RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Mart 2012, Perşembe 13:27:33 tarihnde eklendi. 817 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mart Saldırısı’nın 19. Yıl Dönümü

ABHAZYA CUMHURİYETİ’NDE BUGÜN “SUHUM SALDIRISI”NIN 19. YIL DÖNÜMÜ ANILDI.
Mart Saldırısı’nın 19. Yıl Dönümü 15/03/2012. Abhazyam.com olarak bugün, Abhaz askeri güçleri tarafından Suhum’un kurtarılması amacı ile 15 Mart1993’de saldırıya geçilmesi sırasında yaşamını yitiren şehitlerin anısı önünde saygı ile eğildiğimizi belirtiyoruz.


Abhazya Cumhuriyeti’nde bugün Mart saldırısının 19. yıl dönümü anıldı. Abhazya Cumhuriyeti Askeri Güçleri 15 Mart 1993 tarihinde Gumista nehrini geçerek Suhum yakınlarında bulunan stratejik önemi bulunan tepeleri ele geçirmek için saldırıya geçtiler.


Abhazya motorize piyade tümeninin ana amacı, düşman birliklerinin birinci savunma hattını kırmak ve Suhum’un kurtarılması için hava ve deniz tarafından yapılacak olan saldırının desteklenmesi amacı ile Gumista nehri bölgesinin çevrelenmesi idi. Ancak 15 Mart gecesi başlayan ve 16 Mart’a kadar süren saldırı, başarıya ulaşamadı. Kanlı çatışmalar sonrasında Abhaz birlikleri, 17 – 18 Mart’ta eski mevzilerine geri çekildiler.


Abhazya ordusu için Suhum’un kurtarılması için Mart ayında yaşanan bu kanlı savaş, tüm savaş boyunca en ağır kayıp olarak biliniyor: Mart saldırısı sırasında Abhaz Ordusu2ndan 222 savaşçı yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve 23 kişinin kayıp olduğu belirtildi.


Suhum Özgürlük Parkı’nda bulunan 1992 – 1993 Savaşı sırasında ölenler anısına dikilen anıt önünde törende çiçek ve çelenk bırakıldı. Törene Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, Başkan Yardımcısı Mihail Logua, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, Başbakan Leonid Lakerbaya, Suhum Valisi Alias Labakhua, parlamenterler, hükümet üyeleri, askeri yöneticiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


Abhazya Cumhuriyeti’nde, yaşanan 15 Mart Tarjik Saldırısı sırasında yaşamını yitiren savaşçıların anısına şehitlerin mezarlarına çiçekler bırakılıyor, mumlar yakılıyor ve şehitler anıtı önünde anma töreni yapılıyor. Okullarda savaş gazileri ile birlikte anma toplantıları düzenleniyor.


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.