermenilerin siyasi sığınma istemi ile başvurdukları ülkelerin içerisinde Fransa’nın 4. en cazip ülke olduğunu belirten bazı ilginç haberleri okudum. Ermenilerin nüfusunun azalma tehdidi altında olduğu bir gerçektir. Azerbaycan’ın ise nüfusu ise giderek artıyor. Ben önümüzdeki 10 yıl içerisinde demografik unsurun çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Moskova bu konu hakkında endişe duymaktadır, çünkü bu durumun onun bölgede ki etkisinin yok olmasına yol açacağını bilmektedir.


Batılı uzmanlar 50 yıl sonra Rusya’da 49 milyon İnsanın bulunacağını söylüyorlar. Rusya gibi, nüfusunun giderek azalmakta olduğu bir ülke nasıl bir süper güç rolü oynayabilir? Aynı zamanda bu ülkede artan bir Müslüman nüfus bulunuyor. Yani demografik unsur, stratejik unsurlar üzerinde etki yaratıyor. Bundan dolayıdır ki, Rusya’nın Kuzey Kafkasya’da büyük bir sorunu bulunuyor. Ben Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya sorunlarının birbirine bağlı olduğuna inanıyorum, bunlar birbirlerinden ayrılamaz.


REGNUM – Rusya’nın Karabağ Sorununda oldukça aktif olduğu görülüyor, 2008 Ağustos savaşı sonrasında ABD’nin etkisi yavaşlamış gibi görünüyor, Karabağ sorunun geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?


Glen E. Howard –
Ben bugün için bunun tersine olduğunu düşünüyorum, çünkü ABD Gürcistan’ı silahlandırmaya hazırdır. Rusya endişe duyuyor, ancak onu taklit ediyor. Sonuçta Rusya son dönemde Abhazya’yı ve ayrıca Ermenistan’ı silahlandırmayı sürdürüyor. Rusya, Güney Osetya’da yapılan “seçimler” nedeni ile sorunlar ile karşı karşıya kaldı. Benim düşünceme göre, Rusya’nın Güney Kafkasya’da ABD’den daha fazla sorunu bulunuyor.


Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1523523.html#ixzz1sh4S54EN
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
tuncay - guc kullanmama
bunlarin,getirilerinden daha guturuleri fazla oldugu annasilmistir,karistir baristir politakasi,once gurcustani guc kullanmamasi icin,masaya oturtun.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.