RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Nisan 2012, Pazartesi 17:04:46 tarihnde eklendi. 1085 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Dilinde Çocuk Kitapları

ABHAZYA’DA “2 NİSAN DÜNYA ÇOCUK KİTAPLARI GÜNÜ” KUTLANDI
Abhaz Dilinde Çocuk Kitapları 02/04/2012. 2 Nisan tüm dünyada “Uluslar arası Çocuk Kitapları Günü” olarak kutlanıyor. Abhaz Dilini Geliştirme Vakfı tarafından yapılan açıklamada Ocak 2012’den itibaren yayınlanan ve yayına hazırlanan Abhaz Çocuk Kitapları hakkında bilgi verildi.


“Abhazca Öğrenelim”Kitabı, Abhaz dilini yeni öğrenmeye başlayanlar, konuşmayı öğrenenler için hazırlandı. Evrensel anlamda çocuklar ve yetişkinler tarafından da kullanılabilir olması: Öğretmenler, eğitimciler ve veliler tarafından da. Kitap yazarları – Aldona Ajiba, Diana Şamba, Adgur Şinkuba ve Maiya Amiçba. Onlar Abhaz dilini Geliştirme Vakfı’nın metodolojik ekibi olarak bulunuyorlar. Ekip, Gunda Kvitsiniya başkanlığında “Abhaz Dilini Öğrenelim” Ders kitabı projesini gerçekleştirdiler.


Resimlerini grafik sanatçısı Elvira Beniya’nın çizdiği ve Maya Amiçba tarafından hazırlanan Anaokulu ile 1. Sınıf Öğretmenleri için Abhaz dilinde resimli, çizim amaçlı “Okula hazırlık” kitabını yaşama geçirdiler. Ressam Astamur Kvitsiniya tarafından çizilen, çocuklar için Abhaz dilinde «Напхьа Кьягуа» adlı tarihi halk kahramanını insanların arasında gerçek bir insan olarak kurgulayan folklorik özelliği olan renkli çizgi romanı hazırlandı.


Kitapların tamamı Suhum’da ki kitap satış mağazalarından temin edilebilir.


Abhaz Dilini Geliştirme Vakfı tarafından çocuklar için yayıma hazırlanmak üzere çok sayıda ilginç kitap tasarımı bulunuyor. Hemen hepsi bu yayın yılı içerisinde yayına hazırlanarak satışa sunulacaktır. Maya Amiçba tarafından yazılan, resimleri ressamlar, Astamur Kvitsiniya, Garri Dochua, Zurik Gitsba tarafından çizilen ve okul öncesi çocuklar için (2 – 4 Yaş Arası) hazırlanan Çocuk Ansiklopedisi’nin ilk cildi yayınlanacak. Botanikçi Saveliy Çitanava tarafından çocuklar için hazırlanan resimli, renkli fotoğraflı «Ашхардац» isimli bitki Atlası hazırlanıyor.


Bu yıl kitap raflarında her zaman için özellikle resimli çocuk edebiyatı hazır bulunacak: Rimma Barateliya tarafından derlenen Nuri Barateliya’ya ait olan «Гордый светлячок» kısa öyküleri; Anna Sangulia’nın resimlendirdiği Mushni Mikaya’ya ait “Çocukluk Ağacı” kitabı; Cuma Ahuba’nın “Fare Kral” kitabı. Ayrıca Halk uzmanı Tsira Gabniya tarafından yazılan ve Kvasara Çerkesiya tarafından resimlenen Abhaz atasözleri, konuşmalar ve bulmacaların bulunduğu beş adet kitap çocukları memnun edecek.


Çocuk serileri “Benim İlk Kitabım” – “İnanılmaz Abhaz Sesleri”  adı altında ki projenin yazarı Diana Şamba, Ressam – Elvira Beniya, Şiir Yazarları Gunda Kvitsiniya ve Gunda Sakaniya. Abhaz dilini Geliştirme Vakfı, artık üç yıldır «Акурчижь» çocuk dergisi yayınlıyor. Derginin Yayın Sorumluluğu’nu Gunda Kvitsiniya yapıyor, Hazırlayan – Ludmila Argun, Ressam ve proje yazarı – Anna Sanguliya.


Dünya Uluslar arası Çocuk Kitapları Günü, Uluslar arası Çocuk Kitapları Birliği  (International Board on Books for Young People, IBBY) tarafından 2 Nisan 1967’den bu yana ünlü çocuk masalları yazarı Danimarkalı Hans Christian Andersen’in doğum günü nedeni ile kutlanıyor.


Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.