RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Nisan 2012, Pazar 10:52:12 tarihnde eklendi. 1042 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Adıgey’de Yas Günü

21 MAYIS - ABHAZYA, ADIGEY, KARAÇAY-ÇERKES VE KABARDEY-BALKAR’DA YAS GÜNÜ OLARAK ANILACAK.
Adıgey’de Yas Günü 15/04/2012. Adıgey Cumhuriyeti,  “21 Mayıs Anma Günü”nü, Kafkasya Savaşında ölenler anısına bir günlük yas ilan edecek.


21 Mayıs – Kafkas Savaşları Kurbanları için Adıgey Cumhuriyeti, Karaçay – Çerkes Cumhuriyeti, Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde “Anma ve Yas Günü” olarak anılacak. Abhazya Cumhuriyeti’nde ise 2011 yılına kadar 31 Mayıs’ta anma günü yapılıyordu. 2011 yılından itibaren ise 21 Mayıs’ta düzenleniyor.


1763’ten 1864’e kadar süren Kafkas Savaşı, Rusya İmparatorluğunun Kuzey Kafkasya’yı topraklarına katmak için gerçekleşti. İşgal savaşı sırasında Çerkeslerin (Adıge) büyük çoğunluğu Osmanlı İmparatorluğu’na sürgün edilmiş, önemli bir bölümü savaş sırasında öldürülmüştü, savaş sırasında en çok Çerkes halkının yaşadığı topraklardaki insanların yaşamları etkilendi.


Batı - Çerkes Grupları’nın tamamı ya da nerede ise tamamına yakını sürüldü: Ubıhlar, Natuhaylar, Şapsığlar, Abadzeyler, Djigetler ve Abhaz Gruplar – Sadz, Gumtsy, Çhlou, Tsabal - Abjıstsı ve Bzıpta bölgelerinin yaklaşık olarak tamamı sürüldü.


Geçtiğimiz günlerde Adıgey Ulusal Konular Komitesi, Vatandaşlar ve Basın – Yayın Organları tarafından oluşturulan büyük bir komite toplantısında Kafkas Savaşları Kurbanları için düzenlenecek olan Yas Günü Anma Töreni programı görüşüldü. 21 Mayıs’ta Kafkas Savaşı Kurbanları anısına miting – ölülerin ruhuna ayin töreni düzenlenecek.


Maykop, Adıgeisk şehirleri, Takhtamukai ve Ponezhukay köylerinde Kafkas savaşı kurbanları anısına dikilen anıtların önünde miting düzenlenecek ve çiçek, çelenk bırakılarak saygı duruşunda bulunulacak. Meydanda ayrıca, Ulusal Basın – Yayın Organları ve bilim insanları tarafından “Kafkas Savaşı: Tarih Dersleri” adı altında etkinlik düzenlenecek.


Kaynak: http://abhaz-uzel.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1674:v-adygee-21-maya-projdet-den-pamyati-i-skorbi-po-zhertvam-kavkazskoj-vojny&catid=83&Itemid=455
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Osmanlı - Ne Yası?
Ey Türkiyedeki Kafkas Halkları, ne yasından bahsedersiniz? Türkiyemize gönüllü geldiniz, bir taneniz bile geri gidemez, nedir bu şamata?
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.