RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Nisan 2012, Çarşamba 18:51:37 tarihnde eklendi. 743 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Moskova Basın Toplantısı

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV VE ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKANI VYACHESLAV CHİRİKBA MOSKOVA’DA ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİLER
Moskova Basın Toplantısı 18/04/2012. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, 17 Nisan Salı günü ortak basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularının yanıtladılar.


Sergey Lavrov’un konuşması ve sorulara karşı verdiği yanıtlar.

17 Nisan 2012.


Sevgili Bayanlar ve Baylar,


Meslektaşım olan Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri bakanı Vyacheslav Chirikba’nın Moskova’ya yapmış olduğu bu ilk resmi ziyarette, uluslar arası toplum içerisinde iki ülke arasında ki dayanışma ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi, işbirliğinin arttırılması konuları ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmiştir.


Bizler, Ekim 2011’de Moskova’da devlet başkanları D. A. Medvedev ve A. Z. Ankvab tarafından yapılan çalışmaların başarı ile uygulandığını memnuniyetle karşıladık. Bizler bugün, iki dışişleri bakanı olarak Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlıkları arasında ki çalışmaların temel ilkelerini belirleyen, işbirliğimizi geliştirmek ve etkinliği arttırmak amacını taşıyan 2012 – 2013 Çalışma Planını imzaladık.


Bizler Abhazya’nın uluslar arası alanda ki temaslarının gelişmesini kutluyor ve Abhazya’nın dış politika çalışmalarını güçlendirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu bağlamda, Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın arttırılması amacı ile Cenevre’de yapılan görüşmelere katılım ve ülkelerin karşılaşmış oldukları sorunlar hakkında da ayrıntılı bir biçimde tartışıldı. Görüşmemizde, Saakaşvili rejiminin 2008 Ağustos’unda ki askeri macerasının yinelenmesine engel olacak ve yasal anlamda bağlayıcılığı bulunacak olan sorunların çözümünde güç kullanılmaması anlaşmasının imzalanması ve diğer sorunların çözümü için Cenevre görüşmelerinin sürdürülmesi konusunda mutabakata vardık. Üzülerek belirtmek isterim ki, Kafkasya bölgesinde var olan gerçeklere bağlı olarak Abhazya ve Güney Osetya ile tarafsız biri biçimde ilişkiye girmek isteyen ülkelere karşı uluslar arası ilişkilerde özgürlük ve demokrasi ilkelerine bağlı olarak hareket ettiğini belirten bazı ülkeler tarafından dış baskı uygulanmaktadır. Bizler, bu tür uygulamaları, böyle önemeli bölgelerde ki, durumun sakinleştirilmesi çalışmalarına aykırı hareketler olarak görüyoruz.


Bizler, bu tür uygulamalara karşılık olarak Abhaz ve Güney Osetya’lı dostlarımıza dış ilişkilerini kurmaları konusunda tam destek ve fiili yardım sağlamayı sürdüreceğiz. Bizler Abhazya’daki diplomatik personelin eğitimi ve gelişimi konusunda Rus Üniversitelerinde, MGIMO (üniversitesi ve Diplomasi Akademisinde destek veriyoruz.


Genel olarak karşılıklı olarak yaptığımız görüşmelerden memnunuz. Bu tür gelişmeler sanırım her alanda işbirliğinin geliştirilmesi ve derinleşmesine yardımcı olacaktır.


Soru (V. A. Chirikba’ya hitaben) – Gürcistan son dönemde Açık Hava Ulaşımı Anlaşmasından çekildiğini açıkladı. Abhazya, Tiflis tarafından atılan bu adım ile Abhazya, çıkabilecek olan olası provokasyonlardan çekinmiyor mu?


RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (V. A. Chirkba’nın yanıtına ek olarak)  Ben geçtiğimiz günlerde Gürcistan’ın Açık Hava Ulaşımı Anlaşması’nda çıkma kararı ile ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldığını eklemek istiyorum. Gürcistan yönetimi tarafından atılan bu adım, bir kez daha göstermiştir ki kendi bencil planlarını uygulamak için Avrupa kıtasındaki güven ve istikrar ortamını bir kez daha tehlikeye atmaya hazırdır.


Soru – Herkes, Gürcistan Yönetiminin Rus vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldırdığını biliyoruz. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Rus vatandaşlarına Gürcistan’a gitmelerini önermiyoruz, açıklaması hakkında ki yorumunuz ne olabilir?


RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov – Bizler, herhangi bir ülke vatandaşının Gürcistan topraklarının dışında Abhazya ve Güney Osetya’ya yapmış oldukları ziyaret nedeni ile Gürcistan’da hapis cezası ile yargılanabileceğini biliyoruz. Gürcistan’da yürürlüğe giren kanuna göre bu insanlar dört yıl hapis cezası ya da çok ağır para cezasına çarptırılabiliyorlar.


Bugün için bazı Rus vatandaşları bu işe yaramaz mevzuatlar yüzünden Gürcistan’ın “İşkence” yaptırımlarının kurbanı oldular, şimdi bizlere onları kurtarmak için çalışmak zorunda kaldık. Bu yüzden dolayıdır ki Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı böyle bir açıklama yapmak durumunda kaldı. Bazı Rusya Federasyonu vatandaşları, Gürcistan’a yaptıkları gezilerdeki deneyimleri nedeni ile ne derece güvensiz bir ortam olduğunu görmüş oldular.


http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/193935940AABD314442579E3004D2C50


Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.