RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mart 2012, Pazar 12:31:26 tarihnde eklendi. 1052 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Beşli Mekanizma Toplantısı

ABHAZYA TARAFI “GÜRCİSTAN’LI YÖNETİCİLER GAL BÖLGESİ SINIRINDA İSTİKRAR ORTAMININ OLUŞMASINDAN RAHATSIZLIK DUYUYORLAR”
Beşli Mekanizma Toplantısı 25/03/2012. Apsnypress Haber Ajansı’nın Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Birimi’nden aldığı bilgiye göre, 23 Mart Cuma günü, Gal Şehri’nde Bölge’de Çatışmaların Önlenmesi ve Olaylara Müdahale eidilmesi amacı ile oluşturulan “Beşli Mekanizma” Organizasyonu’nun 35. toplantısı gerçekleştirildi.


Toplantı, tarafların temsilciler tarafından hazırlanan bilgilendirme açıklamaları ile başladı. Katılımcılar, uluslar arası olaylarda suçluların iadesi ile ilgili olarak siyasi ve hukuki konumları hakkında ki görüşlerini belirttiler. Bu oturum Abhazya tarafının önerisi ile düzenlendi. Taraflar, özellikle Abhaz – Gürcü ilişkileri bağlamında sınır bölgesinde yaşanan suç olayları ile mücadele ve önlenmesi çalışmalarında suçluların iadesi ile ilgili bir mekanizmanın kurulmasının yararlı olacağını belirttiler.


Bu görüşmeler sonrasında taraflar normal gündemi tartışmaya başladılar. Abhazya tarafı, Gürcistan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan vatandaşları Hasaya ve Kolbaya’nın akıbetleri hakkında bilgilendirme isteminde bulundular. Gürcistan’da görev yapan AB Gözlem Gücü Temsilcisi, Kolbaya’nın avukatı ile görüşüldüğünü ve onun hakkında sürdürülen mahkemenin 12 Nisan’da yapılacağını belirtti. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Abhazya tarafı, vatandaşlarının haklarının tam anlamı ile korunması için bu konuyu sürekli olarak gündemde tutacaklarını yineledi.


Abhazya tarafı, bir kez daha Abhazya vatandaşları olan Butba ve Kvekveskiri’nın öldürülmelerini gündeme getirdi. Katilin ismini belirtti ve Gürcistan topraklarında saklandığını açıkladı.


Gündem maddelerinden birisi olarak, sınır çizgisinin belirlenmesi için genel bir haritanın çizilmesi konusu görüşüldü. Abhazya tarafı bir kez daha sınır çizgilerinin belirlenmesi sayesinde sınır bölgesinde yaşanan olayların önlenmesi ve istikrar ortamının sağlanacağını ve Gürcistan tarafını bu yönde siyasi irade kullanmaya çağırdı.


Toplantıda ayrıca, Gal Bölgesi Chuburkhindj köyünde öldürülen Abhazya vatandaşı Beslan Bartaya’nın öldürülmesi konusu da görüşüldü. Abhazya tarafı konu hakkında ki ceza davasının sürdürüldüğünü belirtti.


Taraflar ayrıca, Bu yıl 22 Mart’ta devriye görevi yapan Gal Bölgesi emniyet güçlerine ateş açılması konusunu gündeme getirdiler. Gal Bölgesi Emniyet Görevlileri, olayın gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak Gürcistan’ın Zugdidi Bölgesi Uarcha köyünde yaşayan 1959 doğumlu Rurua Malhaz Levaovich’in tutuklandığını ve soruşturmanın sürdürüldüğünü açıkladılar.


Abhazya tarafı, Gürcistan’ın Zugdidi bölgesinde yasa dışı silahlı grupların oluşturulduğu konusunda bilgi aldıklarını ve bu konu hakkında kaygı duyduklarını söylediler. Gürcistan yönetimi tarafından yapılan açıklamaların inandırıcı olmadığını vurguladılar. Abhazya tarafı, bu gelişmeler hakkında şu anda Gürcistan’da sürdürülen seçim savaşlarında bir araç olarak kullanıldığını, AB Gözlem Gücü’nün Zugdidi bölgesinde ki bu oluşumlara karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti. AB Gözlem Gücü’nün görev alanında bulunan bölgede silahlı yasa dışı grupların oluşturulması hakkında bir sonuca varılması gerektiği konusunda açıklama beklediklerini belirtti.


Toplantıda ayrıca, taraflar Gal bölgesinde yaşanan genel suç durumu konusunu görüştüler. Abhazya tarafı özellikle son zamanlarda sınır bölgesinde terörist eylemlerin ve diğer suç oranlarının artışına dikkat çekti. Olayların birçoğunun üzerinde “Gürcü İzi”nin belirlendiğini söylediler. Abhazya tarafı, Gürcistan Yönetimi’nin Gal bölgesinde özellikle son yıllarda yaşanan istikrar ortamından dolayı rahatsızlık duyduklarını ve bundan dolayı bölgede istikrasız bir ortam yaratmak istediklerini vurguladılar.


Toplantı genel olarak yapıcı bir biçimde sonuçlandı. Bir sonraki “Beşli Mekanizma” Toplantısı 24 Nisan’da gerçekleşecek.


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.