RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Nisan 2012, Salı 11:23:56 tarihnde eklendi. 973 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’da Sağlık Konuları

ALEKSANDR ANKVAB “BEN İNSANLARIMIZIN SAĞLIK SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA YASAK KOYAMAM”
Abhazya’da Sağlık Konuları 17/04/2012. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Konseyi’nin 13 Nisan Cuma günü yapılan ülkenin dış politikası konuları hakkında yapılan toplantı sırasında ülke içerisindeki sağlık sorunları ile ilgili endişelerde görüşüldü.


Devlet Başkanı, son zamanlarda tartışma konusu olan Abhazya vatandaşlarının sağlık sorunlarının tedavisi için Gürcistan’a gitmeleri ve ayrıca ülke içerisinde ki tıbbi bakım koşulları hakkında ki görüşlerini belirtti.


Aleksandr Ankvab özellikle belirtti: “Ülkemizde, devletimiz tarafından son üç yıl ve bu yılın üç aylık dönemi içerisinde çocuk, genç, orta yaşlı, yaşlı ve Abhazya Kurtuluş Savaşı gazilerinden 24 Bin’den fazla kişinin tıbbi bakımı yapılmıştır. Yapılan bu tıbbi bakım için 198 Milyon Ruble’nin üzerinde bir harcama yapılmıştır. Bu harcamaların içerisinde Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazilerine yardım amacı ile kurulan vakıf tarafından 600 engelli gazinin tedavisi için bir yıl üç aylık süre içerisinde 36 milyon ruble harcandı.


Üç yıl üç aylık süre içerisinde 1400’den fazla vatandaşımızın Abhazya sınırları dışında sürdürülen tıbbi bakımları için harcamalar devletimiz tarafından faturalandırılarak ödenmiştir.


Devletimiz tarafından “Sağlık Politikaları” için belirlenen bütçe rakamı ile karşılaştırıldığında bu rakamın hiçte küçümsenmeyecek bir rakam olduğu açıktır. Sadece 2009 yılından bugüne kadar Abhazya sınırları dışında ki tıbbi bakım masrafları için 82 Milyon Ruble’nin üzerinde tedavi masrafı ödenmiştir. Bu az bir rakam değil, bizler farklı biçimlerde bunu yaratmak durumunda idik.


Sadece geçtiğimiz yıl devlet başkanlığı ve başbakanlık için ayrılan rezervlerden vatandaşlarımızın tedavi masrafları için para aktarımında bulunduk.


Pekala, bugün için bizler, vatandaşlarımızın tıbbi bakım için Gürcistan’a gitmelerini inkar edecek durumda değiliz,  be inanıyorum ki bu birtakım insanlarımızı kapsıyor, bütün insanlarımızın arzusu budur anlamına gelmez. Zaman insanların yaşamının kurtarılması ile ilgilidir. Bizler farklı durumlar ile karşı karşıya bulunuyoruz: Sadece bir tek olayda bebeklerin doğumu ile ilgili ve ağır hasta olan bir savaş gazisi için tıbbi yardım gereksinimi oldu. Bizim doktorlarımız, bu gazimiz için tedavisinde doğru tanı koydular, ancak ona yardım konusunda yetersiz kaldılar ve ona tam olarak ne tür bir tedavi yapacaklarının bilemediler. Ben onun akrabalarını, tedavisi için her türlü fırsatı değerlendirmek istemelerini çok iyi anlıyorum. Bizler, Sochi, Krasnodar ve Moskova’da ki bütün uzmanlar ile konu hakkında görüştük ve gerekli tıbbi yardım isteklerimizi belirttik, ancak uzmanlar bizleri bu koşullar altında hastanın naklinin vahim sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundular. Akraba ve eski asker arkadaşlarının hastayı Gürcistan’a götürme istemleri karşısında kendileri ile görüştüm ve onlara dedim ki: “Ben bunu yasaklayabilirim, ancak sizin bu isteminize karşı çıkmayacağım. Ancak, sizin bu hareketinizin toplum içerisinde ciddi tartışmalara yol açabileceği uyarısında da bulundum.” Ne yazık ki o öldü. Abhazya’nın sınırları dışında Gürcistan’da yaşamını yitirdi.


Abhazya’da tıbbi tedavi yöntemleri açısında sınırlı bir kapasite bulunuyor. Ancak 2005 yılından bu yana, Moskova ve tüm Rusya Federasyonu tıp kurumları ile birçok yararlı ilişki kurulmuştur.


Rusya’nın başkenti sağlık bakanlığı ile yapılan anlaşmalar sonucunda, Abhazya 200 kişiye yakın hastanın Moskova’da ki hastanelerde ücretsiz tedavi olma koşullarını yaratmıştır.


Bizler bunu sadece belli kişiler ve koşullar için gerçekleştirmedik, bizler her zaman için ve hala Moskova ve diğer şehirlerde tedavi almaları için hasta gönderiyor ve masraflarını karşılıyoruz.


Abhazya’da, sağlık yönetiminin bir gecede değişebileceği ve devlet yönetiminin bunu hemen yapabileceğine inananlardan değilim. Bizim ülkemizin halk sağlığı ve tıp gelişimi için planlarımız bulunuyor, bunu gerçekleştiriyoruz, ancak kritik durumlar ortaya çıkabiliyor.


Yeni doğum olayları ile ilgili olarak iki olgu yaşanmıştır. Doğum hastanesinde doktorlarımız, yeni doğan bir çocuğumuza her türlü yardımda bulunmuşlardır. Tedavinin ikinci aşamasında uzman yardımı gerekli oldu. Bizler Sochi çocuk doğum hastanesi ile yeni doğumlarda zor durumlarda özel küvez kullanımı konusunda anlaşmıştık, ancak küvez dolu durumda bulunuyordu. Sochi’de bebekler ile ilgili küvez talebi yapıldı. Sonunda dün küvez sorunu çözüldü ve bebek Sochi’de tedavi altına alındı. Birkaç ay önce benzer bir durumda (o dönemde Sochi ve Krasnodar’da ki küvezler dolu durumda bulunuyordu) bu durumda yapılacak bir durum kalmamıştı, bu yüzden iki çocuğun anneleri ile birlikte İngur’u geçmelerine izin verildi.


Bana bu konumda insanların sınırı geçmelerine ve hastaların tedavisine yasak koyabilecek bir kişiyi gösterebilir misiniz “hayır”. Ancak, bu bizim Gürcistan’ın tıbbi desteğine esir olduğumuz anlamına gelmez. Kesinlikle bu doğru değil. Kim Abhazya’da ki tedavi yöntemlerini kim kasvetli bir ortam içerisinde resmediyor ve Abhazya Devletini eleştiriyor ise son derece yanlış yapıyorlar.


Önümüzdeki hafta, Güvenlik Konseyi’nde Gürcistan’da tedavi gören vatandaşlarımızın konumları hakkında Sağlık bakanlığı tarafından detaylı bir inceleme yapması sonuçlarını incelemek amacı ile bir toplantı düzenlensin.


Ben internet ortamı içerisinde bu konunun sıcak tutulmasını, bu konu hakkında polemik yaratılması ve bir takım farklı istemlerin gerçekleştirilmesi için tasarlandığına inanıyorum. Bizler Gürcistan’da tedavi görmek için gidenlerin aile isimlerini biliyoruz, onları toplantıya çağıralım ve geldiklerinde sorun çözülür, Abhazya devleti yönetimi içerisinde kimlerin vermiş oldukları kararlar ile devlete zarar verdiğine inananlarda gelsinler.


Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazilerinin tedavisi ve harcamalarının karşılanmasında hükümetin çalışmalarında taraflı davrandığını belirterek eleştirenleri ve öfke duyanları kabul etmiyorum. Bizler tarafından hiçbir zaman için, savaş gazilerimizden, savaşa katılan engelli herhangi tek bir kişinin tedavisi için ayrımda bulunulmamıştır. İşte bu doğrudur” dedi.


Kaynak: www.apsnypress.info              


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.