RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Şubat 2012, Cumartesi 11:12:49 tarihnde eklendi. 1590 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KADK'den Kocaeli Üniversitesi'ne Eleştiri

KAFKAS - ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ "ULUSLARARASI KAFKASYA KONGRESİ"DÜZENLEYİCİLERİNİ ELEŞTİRDİ.
KADK'den Kocaeli Üniversitesi'ne Eleştiri 18/02/2012. Değerli okuyucular, 26 - 27 Nisan 2012 Tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi tarafından "Uluslararası Kafkasya Kongresi" düzenlenecektir. Kocaeli Üniversitesi'nin ev sahipliğini yapacağı kongrenin başkanlığını Kocaeli Üniversitesi rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Hasret ÇOMAK'ın yapmış olduğu düzenleme kurulu kongreye katılım çağrısı yayınlamıştır. Gerçekteten "Sunum" yazısı adı alltında yayınlanan "Sunum" yazısı, bilimsellik temellerinin tartışılması gerekn bir yazı biçimidir.


Abhazyam.com olarak bu yazıyı daha geniş ve ayrıntılı olarak inceleyen bir eleştiri yazısını sizlerle paylaşacağız. Aşağıda "Uluslararası Kafkasya Kongresi" sunum yazısı hakkında Kafkas - Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) tarafından gönderilen eleştiri yazısı bulunmaktadır. Ayrıca KADK eleştirisinin altında "Ululslararası Kafkasya Kongresi" Düzenleme Kurulu tarafından gönderilen sunum yazsısı bulunmaktadır.


Değerli abhazyam.com okuyucuları, konu hakkındaki görüşlerinizi açık bir biçimde "yorum" bölümünde paylaşarak "uluslararası Kafkasya Kongresi" yürütme kurulu ve katılımcılarına sesinizi sunabilirsiniz. Lütfen, demokratik hakkınız olan düşüncelerinizi belirterek kongrenin demokratik bir ortam olmasına katkıda bulununuz.


Saygılarımızla


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu

Fatih Atan (A'tanba)

 

***************************


Kafkas - Abhazya Dayanışma Komitesi'nden (KADK) "Uluslararası Kafkasya Kongresi" Düzenleme Kurulu'na Gönderilen Eleştiri Yazısı:  


Sayın
Prof. Dr. Hasret ÇOMAK

Uluslararası Kafkasya Kongre Düzenleme Kurulu Bşk. ve
Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı,
KOCAELİ


Üniversiteniz tarafından  26-27 Nisan 2012 tarihinde yapılacağı duyurulan Uluslararası Kafkasya Kongresi duyuru metninde Abhazya ve Güney Osetya İhtilafları belirtmeniz bakış açınız hakkında bizlerde istifhama neden olmuştur.


Kafkasya'da tarihte yaşanan sorunların birçoğunun ve yakın tarihte yaşanan tüm sorunların müsebbibi olan Gürcistan hariç Kafkas halkları için Abhazya ve Güney Osetya İhtilafı diye bir sorun mevcut değildir. Abhazya ve G. Osetya  Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı ülkeler tarafından tanınmış egemen, demokratik cumhuriyetlerdir.


Bildirinizde “söz konusu ülkelerin bağımsızlıklarının pekiştirilmesi” cümlesinden kasıt Gürcistan, Azarbeycan, Ermenistan ise aynı BM ilkesiyle yola çıkan ve bu ülküye bağlı pek çok halktan daha fazla bu hakka sahip olan Abhaz ve Oset halklarının bu istekleri de pekiştirilmelidir. Yayınlanan duyuru metnindeki yaklaşım ve fiili durumu yansıtmayan, yanıltıcı bilgi içeren harita bize bir kez daha Türkiye'nin ve önyargıdan en uzak olması gereken bilimsel kurumların önyargılarla ya da dikte düşüncelerle Kafkas halklarını, günümüz realitelerini yok saydığını gösterdi. Doğrudan, gerçekten, tarafsızlıktan uzak konferans, panel ve benzeri çalışmalarla bir yere varılamayacağını da Türkiye’deki tüm çevrelerin bir gün göreceğini umuyoruz.


Duyuruda alt alta sıralanan yirmi beş maddede başarı sağlanabilmesi ancak insan odaklı, gerçekçi ve tarafsız çalışma ile  gerçekleşebilir fakat yapılan duyuruda bu temel  ilkeler baştan yok farz edilmiştir. Bu yok saymalar Abhazya ve Güney Osetya'nın var olduğu gerçeğini değiştirmez ancak, dünyanın her yerinde diaspora oluşturan ve en çok Türkiye Cumhuriyetinde, halkımızın yoğun yaşadığı Kocaeli bölgesinde, Kafkas halkları için üniversitenizin böyle bir metinle duyurusunu yaptığı çalışmanın bilimselliği rahatlıkla yok sayılabilir. Ezberin dışında söz söyleyen, düşünce üreten “Kongre” tanımına uygun çalışmalarınızda başarılar dileriz.


Saygılarımızla.

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına
Başkan
İrfan Argun


Dağıtım:

Kongre sekreterleri
Arş. Gör. Bilge ERCAN, Kocaeli Üniversitesi bilge.hamarat@kocaeli.edu.tr
Arş. Gör. Arda ERCAN, Kocaeli Üniversitesi arda.ercan@kocaeli.edu.tr


Bilgi:

Tasam istanbul@tasam.org, ankara@tasam.org
Bilgesam bilgesam@bilgesam.org
Caucasus International editor@caucasusinternational.com
L.N.Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi enu@enu.kz

 

***************************


Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Kafkasya Kongresi" Düzenleme Kurulu "Sunum" Yazısı:


S U N U M


Stratejik açıdan dünyanın en önemli bölgelerinden olan Kafkasya, coğrafik olarak batıda Azak Denizi’nin güneydoğusunu oluşturan Taman Yarımadası’ndan doğuda, Hazar Denizi’nin batısında bulunan Apşeron Yarımadası’na; kuzeyde Don ve Kuma ırmakları ağzı bölgesinden güneyde Aras Irmağı’na ve Kars Platosu’na kadar uzanan; kuzeyde “Büyük Kafkaslar” güneyde “Küçük Kafkaslar” dağlarıyla kaplı yaklaşık 440.000 km2’lik bir alandır. Don Nehri Kafkasya’nın kuzey sınırını, Aras Nehri ise güney sınırını oluşturmaktadır.


Kafkasya Doğu-Batı ve Kuzey-Güney eksenlerinde çok önemli bir geçiş noktasıdır. Kuzeyde Rusya’nın içlerinden başlayıp güneyde Anadolu, Ortadoğu ve Afrika’ya yönelen eski ulaşım ve ticaret yollarının kesiştiği yerdedir. Doğuda Çin ve  Orta Asya steplerinden başlayıp batıda Avrupa ve Akdeniz’e kadar uzanan tarihi “İpek Yolu” da Kafkasya üzerinden geçer.


Kafkasya, kendine özgü coğrafik yapısıyla Asya, Avrupa ve Ortadoğu üzerinden Karadeniz, Akdeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu gibi önemli denizlere giden yolların kavşağında enerji ve ulaştırma koridorlarının kesiştiği yüksek öneme sahip bir coğrafyada yer almaktadır.


Kafkasya bölgesinin en önemli özelliği birçok farklı etnik grubu içerisinde barındırmasıdır. Dağlık yapısı etnik grupların belirli noktalarda yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Kafkasya, içerisinde barındırdığı dil çeşitliliği ile de dünyanın ender bölgelerinden birisidir. Dini yapı olarak da sahip olduğu çeşitlilik bölgeyi dünyanın diğer bölgelerinden ayırmaktadır.
Jeostratejik öneminden dolayı bölge tarih boyunca Hunlar, Araplar, Bizans, Moğollar, Osmanlı, İran ve Rusya gibi yükselen büyük güçlerin sürekli ilgi alanında olmuştur. Büyük güçlerin tarih boyunca bölge üzerinde denetim ve nüfuz kurma mücadeleleri Kafkasya’yı etnik, kültürel ve politik anlamda derinden etkilemiş ve şekillendirmiştir.


Kafkasya bölgesi,  “Kuzey Kafkasya” ve “Güney Kafkasya” olmak üzere iki farklı bölgeye ayrılmaktadır. Kuzey Kafkasya, Rusya Federasyonu’nun parçası olan Adıgey, Dağıstan, Kabardino-Balkar, Karaçayevo-Çerkez, Kuzey Osetya, İnguşetya ve Çeçenistan gibi cumhuriyetlerden oluşmaktadır. Güney Kafkasya ise SSCB’nin dağılması ile bağımsızlıklarına kavuşmuş olan Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan devletlerinden oluşmaktadır.
SSCB’nin dağılması sonrasında Güney Kafkasya’da bağımsızlığına kavuşan devletler ve ortaya çıkan yeni dengeler; hem bölge devletlerinin hem de bölgede çıkarları olan devletlerin dış politika davranışlarına önemli etkide bulunmaktadır.


Günümüzde Kafkasya, sahip olduğu zengin kaynakları, jeopolitik konumu, jeostratejik önemi ve çok etnikli ve çok kültürlü yapısı, bağımsızlık mücadeleleri, etnik çatışmalar ve Ortadoğu’dan sonra dünyanın en zengin enerji kaynaklarının bulunduğu Hazar Denizi havzasına yakınlığı sebebiyle ile öncelikli bir bölgedir.
Jeopolitik, jeoekonomik ve jeostratejik öneminden dolayı tarih boyunca büyük güçlerin nüfuz mücadelesinin alanı olması Kafkasya bölgesi küresel güvenlik açısından öncelikli bir konuma sokmaktadır.


“Yeni İpek Yolu Projesi”, “Bakü-Tiflis-Ceyhan” (BTC) Petrol Boru Hattı, “Bakü-Tiflis-Erzurum“ (BTE) Doğal Gaz Boru Hattı “Bakü-Tiflis- Kars” (BTK) demiryolu hattı, “TRACECA” (Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru), “INOGATE” (Avrupa’ya Devletlerarası Petrol ve Gaz Taşımacılığı) ve “Kuzey- Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru” gibi önemli projeler Kafkasya bölgesinin önemini arttıran etkenlerdir. Kafkasya’nın coğrafik olarak Ortadoğu, Afganistan, Irak ve İran gibi sıcak bölgelere olan yakınlığı stratejik önemini daha da arttırmaktadır.
SSCB’nin dağılması sonrasında Kafkasya’da jeopolitik bir güç boşluğu ortaya çıkmıştır. Bu güç boşluğunu doldurmak için bölgesel ve küresel güçlerin benzer veya farklı araçlarla bölge üzerinde etkinlik kurma çabaları dikkat çekmektedir.


Türkiye, karşılıklı saygı ve içişlerine karışmamama ilkesinden hareketle, Kafkasya ülkeleri ile
 ilişkilerini çeşitlendirmeyi ve geliştirmeyi hedeflemektedir. Böylece İkili ve çok taraflı işbirliğini yaygınlaştırarak bölgede barış, güvenlik ve istikrarın tesisine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.


Türkiye'nin Kafkasya'ya yaklaşımı, bölge ülkelerinin katılımıyla kapsamlı işbirliğinin kurulması çerçevesinde, söz konusu ülkelerin bağımsızlıklarının pekiştirilmesi, toprak bütünlüklerinin korunması ve ekonomik potansiyellerinin hayata geçirilmesine önem atfetmektedir. Türkiye, ayrıca bölge ülkelerinin Avrupa-Atlantik örgütleriyle bütünleşmelerini aktif biçimde desteklemektedir.


Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bu yana akılcı, gerçekçi ve hiçbir ayrım gözetmeksizin Kafkasya ülkeleri ile kalıcı barış ve istikrarı sağlamak için dostane ilişkilerini her zaman sürdürmüştür. Kafkasya’daki çözümlenememiş Yukarı Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya ihtilafları, hem bu bölgenin hem de Avrasya’nın güvenliği açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye, Kafkasya ülkelerindeki tüm ihtilafların barışçı yollardan çözümünün bu ülkelerdeki siyasi istikrara ve ekonomik refaha katkıda bulunacağına, ayrıca ikili ve bölgesel işbirliği için yeni ufuklar açacağına inanmaktadır.


Tüm bu nedenlerden dolayı Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın geliştirilmesi, sürdürülmesi, yeni güvenlik anlayışlarının benimsenmesi ve karşılıklı sosyo-kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla;
Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Astana Avrasya Ulusal Devlet Üniversitesi, Bilgesam ve Caucasia International Dergisi’nin ortaklığı ile III. Uluslararası İlişkiler (Uluslararası Kafkasya) Kongresi’nin düzenlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.


26-27 Nisan 2011 tarihlerinde, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde düzenlenecek Kongre, Üniversitelerimiz ile ülkelerimiz arasında işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayabilecek yeni işbirliği ve yatırım olanaklarının yaratılmasına ve geliştirilmesine katkı ve destek verebilecektir. Kongreye bildiri ile katılmanızı bekler, engin saygılarımızı sunarız.


Amaçlar


26-27 Nisan 2012 tarihlerinde Üniversitemiz Umuttepe Yerleşkesinde düzenlenecek olan Uluslararası Kafkas Kongresi, aşağıdaki amaçlar doğrultusunda planlanmıştır:
 

· Kafkasya’daki güncel güvenlik sorunlarının tespiti ve analiz edilmesi
· Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği’nin, Kafkasya’ya yönelik güvenlik yaklaşımları ve bunların Kafkasya         güvenliğine etkileri
· Kafkasya’da sürdürülebilir güvenliğin, barış ve istikrarın tesisi konusunda Türkiye’nin rolünün analiz edilmesi ve bu         konuda uygulanabilir stratejilerin geliştirilmesi
· Kafkasya’da organize suçlar, yasa dışı göç, terör gibi güvenliği, barışı ve istikrarı bozan unsurlara karşı ortak         mücadele stratejilerinin geliştirilmesi
· Kafkasya’da kültürel varlıkların korunması ve tanıtılması
· Kafkasya’da yatırım olanaklarının değerlendirilmesi ve yeni yatırım işbirliğinin geliştirilmesi
· Kafkasya’da yaşanan silahlı çatışmalarda uygulanacak çatışma analizinin yapılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi
· NATO ve AB’nin Kafkasya ile ilgili diyalog ve işbirliği süreçlerinin incelenmesi
· ABD’nin Kafkasya politikasındaki son gelişmelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi
· Rusya Federasyonu’nun Kafkasya politikasının incelenmesi ve değerlendirilmesi
· AB’nin Kafkasya Politikasının incelenmesi ve değerlendirilmesi
· Çin’in Kafkasya Politikasının incelenmesi ve değerlendirilmesi
· Türkiye’nin Kafkasya Politikasının incelenmesi ve değerlendirilmesi
· İran’ın Kafkasya Politikasının incelenmesi ve değerlendirilmesi
· Kafkasya’daki BM Barış Güçlerinin konumu ve görevlerinin incelenmesi
· Kafkasya nüfus, iklim değişikliği ve hızlı şehirleşme ve sanayileşmenin yol açtığı sorunların değerlendirilmesi
· Kafkasya petrol ve doğalgaz kaynaklarının dünya enerji arzı yönünden incelenmesi ve değerlendirilmesi
· Kafkasya’da enerji nakil hatlarının ve bu hatların güvenliğinin Dünya enerji arzı açısından incelenmesi
· Kafkasya’nın etnik yapısı ve bunun Kafkasya’nın güvenliğine etkileri
· Kafkasya’da dil çeşitliliği ve bunun Kafkasya’nın güvenliğine etkileri
· Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün Kafkasya politikaları ve yeni açılımları
· “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Paktı” girişimleri ve geleceği
· Kafkasya ile AGİT çerçevesinde çalışmalar yürüten Minsk Grubu’nun faaliyetleri
· Kafkasya’da yaşanan iç ve dış göçlerin, nüfus hareketlerinin politik ve ekonomik analizinin yapılması
· Dünyanın farklı ülkelerindeki Kafkas diasporalarının durum analizlerinin yapılması ve bölge ülkeleriyle ilişkilerinin         değerlendirilmesi,


Metodoloji 

Kongrede değişik ülkelerden gelen bilim insanları, akademisyenler ve araştırmacılar oturumlarda tebliğler sunacaklardır.
Beşer konuşmacının yer alacağı her bir oturumun toplam süresi 90 dakika olacaktır. Her konuşmacıya 15 dakikalık tebliğ sunum süresi verilecektir. Oturumların sonunda, kalan süreye bağlı olarak 15 dakikalık soru-cevap bölümü yer alacaktır. Böylece dinleyicilerin interaktif katılımları ve katkıları sağlanabilecektir.


Kongrenin dili Türkçe ve İngilizce olacaktır.


Tebliğ özetlerinin, en geç 09 Mart 2012 Cuma gününe kadar 200 kelimeyi aşmayacak ve akademik yazım kurallarına uygun olacak şekilde arda.ercan@kocaeli.edu.tr


veya bilge.hamarat@kocaeli.edu.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.


Kabul edilen tebliğler 19 Mart 2012 Pazartesi günü ilan edilecektir. Tebliğlerin tam metinlerinin ise en geç 13 Nisan 2012 Cuma gününe  kadar tarafımıza ulaştırılması gerekmektedir.


Kongre Tebliğleri


Kongrede tebliğ sunanlara, bütün tebliğlerin özetlerinin bulunduğu flash disk verilecektir. Ayrıca Kongre Tebliğlerinin tam metinleri kongre sonrasında basılarak yayın haline getirilecektir.


Sunulan İmkânlar


· Türkçe-İngilizce simültane tercüme (Büyük Salon),
· Konuşmacılar ve katılımcılar için öğle yemeği ve akşam yemeği,
· Yurt dışından gelecek olan konuşmacılar için İstanbul Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Kocaeli’ne         ulaşım hizmeti,
· Tüm konuşmacılar ve katılımcılar için Kocaeli’ndeki konaklama yerleri ile Kongre Merkezi arasında ulaşım hizmeti,
· Yaka Kartı ve Katılım sertifikası,
· Dosya, bloknot, kalem
· Çanta
· Flash disk
· Power Point, yansı vb. elektronik imkanlar.


Not: Tüm katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri kendilerine aittir.


Konaklama için Kongre katılımcılarına otellerde %30 veya %40 indirim yapılması konusunda ilgili otel yöneticileri ile anlaşma yapılmıştır.


Katılım Ücreti


Bildiri gönderecek adayların ve diğer katılımcıların konferansa kayıt yaptırması gerekmektedir. Katılım ücreti 50 Euro veya karşılığı Türk Lirası’dır. Ücretli olarak herhangi bir işte çalışmayan Lisansüstü öğrencileri için katılım ücreti 25 Euro veya karşılığı Türk Lirası’dır.


HESAP BİLGİLERİ:
TL TC Isbank Kocaeli Üniversitesi Rektörlük 2407 IBAN TR

EURO HESAP BİLGİLERİ:
Euro Account TC Isbank Kocaeli Üniversitesi Rektörlük 2407 IBAN TR


YER
Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Uluslararası Kültür ve Kongre Merkezi,
Umuttepe Yerleşkesi, 41380 – KOCAELİ / TÜRKİYE.

Tarih: 26-27 Nisan 2012


ORGANİZASYON

 

Kaynak: info@abhazya.org


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Gürcili - Lütfen Saygı
Gürcistanın toprak bütünlüğüne saygı göstermelisiniz.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.