RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 09 Nisan 2012, Pazartesi 00:10:29 tarihnde eklendi. 1047 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Irakli Hintba Söyleşisi

ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI IRAKLİ HİNTBA “TİFLİS YÖNETİCİLERİ KENDİLERİNİ ‘RUS İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLAR KAVRAMININ” DAR ALANI İÇERİSİNDE HAPSETTİLER”
Irakli Hintba Söyleşisi 09/04/2012. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Irakli Hintba, Apsnypress Haber Ajansı ile söyleşide bulundu. Irakli Hintba söyleşi sırasında “Tiflis’li yöneticiler kendilerini “Rusya’nın İşgali Kavramı” içerisinde hapsettiler” açıklamasında bulundu.


Söyleşinin tamamı aşağıda bulunuyor.


Apsnypress – Irakli Revazovich, Gürcistan medyasında sürekli olarak, Gürcistan yönetimi tarafından sürdürülen “İşbirliğinin sürdürülmesi” stratejisinin başarılı olduğu konusunda haberler çıkıyor. Buna kanıt olarak da, Abhazya vatandaşlarının, sağlık tedavisi görmek, vd. hizmetleri görmek için Gürcistan’ı ziyaret ettiklerini gösteriyorlar. Bu konu hakkında ki yorumunuz nedir?


Irakli Hintba – Soru sağlık sorunu ile ilgili – Bu bir insani sorundur ve siyasi alana çekilmemelidir. İnsan yaşamının kurtarılması konusu gündeme gelince, kimse onun sağlık sorununun çözümü için alması gereken hizmeti engelleyemez. Aynı zamanda belirtmek isterim ki, Abhazya vatandaşlarının Gürcistan’da ki hastanelerden sağlık yardımı almaları “Kitlesel Karakter” göstermemektedir. Gürcü propagandaları tarafından oluşturulan sanal gerçekliği, gerçek yaşamdan ayırt etmek gerekmektedir. Bu konu ve ne de bir başkası hakkında “Gürcistan Stratejisinin Başarısı”ndan söz edilebilir. Bu konuda hiç kimse Gürcistan’a gitmedi ve oradan sağlık yardımı almadı, Gürcistan yetkilileri dürüst değiller. Bizler vatandaşlarımıza inanıyoruz, bundan dolayıdır ki ben kesinlikle güveniyorum, altını çizmek isterim ki onlar Gürcistan’a çok az ziyarette bulundular, bu yüzden Abhazya vatandaşları, bağımsız bir ülkede yaşadıklarının idealini akıllarından çıkarmazlar ve etkilenmezler.


Apsnypress – Ve yine de bu ziyaretler, Gürcistanlı yetkililer tarafından kanıt olarak gösteriliyor ve Abhazya vatandaşlarının Gürcistan’ın artan çekiciliğine kapıldıkları propagandası olarak kullanılıyor…


Irakli Hintba – Gürcistanlı yetkililer taştan su çıkarmaya çalışıyorlar – onlar her şeyi PR yapıyorlar ve ne olursa olsun, onlar sürekli olarak bir şeyleri katarak propaganda yapmaya çalışıyorlar. Gerçekten de, bu ender yapılan ziyaretler, Tiflis yöneticileri tarafından uygulanan, Abhazların, Gürcistan’a “Yumuşak Geçiş” Stratejisinin etkili bir örneği olarak kabul edilebilir. Ben, bunun siyasal riskler yaratabileceğini, kabul edilemez olduğunu belirtmekle birlikte bu stratejinin başarı şansı az da olsa, dünyanın gözü önünde sanal bir canlılık yarabileceğini kabul ediyorum. Ve elbette ki bizler, Gürcistan’ın bu kabul edilemez stratejisinin başarısız olması için elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız. Abhazya Cumhuriyeti yakın bir gelecek içerisinde tedavi hizmetlerinin de bulunduğu kaliteli sağlık hizmetlerinin oluşturulması için tüm koşulları yaratacaktır.


Apsnypress – Gürcistan yönetiminin sözde Abhazya vatandaşları için hazırlamış olduğu ve kamuoyuna sunduğu “Tarafsız Pasaport” son olarak ne durumda bulunuyor?


Irakli Hintba – Tarafsız Pasaport – Aynı stratejinin bir parçasıdır. Ben yeniden bu stratejinin bizim toplumumuzda kesinlikle geleceği olmayacağından emin olduğumu belirtebilirim. Öncelikle bu pasaportlar – tarafsız değiller, çünkü Gürcistan yasalarında ve kurumlarında net bir yasal bağlayıcılığı bulunuyor. İkincisi, Gürcistan tarafı Abhazya sakinlerine sözde “Tarafsız Pasaport” verme anlamında yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor, bunun nedeni de onları vatansız olarak kabul etmediği içindir. Bütün bu girişimlerin amacı – Abhazya vatandaşlarının serbest dolaşım haklarını sınırlamak içindir. Bizler, uluslar arası seyahatlerde Abhazya pasaportunun tanınması fikrinin desteklenmesi için tüm yolları kullanacağız. Ne yazık ki, Cenevre görüşmelerinin son turunda şüpheli görüldüğü için bu konuyu “yeterli zaman bulunamadığı” için gündeme sokamadık.


Apsnypress – Acaba ben doğrumu anlıyorum, Gürcistan yetkilileri bugün için – Abhazya’ya azami izolasyon uygulamayı mı amaçlıyor?


Irakli Hintba – Siz kesinlikle haklısınız. Ben ayrıca yasa dışı ve rezalet bir kanun olan “İşgal Bölgeleri Hakkında” bir söz söylemek istemiyorum. Ancak, bugün bu kanun yüzünden Abhazya topraklarına Psou Sınır Kontrol Kapısı’ndan girdiği için Gürcistan’da mahkemede bir Rus vatandaşı yargılanıyor, herhangi onurlu bir devlet olarak sıkılmadan bu kanunu kabul edebilir mi? Bugün bizler Gürcistan yönetimi tarafından bu çizginin sürdürülmesinde farklı yollar izlendiğini ve belirlenmiş çözümler uygulandığını görüyoruz. Bu – Rus pasaportu taşıyan Abhazya vatandaşlarına karşı,  Abhazya’ya çalışmak için gelenlere, Abhazya’da uluslararası sivil toplum kuruluşları ile iş yapmak için gelen ticari kuruluşlara, konsolosluklarımıza, yabancı ülkelerde bulunan büyükelçilikler kanalı ile ve çok daha fazlası ile batılı ülke temsilcileri tarafından baskı yapılması ve Abhazya’nın kontrol altına alınmasını gündeme getiriyor.


Apsnypress – Bunlara ait herhangi özel bir örnek var mı?


Irakli Hintba – Elbette, bir sürü var. Bir örneğini geçenlerde yaşadık.  Bizler, ülkemizi ziyarete gelen Avrupa Parlamentosu ve Federal Meclis milletvekillerinden oluşan kalabalık heyetin Gürcistan’ın “Tavsiyesi” üzerine ülkemize geldiğini öğrenince en hafif deyimi ile şaşırdık. Bu konu hakkında Alman basınında çıkan haberlere göre, Saakaşvili heyet içerisinde bulunan insanları “Çok Fazla Abhaz Taraflı” olarak değerlendirdi. Bundan dolayıdır ki, korktukları için Tiflis tarafından bu gezinin finansal desteğinin iptal edilmesine karar verdi. Ve bundan sonra Tiflis yapmış olduğu açıklama ile uluslar arası toplum ile yakın ilişkileri kurmaktan sözde Abhazya’nın sorumlu olduğunu açıklamaya kalkışıyor!?


Apsnypress – Şimdi Abhazya Dışişleri Bakanlığı tarafından koordine edilen Gürcü denizcilerin Gürcistan’a aktarılması öyküsü ile ilgili olarak konuşalım, Gürcistan Devlet Başkanlığı sözcüsünün, basın toplantısında Gürcü Denizcilerin Abhazya’da tutsak edildiklerini açıklaması hakkında nasıl bir yorum yapabilirsiniz?


Irakli Hintba – Bayan Mandzhagalze’nin yapmış olduğu açıklamaların hiç bir temeli bulunmamaktadır. Bir kez daha bu konunun öyküsünü anlatmak istiyorum. Abhazya yönetimi “Hakkı Çillioğlu” gemisinin Gürcü personelinin Gürcistan tarafına sevk işlemini gerçekleştirmiştir. Gemi, uluslar arası deniz hukuk kurallarına göre dokunulmazlık statüsüne sahip olduğu için Abhazya’nın müdahale yetkisi bulunmuyordu. Bu nedenledir ki, denizcilerin gemiden çıkması ve Gürcistan tarafına naklini gerçekleştirebilmek için uluslar arası hukuk kuralları içerisinde hareket etmek gerekiyordu. İlk olarak, gemi personelinin resmi onayını almak ve gemide yedek mürettebatın bulunması koşullarını sağlamak gerekiyordu. Kuru yük gemisi dokuz aydan bu yana Suhum limanında idi yüzdürülmesi ile ilgili sorunları bulunuyordu. Ayrıca gemi sahibinin personel maaşı ve liman borcu sorununun bulunduğunu da vurgulama gerekir. Gemi kaptanı ve personelin çoğunluğu ücretlerinin ödenmesi yapılıncaya kadar gemide kalmaya karar verdiler. Ancak, zaman geçiyor ve gemi sahibi, borçlarını ödemek için acele etmiyordu ve bu sırada denizciler gemide bulunuyorlardı. Bütün bu zaman süreci boyunca Abhazya’lı yetkililer gemi personel için gerekli yardımları sağlamıştır. Tüm bu işlemler uluslar arası Kızılhaç Komitesi’nin gözlemi içerisinde yapıldığını da unutmayalım.,


Apsnypress – Neden, denizcilerin Gürcistan tarafına nakli işleminin kolaylaştırılması için karar alındı?


Irakli Hintba – Geçenlerde yaşanan fırtına sonucunda kuru yük gemisi açık denize doğru sürüklenmişti. Gemide enerji olmadığı için mürettebatın içme suyu da kalmadı. Bu gelişmeler karşısında Abhazya Hükümeti, Gürcistan vatandaşlarına insani yardımda bulunma ve onların Gürcü tarafına aktarılması kararı aldı. Abhazya Cumhuriyeti, gemi mürettebatının güvenliğinin sağlanması ve tüm hizmetlerin verilmesi için gerekli birimlerini seferber etmiştir. Denizciler, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Uluslar arası Kızılhaç Temsilcileri tarafından ziyaret edildiler. Mürettebatın gönüllü olarak gemiyi terk ettiklerine ve Gürcistan’a gideceklerine dair yazılı resmi belge alındı. Buna ek olarak, denizciler, Abhazya yetkilileri tarafından kendilerine herhangi bir baskı yapılmadığı ve düzenli olarak insani yardımda bulunulduğuna dair yazılı belge verdiler. Gemi personeli ile yapılan görüşmeler sırasında Abhazya’da görev yapan Kızılhaç Heyeti hazır bulundu ve Gürcistanlı gemiciler ile yapılan görüşmelerin normal bir ortam da ve baskı yapılmadığı onlar tarafından doğrulandı. Aynı zamanda, gemi sahibi ile olan ekonomik sorunlarının, onların gemide bulunmaları ile çözülmeyeceğinin ve gemide bulunan personelin ulusal kimlikleri ile hiçbir ilişkisinin bulunmayacağı da taraflarca doğrulandı. Bu nedenden dolayıdır ki, Gürcistan’lı yöneticilerin denizcilerin gemide esir alındıkları türden açıklamaları tamamı ile saçma ve uluslar arası temel hukuk kurallarını bilmemelerinden kaynaklanan bir cehalet örneğidir.


Apsnypress – Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, ayrıca Gürcistan Devleti’nin Gürcü denizcilerin serbest bırakılması ile ilgili olarak her şeyi yaptığını vurgulayarak, Gürcistan Ekonomi Bakanı G. Karbelashvili’ye şükranlarını sundu…


Iraki Hintba – Bir kez daha vurgulamak isterim, bu insan eylem girişimi Abhazya Hükümetinin bir girişimidir ve uluslar arası hukuk kuralları ile Abhazya Cumhuriyeti ulusal kanunlarına tam uyum çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Ancak, daha öncede söylediğim gibi, Gürcistan yetkilileri PR yapmaktan çok hoşlanıyorlar. Gürcistanlı gemicilerin iadesi işlemi sırasında İngur Nehri Sınırı köprüsüne maiyeti ile birlikte gelen Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobalia, sessizce Gürcü gemicileri dinlediler ve kameraların karşısında da “Yüksek” sesle konuşmalar yaptılar. Bu tür açıklamaları genellikle Bay Karbelashvili güya “Abhazyalı yetkililer ile yapılan görüşmelerde” olduğunu belirtti ve “mahkûmlar serbest bırakıldı” eklemesini yaptı. Büyük saçmalık ve utanmazca yalan söylemektir. Şaşıracak bir durum yok: Uzun zamandan beri Tiflis yönetiminin dış politika uygulamalarında kendi siyasi hedeflerine ulaşmak için tek ana yöntem olarak yalan ve provokasyonu kullanmasına alıştık. Bizler, Gürcü denizcilerin iade işlemini tam anlamı ile egemen ve bağımsız bir devlet olarak gerçekleştirdik.


Apsnypress – Bu gemicileri ne tür kader bekliyor?


Irakli Hintba – Belirtmek isterim ki, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı olarak süreci yürüttük, Tiflis yönetiminden denizcilerin Gürcistan toprakları üzerinde güvence altına alınması ve haklarının korunması umudumuzu dile getirdiğimizi unutmayın. Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Bay Bokeria’nın bu zor durumda ki denizcilerin Gürcistan güvenlik güçleri tarafından kovuşturmaya uğramayacakları güvencesi verdiğini unutmayalım.


Apsnypress – Eğer öyle ise hangi konularda Gürcistan ile ilişki kurmaya hazırsınız?


Irakli Hintba – Burada sorun olan konu, şimdi bizler diyalog için hazır olsak bile, Gürcistan’da ki var olan rejim açık bir biçimde bu yönde hareket edecek olmasıdır. Tiflis yönetimi kendilerini “Rusya’nın İşgali Altındaki Topraklar Kavramı”nın dar alanı içerisinde sıkıştırdılar, onlar Abhazya ile sorunun gerçek anlamda çözümünü bu kavram içerisine sokmak istiyorlar. Bu Rus tehdit unsurunun Gürcistan’ın elit yönetici kadrosunun kendisini korumak için politik bir araç olarak kullandığı anlaşılabilir. Ancak bu – sadece palyatif, Gürcü – Abhaz ilişkilerinde ki sorunların çözümünü daha da derinlere gömüyor. Zugdidi bölgesinde yasa dışı silahlı grupların oluşturulduğu haberlerinin alındığı, Gürcistan’ın bizler ile silahlı güç kullanılmaması anlaşması konusunda ki isteksizliğinin de bulunduğu bir ortam, Gürcü – Abhaz sorunun çözümünde ve bölgede istikrarın sağlanmasında yardımcı olmaz. Gürcistan, görüşmelerde, çatışma ve sorunların çözümü içerisinde en azından Abhazya’yı taraf olarak tanımak zorundadır. Mevcut Gürcistan yönetimi açıkça kendi yaratmış olduğu engelleri aşamıyorlar.


Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)                              .                                


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.