RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 03 Nisan 2012, Salı 12:26:03 tarihnde eklendi. 1222 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cenevre Görüşmeleri Sonuçları

ABHAZYA, GÜNEY OSETYA VE RUSYA “ULUSLAR ARASI GÜVENLİK GÜCÜ”NE KARŞI OLDUKLARINI AÇIKLADILAR.
Cenevre Görüşmeleri Sonuçları 03/04/2012. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı tarafından 2 Nisan Pazartesi günü yapılan resmi açıklamada, 29 Mart 2012 tarihinde Güney Kafkasya’da Güvenliğin ve İstikrarın Sağlanması amacı ile ilgili olarak BM, AB, AGİT Eş Başkanlığı’nda Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu, ABD ve Güney Osetya’nın taraf olarak katıldığı Cenevre’deki görüşmeler hakkında “Cenevre’de yapılan görüşmelerin ana konusu, Dimitri Medvedev ve Nicolas Sarkozy arasında 12 Ağustos ve 8 Eylül 2008 tarihleri arasında Güney Kafkasya’da ki güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile imzalanan anlaşma gereğince Gürcistan’ın Güney Osetya ve Abhazya arasında güç kullanılmaması tartışmaları oldu” dedi.


Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Suhum ve Tsinval Temsilcileri, cumhuriyetlerinin güvenliğinin en net uluslar arası hukuk teminatı olarak, ülkelerinin Gürcistan ile sorunların çözümünde güç kullanılmaması anlaşması imzalanarak yasal bağlayıcılığın sağlanması gerektiğinin önemini belirttiler. “Rusya tarafı olarak bu yönde önemli bir adımı 2010 sonun da Cenevre’de ki bütün katılımcılara ortak bildiride açıklanması için Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya’nın sorunların çözümünde tek taraflı olarak güç kullanılmamasını kabul etmeleri ve bunun da uluslar arası hukukun, BM’in evrensel olarak tanınan normları ile korunması için bir anlaşma teklifi önermişti. Rus tarafının ayrıntılı olarak sunmuş olduğu bu proje Cenevre’deki katılımcıların önemli bir bölümü ve eş başkanları tarafından dikkate değer bulunulmuştu”


Gürcü tarafı, Rusya Federasyonu’nun bu önergesini engellemek için çalıştı. Yeniden, Rusya’nın Gürcistan’a karşı güç kullanmaması anlaşmasını imzalaması gerektiğini iddia etmeye çalıştılar. “Tiflis temsilcileri, bir kez daha asılsız bir biçimde 2008 ağustos’unda Gürcistan silahlı kuvvetlerinin Güney Osetya ve halkına, Rus Barış Gücü Kuvvetlerine karşı yapmış olduğu saldırıyı, kuvvet kullanımı dışında değerlendirmeye çalıştılar. Bugün için Rus askeri ve sınır muhafızlarının Abhazya ile Güney Osetya’da bulunmalarının nedeni, Suhum ve Tiflis yönetimleri ile uluslar arası hukuk kurallarına uygun bir biçimde yapılan anlaşmalar gereğince olduğudur. Güney Kafkasya’nın bu iki yeni cumhuriyetinin Gürcistan ile olan sınırlarındaki güvenlik ve istikrarın sağlanmasının garantisi olduğu içindir. Bu konum Cenevre’de ki Abhazya ve Güney Osetya temsilcileri tarafından net olarak vurgulanmıştır.


Güney Kafkasya’da yaşanan yeni gerçek konuma göre “İşgal Edilmiş Topraklar” yaklaşımlarının artık terk edilmesi gerekmektedir. Haziran ayında yapılan toplantıda, bu tür terimlerin uluslar arası hukuki yönünün tam olarak anlaşılabilmesi için uzmanlar tarafından hazırlanacak bir raporun görüşülmesi kararı alındı. Rusya, Abhazya ve Güney Osetya tarafları bir kez daha “Uluslar arası Güvenlik” diye adlandırılan güç bulundurulması gibi yapay konuların gündeme getirilmesine karşı çıktılar. Güney Osetya tarafı, 2008 Ağustos olayları öncesinde bölgede bulunan uluslar arası gücün ne işe yaradığını gösteren olumsuz deneyimleri örnek olarak gösterdi. Rusya tarafı olarak katılımcılara, Sonbaharda düzenli bir biçimde gerçekleştirilen “Kavkaz – 2012” (Кавказ-2012) Askeri Tatbikatının Askeri komuta ve Personeli’nin eğitim amacı taşıdığı bilgisini verdi. Bu tür askeri tatbikatların özellikle yurt dışında bulunan Rus askeri üslerinin bulundukları ülke askeri kuvvetleri ile olan dayanışması olduğu, diğer ülkelerin silahlı kuvvetlerinin kendi bünyelerine bağlanması ile bir ilgisinin bulunmadığı açıklandı. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı olarak,  aynı zamanda Mart ayı içerisinde Gürcistan ve ABD Askeri güçleri tarafından yapılan “Çevik Ruh – 2012” (Agile Spirit 2012) diye adlandırılan ve ‘Güney Kafkasya’da ki devletlere karşı olan isyancılar ile mücadele’ amacını taşıyan askeri tatbikata da dikkat edilmesi gerektiği belirtilmektedir.


Bütün katılımcılar tarafından, “Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya ile olan sınırında gerçekleşen olaylar karşısında önlemlerin alınması amacı ile ortak olarak kurulan mekanizmaların verimli ve etkin olabilmesi için çalışmalarının sürdürülmesinin yararlı olacağı” belirtildi.


Cenevre’de insani yardım sorunlarının görüşüldüğü ikinci grupta, su kullanımı, tarım ve çevre sorunlarının çözümü hakkında ki çeşitli projeler hakkında detaylı görüşmeler gerçekleştirildi. Güney Osetya ve Abhazya Temsilcileri, Gürcistan toprakları üzerinde kaybolan vatandaşlarının akıbetleri hakkında ki soruşturmaların tamamlanması için tarafların dikkatini çektiler. Uluslar arası uzmanların kültürel mirasların korunması ile ilgili çalışmaları sürdürmesi konusu da görüşüldü.


Cenevre görüşmelerinin bir sonra ki turu 8 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilecek.


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1516640.html#ixzz1quihj9uW


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.