RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 18:19:27 tarihnde eklendi. 731 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya'nın mimozaları

ABHAZYA'NIN MİMOZALARI, AMBARGONUN KALKMASI İLE BİRLİKTE TÜM DÜNYA'YI MİS GİBİ KOKUTACAK
Abhazya'nın mimozaları 07/03/2008. Abhazya Parlamentosu, Abhazya'nın Bağımsızlığının tanınması çağrısını onayladı, ancak ülke yaşayanları sadece bu konuyu görüşmediler, onlar Moskova'nın uygulamış olduğu ambargoyu kaldırma kararının olumlu gelişmeler getireceğini de görüştüler.

Abhazya Parlamentosu, Parlamentolar Arası Dışilişkiler Komite Başkanı Guram GUMBA "uluslarararı organizasyonlar ve ABD bizlere ne zaman bağımsızlık başvurunuzu yapacaksınız yada yapmayacakmısınız? sorularını soruyorlardı" diyerek konuşmasına yapmış olduğu şaka ile başladı. Parlamento daki gergin ortam biraz yumuşamış oldu. Ancak parlamenterler yine de gergindiler.

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Abhazya dünyaya kendisini hatırlatmak istedi. Toplantı masasında sıcak bir ortam yaşanıyordu, Bağımsızlıklarının kabul edilmesi için daha hangi delilleri göstermeleri gerekiyordu. Abhazya, cuma günü Dünya Ülke liderlerine, BM Genel Sekreterliğine ve Rusya'ya bağımsızlıklarının tanınması çağrısında bulundu.

Guram GUMBA "Rusya Federasyonu Parlamenterler Meclisi ve Rusya Parlamentosu Alt Meclisi (DUMA), Abhazya'nın önemini ve konumunu gözden geçirmelidir" dedi.

Abhazya Parlamentosu Üyeleri, Rusya'nın 1996 yılından bu yana uygulamış olduğu ambargoyu tek taraflı olarak kaldırmış olması ile ilgili olarak açıkça "şimdi ticari ve ekonomik ambargonun kaldırılması ile yeni bir durum oluşmuştur" dediler.

Abhazya Parlamento Başkan Yardımcısı Vyaçeslav TSUGBA "Ambargo döneminde bizler, Rusya ile normal ilişkiler kuramıyorduk. Bu dönemde herşey yasaktı. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Bundan sonra neler gelecek - demiryolları açılıyor, havaalanı yada diğerleri - o kadar önemli değil !  Ancak bu olgu, Rusya'ya tek taraflı olarak bu sorunu çözdürüyor, bu çok önemlidir" dedi.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu açıklamada, konu ile ilgili olarak herkesin konuştuğu belirtiliyor : Suhum'da ki "gaz tüpü üretim fabrikası"nda yeniden çalışmanın başlayacak olması insanları ümitlendirdi. Geçmiş yıllarda fabrika, Abhazya'nın en önemli kurumlarından birisi idi. Fabrika da gaz tüpü ve kazan üretimi yapılyordu, 800 işçi istihdam ediliyordu. Bugün için 5 - 50 arasında işçi çalışıyor.

Ambargo Dönemi içerisinde benzin istasyonlarından çok azı çalışıyordu. Suhum'da bulunan benzin istasyonlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. 1996 yılından önce benzin Rusya'dan ithal ediliyordu. Ambargo ile bu yol kapanmış  oldu. Türkiye ve Romanya'dan ülkeye kaçak yolla getirilmeye başlandı.

Abhazya Devlet Hastanesi Baş Hekimi Lev AÇBA "Ambargo döneminde ilaçlar Abhazya'ya kaçak yollardan getiriliyordu. Eğer kendiniz üretim yapamıyorsanız ve insanların yaşamını kurtarmak zorunda iseniz  ne yapılması gerekir? insanlar ülke sınırlarında tutuklanacaklarını bile bile kendilerini riske atıyorlardı. Hastanelerimizde  ilaç bulunamamasından dolayı ciddi sıkıntılar çekiyorduk. Ameliyatlarda anestezi yapmak için gerektiğinde "narkoz" üretimini kendimiz yapıyorduk" dedi.

Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ; cuma günü, ekonomik ambargonun kaldırılması ile ilgili olarak gün boyu telefon görüşmelerinde bulundu. "İlaç alımları bugünden itibaren artık yasal yollar ile ülkeye getirilebilir ve ödemeler bankalar yolu ile yapılabilir. Abhazya'da iş yapmak isteyen büyük iş çevreleri ile çalışma yolumuz açılıyor" dedi.

Sergey BAGAPŞ "bizler uzun zamandan beri bu çözümü bekledik. 19/Ocak/1996 tarihnde BDT Devlet Başkanları'nın almış oldukları Abhazya'ya "ambargo uygulama" kararı ülkemizin gelişmine çok büyük bir darbe vurmuştur" dedi.

Mimoza Satıcısı Abhazya Vatandaşı Artyom TİRZAYAN' da sevincini belrterek: Abhazya'ya ekonomik ambargo uygulandığı dönemlerde sınırdan sadece 5 kg. mimoza geçmesine izin veriliyordu. Artık şimdi yüklü "bahar dalları" satmayı düşünüyor.

Kaynak: www.vesti.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.