RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Ocak 2012, Cuma 00:05:59 tarihnde eklendi. 4097 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ажьырныхуа Kutlanıyor

ABHAZ AİLELERİ; 13 OCAK GECESİ, "Ажьырныхуа" ESKİ YILIN BİTİŞİNİ KUTLUYORLAR
Ажьырныхуа Kutlanıyor 13/01/2012.  Değerli okuyucular, özellikle Abhaz Diasporası içerisinde kendilerinin Abhaz olduğunu ileri süren ama Abhaz Gelenek ve adetlerini bilmeden bir sürü konuda söz eden insanlarımız bulunuyor.


Özellikle “Türk İslam” ve “Çerkes İslam” İdeolojilerinin etkisinde kalan bazı Abhaz Diasporası İdeologları, çeşitli İnternet sitelerinde Abhazya ve Abhaz Diasporası hakkında görüşlerini belirtiyor.


Bu ideologlar, hızlarını alamıyorlar, Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yöneticilerine, hakarete varan atıflarda bulunuyorlar ve Devlet Politikalarını yönlendirme (!) sevdalarına düşüyorlar.


Abhaz Diasporası’nın bu değerli  (!) Temsilcilerine Abhaz Halkı tarafından önemli sayılan ve Abhaz olmanın olmazsa olmaz koşullarından Dünyanın Yaratıldığı Gün - "Ажьырныхуа"  Bayramı kutlamalarının binlerce yıllık bir gelenek olduğunu hatırlatmak isterim.


Aşağıda Abhaz Halkı Tarafından Yeni Yıl olarak kabul edilen 13 Ocak – 14 Ocak Gecesi  (Dünyanın Yaratıldığı Gün) "Ажьырныхуа" Kutlamaları hakkında ki bilgilendirme yazısı bulunmaktadır.


Tüm Abhaz Halkı’nın  "Ажьырныхуа" Bayramını kutluyor, 2012 yılının Abhaz Halkı ve Dünya Halkları için mutlu, huzurlu ve barış dolu bir yıl olmasını diliyorum.


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A’tanba)

 

---------------------------


13/01/2012. Abhazya, eski geleneklere göre Dünyanın Yaratıldığı Gün olan 13 Ocak - 14 Ocak Gecesi'ni "Ажьырныхуа" Yeni yıl bayramı olarak kutluyor. 13 Ocak günü "Ажьырныхуа" Bayramında Abhazya'da bir gün resmi tatil olarak sayılıyor.


13 Ocak Gecesi birçok Abhaz Ailesi atalarından kalan demir dövülen örs ve çekiçlerinin «Ажьира» özel olarak korunduğu yerde toplanıyor. Abhazya'da geniş bir Ortodoks inancı olmasına rağmen Abhazlar hemen, hemen her evde demir dövülen özel bir yer oluşturarak «Ажьира» buralarda kendi geleneklerine göre dua ediyorlar. Birçok Abhaz "Ажьырныхуа" Bayramının yeniden doğuş için önemli bir kutlama olduğuna inanıyor.


Abhazya'nın doğusunda ve batısında eski asırlardan bu yana her evde kutsal bir yer olarak korunan «Ажьира»'da Abhaz aileleri, yaşlılar, çocuklar ve torunlar hep birlikte toplanırlar. Dua ederler. Bu alanda yüksek sesle konuşmak ve bağırmak yasaktır.


Abhaz aileleri 13 Ocak akşamı ailelerinin erkek bireyleri için horoz keserler, gecenin onuruna keçi keserler ve etini yerler. «Ажьира» adına toprak içerisinde özel küplerde saklanmış şarap fıçıları açılarak kutsal alanda kesilen et ile birlikte yaşlılar ve tanrı adına birer kadeh şarap içerler. Tanrıya aile bireylerine sağlık ve mutluluk vermesi için ve vermiş olduğu nimetler için dua ederler. Kadınlar ailelerin her bir bireyi için (ачашв) ve kek hazırlarlar. «Ажьира» 'da yakılmak üzere mum hazırlarlar.


Abhaz Ailesinin en yaşlı üyesi adak için kesilen keçinin karaciğeri ve kalbini ahşap bir şiş'e geçirerek üzerine ev yapımı şarap dökerek tanrıya aile bireylerine, akrabalara sağlık ve esenlik sağlaması, vermiş olduğu nimetler için dua eder. Dua sonrasında tahta şiş'e geçirdiği kutsanmış etlerden birer parça ve bir bardak şarabı aile bireylerine sunar. Tören sonrasında insanlar "Ажьырныхуа" da eski yılın gidişini kutlarlar. 14 Ocak sabahı akrabalar birbirlerini ziyarete giderler. (Bu yazı13 Ocak 2011 Tarihinde çeviri yapılmıştır - Abhazyam.com)


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
lazo - Bizde kutlamalara katılalım
Türkiyedede bu etkinlikler varmı? Gidip şarap içsek, horoz eti ile keçi eti yesek,
İslam - Dikkat
Değerli Müslüman Abhaz din kardeşlerim. Dinimizde olmayan, batıl inançlara benzeyen bu davranışlardan kaçınalım, durduk yerde günaha girmeyelim
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.