RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 29 Şubat 2012, Çarşamba 21:04:02 tarihnde eklendi. 660 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Beşli Mekanizma Toplantısı

ABHAZYA’NIN GAL ŞEHRİ’NDE “BEŞLİ MEKANİZMA” TOPLANTISI YAPILDI
Beşli Mekanizma Toplantısı 29/02/2012. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi’nden verilen bilgiye göre, Sınır bölgesinde taraflar arasında ki olayların önlenmesi ve istikrarın sağlanması amacı ile oluşturulan “Beşli Mekanizma” Toplantısı 29 Şubat Çarşamba günü Gal şehrinde gerçekleştirildi.


Toplantıya başkanlık eden Büyükelçi Antti Turunen, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı’na düzenlenen suikast girişimi sırasında yaşamını yitiren devlet başkanlığı korumasının ailesine başsağlığı dileklerini belirterek toplantıyı açtı. Toplantının diğer katılımcıları da taziye mesajlarını ilettiler. Katılımcılar olayı kınadılar ve eylemin istikrarın sağlanması çalışmalarını engellemeye yönelik olduğunu söylediler ve olayın etkili bir soruşturma süreci ile sonuçlanması konusundaki umutlarını ifade ettiler.


Abhaz tarafı toplantının gündemini doğrudan bir biçimde bir kez daha Gürcistan tarafından tutuklu bulunan vatandaşları Kolbaya ve Hasaya’nın akıbetleri hakkındaki endişelerini belirttiler, ayrıca yaşanan yen olaylar hakkında ayrıntılı bilgi istediler. Kolbaya’nın avukatlık hizmetlerinde yararlanıp yararlanmadığını sordular.


Gürcü tarafı, Kolbaya’nın avukat tutma hakkına sahip olduğunu ve bu konu hakkında bir dilekçe verebilirse konunun olumlu bir biçimde çözülebileceğini belirttiler.


Abhaz tarafı toplantı sırasında ayrıca, Abhazya Toprakları üzerinde papaz Jonah’ın Abhazya Güvenlik Güçleri tarafından tutuklandığı konusunda çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirttiler. AB’nin Gürcistan’da ki Temsilcileri toplantı sırasında, Gürcistan Devleti Yönetimi’nin konu hakkındaki taleplerine rağmen Abhazya topraklarında bu kişinin gözaltına alındığına hakkında ne doğrulama ne de yalanlama ile karşılaşmadıklarını belirttiler.


Abhaz tarafı, ayrıca bu yıl  Gal Bölgesi’nde 18 ve 22 Şubat tarihlerinde yanşan iki olayı gündeme getirdi. Abhazya güvenlik güçleri tarafından bu olayları gerçekleştiren suçlulardan birisinin Gürcistan tarafında bulunduğunu belirlediklerini açıkladılar. Gürcü tarafı ise, konu hakkında araştırmayı yapacaklarını ve bir sonraki “Beşli Mekanizma” toplantısında bilgi vereceklerini açıkladılar.


Abhaz tarafı bir kez daha, taraflar arasında, suçların denetim altına alınması ve sınır bölgesindeki çatışmaların azaltılmasın sağlayacak, tutukluların iadesini sağlayabilecek bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini gündeme getirdiler. Toplantıya başkanlık yapan BM Siyasi Büro Başkanı, bu konunun önemini belirtti ve suçla mücadele için uluslar arası işbirliği alanında mücadele için uluslar arası deneyime sahip bir uzmanın davet edilerek bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini açıkladı.


Abhaz tarafı toplantıda bir kez daha, istenmeyen olayların önlenmesi için Gürcistan ve Abhazya arasındaki sınır çizgisinin ve geçişlerin belirlenmesi için bir genel haritaya gereksinim olduğunu söyledi. Bu konunun üst düzey politikaların dışında düşünülmesi gerektiğini, sınır bölgesinde yaşayan insanların yaşamlarının geliştirilmesi ve gerilimlerin azaltılması için ilgilenen bütün tarafların çıkarına olduğunu belirttiler.


AB Gözlem Heyeti Temsilciliği Başkanı, bu konu hakkında geçtiğimiz yıl Ekim ayından bu yana Güney Osetya ile yapılan “Beşli Mekanizma” toplantılarında sorunların çözümü ile ilgili görüşmeler sonrasında bazı kesin olmayan anlaşmalara varıldığını söyledi. Başkan Turunen, bu sorunun çözümü için çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.


“Beşli Mekanizma” toplantılarının bir sonraki toplantısı 23 Mart 2012 tarihinde yapılması planlandı.


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.