RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 20:04:17 tarihnde eklendi. 738 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ankvab; AB Heyetine açıklaması

ALEKSANDR ANKVAB; AB HEYETİNE "ABHAZYA'YA AMBARGO UYGULANIRKEN VE SAVAŞ SONRASI NEREDEYDİNİZ ?" DEDİ
Ankvab; AB Heyetine açıklaması 26/03/2008. Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr ANKVAB; 26/03/2008 tarihinde Abhazya'yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter SEMNEBİ başkanlığındaki AB Heyetini makamında kabul etti.

Abhazya'yı ziyaret eden AB heyeti içerisinde bulunan diplomatlar: AB Güney Kafkasya Özel temsilcisi Peter SEMNEBİ; Fransa'nın Gürcistan Büyükelçisi Erik FURNİER; AB Politik Sorunlar Temsilcileri Mark FOSSETT, Fredrik VESSELAU ve Kaupo KENO; AB Bölge İlişkiler Temsilcisi Stein RADJAL; AB Gürcistan temsilciliği Başkanı Robert LİDDELL.

AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter SEMNEBİ "Bizler, Gürcistan ile Abhazya arasında sürdürülen görüşmelerin yeniden başlatılması ve politik sürecin bu görüşmeler içerisinde sürdürlmesinden yanayız. AB, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde Abhazya ile birlikte ekonomik programlar gerçekleştirebilir. Bu tür ekonomik programlar taraflar arasında, güvenlik, vatandaşlık ilişkileri, sağlık sorunlarının çözümleri, toplumun kalkınması sorunlarının çözümünde AB çalışma merkezinin katkıları ve desteği ile yeniden ilişkiler kurulmasına destek sağlayabilir" dedi.

Peter SEMNEBİ; Kosova'nın bağımsızlığının sağlanması sonucunda bazı spekülasyonların ortaya çıktığını belirterek "taraflar arasında ilişkilerin geliştirilmesi önemlidir, şimdi bizler, Kafkasya'da var olan sorunlara dikkatli bir biçimde bakabiliriz, ve bizler AB ile Abhazya konuların geliştirilmesinden yanayız" diyerek sözlerini bitirdi.

Abhazya Başbakanı Aleksandr ANKVAB; AB'den gelen konuklara Abhazya'nın ekonomik durumunu "düzenli" olarak nitelendirerek, geçtiğimiz yıl "yeteri kadar başarılı" olunduğunu belirtti. "abhazya'ya gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor, çeşitli konularda yatırım yapan kuruluşların sayısı artıyor ve buna bağlı olarak her yıl Abhazya'da ki yaşam düzeyi yükseliyor" dedi.

Aleksandr ANKVAB "bizler, toplumumuzun düşük gelir düzeyini yükseltebilirdik, ancak bütün bunlar bugün için sorunların çözümlerinin uzağında bulunuyor. Çünkü, günümüze kadar yaşanan savaşın sorunları ile birlikte yaşıyoruz. Gürcistan'ın savaş bitiminde Abhazya'ya vermiş olduğu maddi zarar 13 Milyar ABD $ üzerindedir" açıklaması yaptı.

Aleksandr ANKVAB; AB Heyeti üyelerine, Rusya Federasyonu tarafından Abhazya'ya yapılan yardımlar ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verdi. Abhazya'da yapılan mal alım-satımının %50'si Rusya tarafından sağlandı, geriye kalan mal alımı Türkiye ve Romanya üzerinden yapıldı. Benzin ve mazot alımı hangi koşullarda sağlanıyordu? Abhazya Cumhuriyetinde ki yatırımların 2007 yılı içerisinde çoğaldığını belirtti.

Abhazya Başbakanı; Rusya Federasyonu'nun Abhazya'nın yollarının onarımı için 340 Milyon Ruble yardımda bulunduğunu ve diğer konularda yapılan restorasyon çalışmaları için 100 milyon Ruble destek sağlandığını belirtti.

Abhazya Başbakanı AB Heyeti Üyeleri'ne, sadece enerji hatlarının onarımı için iki yıllık bütçe içerisinde yapılan harcamalar 2 milyar Ruble'yi buluyor. Suhum'a bağlı olan "yeni bölge" (Novy Reyon) yerleşim alanındaki binaların çatılarının onarımı için yaklaşık olarak 400 milyon Ruble harcanması gerektiğini söyledi.

Abhazya Başbakanı; AB Heyet Üyelerine "savaşın ülkeye vermiş olduğu zararın telafisi hiç bir turizm geliri, sanayi ve tarm üretiminden elde edilen gelirler ile hemen karşılanamaz" hatırlatmasını yaptı.

Aleksandr ANKVAB; Abhazya ekonomisinin kalkındırılması için muazzam harcamalar yapılamasının gerekli olduğunu belirterek "sorunların hemen çözlmesi mümkün değildir, ancak bizler ellerimizi kavuşturmuş olarak oturmuyoruz ve bizlere birileri yardım etsin diye de beklemiyoruz" vurgulamasını yaptı.

Aleksandr ANKVAB; Abhazya-Gürcistan Savaşı sırasında en çok zarar gören Abhazya'nın doğu bölgesinin sorunlarına değinirken "Gal bölgesi yaşayanları, orada bizim vatandaşlarımız yaşıyor ve destek bekliyorlar. Bizlerin o bölge için hazırlamış olduğumuz bir planımız bulunuyor ve yakında finansal desteği de sağlayacağız. Bölgede  bizlerin yapacağı çalışmalar AB desteğinden daha iyi bir başarı sağlayacaktır" dedi.

Aleksandr ANKVAB; AB Heyeti Üyelerine, Abhazya'nın savaş sonrasında yaşamış olduğu ekonomik ve politik sorunlar ile ilgili olarak hatırlatmalarda bulunarak "Abhazya, savaşın yaratmış olduğu sorunlardan kurtulmaya çalışırken, ülkeye "Ambargo" uygulanırken Avrupa neden sustu?" diyerek öfkesini dile getirdi.

Aleksandr ANKVAB; AB'li Diplomatlara "ne zaman AB Temsilciliği Abhazya'ya yardım planından söz eder ise bizlerde bir gülümseme oluşuyor, Şimdi birlikte ciddi konulardan söz edelim. Gal Bölgesi ve Tkvarçal Bölgesi'nin kalkınması için 4 Milyon Euro'ya gereksinim var. Bu para değildir ! Eğer o bölgelerdeki yaşamı görmek istemiş olsa idiniz savaş sonrasında o bölgelerde ve köylerde insanlar nasıl yaşıyorlar diye oralara giderek bakabilirdiniz." teklifinde bulundu.

AB Heyeti Üyeleri; Aleksandr ANKVAB'a kendi görüş ve düşüncelerini, Abhazya-Gürcistan Sorunu ile ilgili düşüncelerini anlattılar.

Aleksandr ANKVAB "Bizler, hiç bir zaman ekonomik sorunlar ile politik sorunları biribirine karıştırmadık, Abhazya Halkı Anayasal Hukuk Düzenin Sağlamlaştırma yolunu çizmiş durumdadır:  Bizler "egemen bir devletiz" ve Gürcistan ile eşit koşullar altında yapılacak olan her türlü görüşmeye hazırız" açıklamasını yaptı.

Aleksandr ANKVAB "Abhazya tarafı olarak bizler her zaman için diyalogdan yana olduğumuzu belirtiyoruz, savaş çıkartmaya hazırlananlar ile nası görüşeceksiniz? Gürcistan tarafı sürekli olarak anlaşmaları ve görüşmeleri ihlal eden taraf oluyor, anca bütün bu yaşananlara rağmen batı dünyası Gürcistan'a karşı olumlu davranıyor. Tiflis Yönetiminin Yukarı Kodor Bölgesindeki uygulamaları, ayrıca SAAKAŞVİLİ'nin sürekli olarak yapmış oduğu tehditkar demeçler diyaloğun sürdürülmesine izin vermiyor" vurgulamasını yaptı.

Aleksandr ANKVAB "Abhazya'ya ekonomik yardımlarda bulunarak Gürcistan'a geri dönebileceğini düşünmek sadece bir hayaldir. Abhazya'nın Gürcistan içerisinde kalabileceği düşüncesi, perspektifi olmayan bir fikirdir. Buna sizleri inandırmak isterim" hatırlatmasında bulundu.

Abhazya Başbakanı; Abhazya'nın pozisyonunun dün ortaya çıkmadığını belirterek. "Kosova sorunu dün ortaya çıktı, ve bu konularda bizleri ikna etmeye çalışmanızın anlamı bulunmuyor. Bizler, bizlere verilmek istenen rüşvetlere, tehditlere ve kandırma girişimlerine karşı teslim olmayacağız" noktasını AB'li Diplomatlara işaret etti.

Aleksandr ANKVAB "Abhazya ile bir daha savaş olmaz, bu savaştan savaşı çıkartanlara iyi bir şey çıkmaz. Bizler, barış sever bir devletiz ve iyi komşuluk ilişkilerinin korunması gerektiğine inanıyor ve söylüyoruz" dedi.

AB Heyeti Üyeleri; Abhazya ve Gürcistan arasındaki sorunların çözümü için ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini belirterek. Aleksandr ANKVAB'a göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkürlerini ilettiler.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.