RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 18:20:59 tarihnde eklendi. 623 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Fedor Lukyanov "Rusya, Abhazya

FEDOR LUKYANOV "RUSYA, ABHAZYA İLE ABD'NİN TAYVAN'A DAVRANDIĞI GİBİ İLİŞKİ KURACAKTIR" DEDİ
Fedor Lukyanov 07/03/2008. Fedor LUKYANOV "Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Rusya'nın Abhazya'ya uygulamış olduğu ambargoyu tek taraflı olarak kaldırması ile iki konu arasında bir bağlantı olduğu inancını taşıyorum. Diğer taraftan Rusya konu ile ilgili olarak içtenlik sağlamak istiyor ise, mademki şu anda var olan uluslararası krizi bir düzene koyması gerekiyor ise, politik ve uluslararası hukuk kuralları içerisinde tanınmayan bu ülkeleri tanıması oldukça zor bir durumdur, çünkü, benim anladığıma göre, Rusya Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tanındığını formüle ederek yola çıkmıştı. Abhazya-Gürcistan probleminin çözümünde Rusya eski varlığını koruyor, Moskova var olan pozisyonunda herhangi bir değişillik yapmıyor. Ancak, Abhazya ile olan işbirliği de gözden kaçmıyor - ekonomik, sosyal alanlarda ve politik alanlarda anlaşmalar yapılıyor - bütün ilişkiler aktif anlamda genişleme gösteriyor, görünür bir biçimde, bütün var olan unsurlar bunu bize bu durumu açık bir biçimde gösteriyor" dedi.

Fedor LUKYANOV "şu anda var olan görünüme bir bakar isek: bizler Abhazya'yı Gürcistan'ın bir parçası olarak görüyoruz, ancak bu gelişmelerden sonra bizlerin uluslararası hukuk prensiplerine olan bağlılığımız burada bitiyor, bundan sonra davranışlarımız bu biçimde olacaktır. Bu olay ABD'nin "Tayvan" sorununa bakışına benzemektedir. ABD'li Diplomatlar, Tayvan'ı resmi olarak Çin Vilayeti diye görüyorlar, ancak bununla birlikte bağımsız bir devlet ile bağımsız olmayan bir devlet arasında resmi ilişkilerini sürdürüyorlar. Bu çözüm formülü dünya tarafından bütün açıklığı ile görülüyor. Bizim Dışişleri Bakanlığımız, Kosova olayında birinci adım olarak ikili standart uygulandığını belirtti. Putin nasıl söylemişti "bizler körükürüne taklit yapmayacağız" demişti. işte bizler, dünya'ya kendi modelimizi sunuyoruz. resmi olarak tanınmayan bir ülke ile geniş ilişkiler sürdüreceğiz. Bu durum olanaksız değildir, yakında buna benzer bir adım da Güney Osetya ile atılacaktır diye düşünüyorum." dedi.

Fedor LUKYANOV "Gürcistan Parlamento Başkanı Nino BURDJİNADZE, Rusya'nın başlatmış olduğu uygulamaları "rezilce ve kabul edilemez" olarak yorumluyor, ve Tiflis bu konu ile ilgili olarak ABD ve Avrupa'ya destek almak için başvuruda bulunacaktır: bana göre Gürcistan'ın gerçekten memnun olabileceği bir destek ortamı odukça zor görünüyor. Evet, elbette Gürcistan, sorunu ilişkide bulunduğu ülkelere ve Birleşmiş Milletler Örgütü'ne (BM) götürecektir. Rusya'nın Kosova probleminin çözümü için götürdüğü gibi, Kosova olayında BM Güvelik Konseyi'nden hiç bir sonuç çıkmamıştır. Gürcistan'ın beklediğinin aksine bundan da önemsiz bir sonuç ortaya çıkacaktır." dedi.

Fedor LUKYANOV "Tiflis'in umudu, son hafta içerisinde beklediği sıcak tepkilerde idi, ancak birden bire sesi kesildi: Ancak ne olduğu anlaşılamayan bir durum ortaya çıktı, çünkü Gürcistan, toprak sorunlarının çözümü ilgili olarak ortamı ısıtan çözümler uygulamaya çalıştığında her zaman tepki ile karşılaştı, şimdi tarafların ilişkileri resmen tesadüfi bir çelişki durmunda, bugün için batı ülkelerinin, Rusya'nın tavrına aktif bir biçimde tepki göstereceklerini düşünmüyorum. işte, eğer Rusya, Abhazya ile bugün kurduğu ilişkilerin dışında başka ilişkiler kurmaya başlar ise, askeri - teknik konularda ilşikiler başlarsa tamamen ayrı bir konum ortaya çıkar, bu da var olan ilişkileri zor bir duruma sokar, Gürcistan, durumun tamamen toprak ayrılığına neden olabileceğini düşünebilir, onun batılı ortakları da Rusya'yı savaş çıkartmak ile suçlayabilirler. ancak bu tür ortamların hemen oluşmayacağını düşünüyorum, Rusya sorunları aşama, aşama çözecektir" diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.