RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 03 Nisan 2012, Salı 00:02:48 tarihnde eklendi. 905 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gal’de Kültür Devrimi

ABHAZYA’NIN GAL BÖLGESİ’NDE YAŞAM YENİDEN CANLANIYOR
Gal’de Kültür Devrimi 03/04/2012. Apsnypress Haber ajansı muhabirinin bildirdiğine göre, Abhazya’nın Gürcistan ile olan sınır bölgesinde bulunan Gal Bölgesi’nde uzun süreden beridir, genellikle Gürcü – Abhaz çatışmalarının yaşandığı bir alan olarak adlandırılıyor. Gal Bölgesi’nde yaşam yavaş, yavaş yenden canlanıyor. Muhabirimiz, bölgede ki kültürel yaşamın etkili bir biçimde yükseldiğini gözlemledi.


Gal şehrinde birçok bina eski konumda bulunuyor. Ve onların arasında genellikle sadece dükkân ve lokantalar bulunuyor. Ancak son günlerde bu şehirde bölgesel anlamda kültürel bir devrim yaşanıyor. Kültür merkezleri neredeyse küllerinden yenden doğmaya başladı. Bunlardan bir tanesi – bir müzik okulu oldu.


Müzik okulunun binası, sıradan iki katlı bir bina konumunda bulunuyor. Herhalde, geçmişte özel bir ev olarak kullanılıyordu. Binada bir ev sıcaklığı bulunuyor. Bahçesinde bir garaj da bulunuyor. Ancak okul hiçte küçük görünmüyor. Geniş bir salon, soyunma odaları, hatta bir büfe de bulunuyor.


Merkezden uzak ve her zaman için güvenli olmayan Gal Bölgesi’nde sonunda devleti sosyal programları yaşama geçiyor. Abhazya yetkilileri müzik okulunun onarımını finanse ettiler ve hatta okula kuyruklu piyano (Royal) aldılar.


Çocuklar çok memnunlar. Şimdi onlar soğuk parmakları ile değil sıcak parmakları ile piyanodan çalınan vals müziği ile dans ediyorlar. Okulda çok sayıda öğrenci bulunuyor. Eğitim gören 98 öğrenci var. 12 müzik öğretmeni bulunuyor. Öğretmenler 3.700 Ruble gibi son derece düşük maaş alıyorlar.


Öğretmenler “Çocuklar, öğrenime isteyerek gidiyorlar, hepsi şehirden uzak yaşamıyorlar. Yakın köylerde yaşayan öğrencilerde bulunuyor. Genellikle yürüyerek geliyorlar. Bölgede, savaş sonrası zor yıllar döneminde insanlar, köyler arasında ki yolları yürüyerek aştıkları için yürümek bir alışkanlık durumuna geldi” dediler.


Ancak, Gal Bölgesi’nde bulunan diğer okullar bu kadar şanslı değil. Bölgede zor durumda bulunan daha dört adet müzik okulu bulunuyor. Onların olmadıklarını söyleyebiliriz. Onlar köy okulları içerisinde bulunuyorlar. Onlar için sıcak ortam yok, sakinlik yok, konser salonu yok, yeni çalgı aletleri bulunmuyor. Bölge Kültür Yönetim Sorumlusu Djustan Gergedava, bizlere “Ancak, şehir içerisinde ki çocuklar arasında farklılıklar bulunuyor. Bazı aileler var ki çocuklarına normal elbise ve ayakkabı giydiremiyorlar, bazı aileler var ki çocuklarını normal bir biçimde besleyemiyorlar. Ve hepsi bir şeye aldırmadan, ne olursa olsun öğrenimlerini sürdürüyorlar” dedi.


Ancak Gal Bölgesi’nin Ana Kültür Ocağı – Yöresel Kültür Evi. Sıradan iki katlı bir evden daha farklı bir konuma sahip durumda bulunuyor. Şimdilik genel bir onarım havası kokmuyor, ancak tüm hızıyla aktif bir biçimde çalışıyor. Halk dans ve şarkı stüdyosu, tiyatro stüdyosu bulunuyor. Ayrıca okulda, güzel sanatlar bölümü bulunuyor, ayrıca ustalar tarafından çalıştırılan, ulusal kostümlerinin dikimini sağlayan dikiş atölyesinden destek gören halk şarkı ve dansları topluluğu “Samurzakan”da çalışıyor. Eğer bütün amatör dallardaki çalışmaların “Samurzakan” gibi olduğunu düşünürseniz yanılırsınız. “Samurzakan” Ekibini, Avrupalı ülkeler tarafından ciddi bir destek görüyor. Gençler profesyonel gibi çalışıyorlar. İsviçre’de 45 gün misafir kaldılar, onlar 15 şehir gezdiler. Ancak, köylere gidemediler çünkü onların gösteri yapılabilecek meydanları bulunmuyordu.


Gal kültür Evi’nde düzenli olarak konserler düzenleniyor. Ve bir kural olarak ziyaret eksikliği bulunmuyor. Gençlerin büyük ölçüde boş zamanları bulunuyor ve onlar konserlere gitmekten dolayı çok memnun oluyorlar. Kültürel etkinlikler, köylerde yaşayanlar içinde yeterli olabiliyor.


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.