RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Ocak 2012, Cumartesi 19:47:31 tarihnde eklendi. 1532 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Suriye'deki Abhaz ve Adıgeler

BESLAN KOBAKHİA – RUSYA, SURİYE’DEN DÖNMEK İSTEYEN ABHAZLAR İÇİN ABHAZYA’YA YARDIM EDECEKTİR.
Suriye'deki Abhaz ve Adıgeler 07/01/2012. "Eho Kavkaz" PRAG - Demis Polandov - (06/01/2012) Bugün bizim konuğumuz olan Dünya Abhaz - Abazin Kongresi Başkanı Taras Şamba'nın Danışmanı Beslan Kobakhia ile Suriye'de yaşayan Abhaz ve Çerkeslerin konumu hakkında söyleşide bulunduk.


Denis Polandov - Ben şimdi seninle Suriye'de gelişmekte olan zor durum hakkında konuşmak istiyorum. Ve Suriye'de bulunan Abhaz ve Çerkes Diasporası'nın içerisinde bulundukları zor koşulları konuşalım. Başlangıç olarak bizlere orada yaşayanların sayıları hakkında bilgi verebilir misiniz? Suriye'de bugün için ne kadar Abhaz ve Çerkes yaşıyor?


Beslan Kobakhia -
Bizim elimizde çelişkili rakamlar bulunuyor. Bu noktada (Bizim elde etmiş olduğumuz ve derlediğimiz verilere dayanarak) Suriye'de yaşayan tüm Abhaz ve Çerkes Diasporası'nın 150 Bin kişi olduğu biliniyor. Bu rakamın içerisinde tahmini olarak 10 - 30 Bin kişinin Abhaz olduğu biliniyor.


Denis Polandov - Beslan bize söyleyebilirmisiniz. Abhaz ve Çerkes Diasporası birbirleri ile ne kadar yakın işbirliği içerisinde bulunuyorlar?


Beslan Kobakhia - Çok yakınlar, hatta onlar evlerinden uzakta bulunuyorlar, doğal olarak iç içe, yakın konumda bulunuyorlar. Ancak, yine de, insanlar kendilerini tanımlayabiliyorlar ve köklerini biliyorlar ve bizim Abhaz diasporamız kendi köklerini biliyor, sülale isimlerini biliyorlar, Abhaz dilinde çok iyi konuşuyorlar ve aslını konuşursak bir anlamda ülkeleri olan Abhazya ile bağlarını koruyorlar.


Demis Polandov - Şimdi bir çok Basın - Yayın Kuruluşunda Suriye'deki Abhaz ve Çerkeslerin Asabd Rejimi'nin temel direklerinden olduğunu yazıyor. Şimdi ki tablo hemen, hemen tüm Çerkes ve Abhazların var olan yönetimi desteklediği ortaya çıkıyor. Gerçekten öyle midir?


Beslan Kobakhia - Aslında, orada yaşayan vatandaşlarımıza zarar vermekten korkuyorum, ancak bilinen olumlu gelişmelerde bulunuyor. Tarihe bakacak olursak, Suriye'de yaşayan birçok Abhaz, elli yıllık bir geçmiş dönemden günümüze kadar geçen süre içerisinde başarılı bir biçimde askeri kariyer yapmıştır. Ancak olayların yaşandığı son döneme bakacak olursak, günümüzde Suriye'de yaşayan Adıge Diasporası içerisinde tek bir taraflı ya da diğer taraflı olduğunu göremiyoruz. Eğer sizler Abhaz ve Adıge Diasporasının tek tarafı ya da diğer tarafın desteklenmesi için farklı çözümler gösterdiklerini görüyorsanız, bunlar İnternet ortamında yaşanıyor.  Ancak sorun aslında bu soru üzerinde bulunmuyor, bugün sıcak bir ortam bulunuyor, bizler tahmin ediyoruz, belik de iç savaşın başlayacağı sıcak bir ortam gerçekleşebilir. Ve eğer iç savaş başlayacak olursa, bu durumda bizim vatandaşlarımızda acı çekecektir. bir iç savaş başladığında neler olabileceği biliniyor - acıyı diğer uluslardan olan insanlar çekiyor. Ve bilinen, farklı ülkeler kendi vatandaşlarını çatışma bölgesinden çekmek için çalışıyorlar, ortada yeni bir durum yok. Ben hatırlıyorum, örneğin Gürcü - Abhaz savaşı, ben bu savaş sırasında Abhazya Devleti Sivil Halkların ve Savaş Esirlerinin Haklarını Koruma Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundum ve bizler birçok farklı uluslardan insanları çatışma bölgesinden çıkardık. İşte böyle, savaş sırasında Rusya Federasyonu, Estonya, Yunaistan, İsrail tehlikeli bölgeden vatandaşlarını çıkardılar ve elbette ki bizler bu tahliye işlemlerine yardımcı olduk. Tanrıya şükür ki Suriye'de bugünkü koşullarda bu biçimde sıcak ortam bulunmuyor, ancak kader böyle sıcak durumların olabileceğini gösteriyor ve bugün de olabilir, bugün yapalım, Tanrı korusun yarın olmasın, yarın ne yapmamız gerektiğini düşünelim. Aslında, size söylemek isterim ki Suriye öyle sıradan bir ülke değil, benim görüşüme göre Suriye'deki olaylar tamamen durumu değiştirebilir, bu ortam tüm Orta Doğu'yu alevlendirebilir. Ve kesinlikle bizim vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunları konuşacak olursak - Bu sadece başlangıç. Eğer tüm Orta Doğu yanacak olursa, o zaman insanlarımızın sayısal konumları ile farklı bir ortam ve oldukça farklı sorunlar ortaya çıkacaktır.


Demis Polandov - Beslan, bizler Çerkeslerin Rusya Federasyonu'na yaptıkları çağrıyı gördük. Suriye'de ki Abhazlardan böyle bir çağrı oldu mu, Orada Abhazya'ya gelmek için hazırlık yapan insanlar bulunuyor mu?


Beslan Kobakhia - Bizler Sivil Toplukm Kuruluşu konumundayız - Dünya Abhaz Abazin Halk Kongresi olarak. Bizler doğal olarak Abhazya Cumhuriyeti Devletinin çözümleri üzerinden hareket ediyoruz. Bildiğin kadarı ile Suriye'de yaşanan olaylar dikkatli bir biçimde izleniyor. Ve Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı ve Abhazya Cumhuriyeti Devleti Geriye Dönüş Komitesi ile çalışmalar sürdürülüyor. Abhazya her zaman için bütün dünya üzerinde yaşayan Abhazlara eve dönüş çağrısı yapıyor. Kesinlikle Abhazya'nın politikası bu yönde yapılmaktadır. Doğal olarak bizler, bugün bu sorunların çözümü için çalışıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşu olarak hizmet veren bizler, Abhazya devleti yönetimine önerimizi sunacağız. Yarın Dünya Abhaz - Abazin Kongresi Başkanı Taras Şamba Abhazya'ya geliyor, Abhazya Devleti Yöneticileri ile bir araya gelinecek ve tüm bu konular ele alınacak. Bu buluşma sonrasında artık nelerin olabileceğini ve çalışmaların nasıl sürdürleceğini göreceğimize inanıyorum. Bizim tarafımızdan, bizler hazırız - Ve Taras Mironovich ve ben - Eğer Abhazya Devleti Yönetimi tarafından bizlere yetki verilirse, çözüm için hiç beklemeden sıcak bölgeye uçmaya hazırız.


Demis Polandov - Beslan sayıyı öğrenmek için sordum... 


Beslan Kobakhia - Bu soruyu birçok kişi sordu. Elimizde ki verilere göre 200 - 300 kişi Abhazya'ya dönmek için hazır. Durumun orada karışık olması nedeni ile: Bizler birçok kişinin dönmek niyetinde olduklarını biliyoruz, ancak oradaki yönetimden çekindikleri için bu arzularını gizlemelerini de anlayabiliyoruz. Ve bizler tarafından alınan bilgilere göre hazırladığımız raporlarda bunlar bellidir, bu bilgilerde gizlilik bulunmaktadır.


Denis Polandov - Evet, eğer insan Suriye'de bulunan ortam nedeni ile insanların konumlarını göz önüne getirirse, bu sürecin oldukça zor olduğunu görür. Ben Abhazya'nın sadece Diaspora ile var olan sorunu çözemez, ancak ve Rusya ile de çözmelidir, çünkü yakında bütün insanlar Suriye'den Rusya'ya gelecekler ve sonra sınırı geçecekler.


Beslan Kobakhia - Hiç şüphesiz, elbette. Ancak, ben size söylemek isterim ki, bu olayda Rusya, Adıgelere yardım edecektir ve zaten yüz ailenin Adıge Cumhuriyeti'ne dönüş kararı bulunuyor ve onların yerleşim düzenlerinin için para ayrıldı ve diğer çalışmalar yapılıyor. Ben bir zamanlar Rusya Federasyonu Göçmen Bürosu'nda sıcak olaylar içerisinde çalıştım ve Rusya Göçmen Bürosunun yüksek derecede hazırlık yaptığına tanık olduğumu belirtmek istiyorum. Ve ben Rusya Federasyonu Yönetimi'nin bu konuda derhal devreye girmesinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Ve bildiğim kadarı ile sorunların çözümünde bütün kararlar alınmıştır. Ayrıca Adıge Parlamentosu, Adıge Devlet Yönetimi tarafından alınan kararlar ile orada gerçekten yüksek düzeyde hazırlık yapılmaktadır. Bu olay sırasında, bizim insanlarımızın, Abhaz vatandaşlarımızın Abhazya’ya ulaşım gereksinimleri olursa bizler kesinlikle Rusya Federasyonu’ndan yardım bekliyoruz. Bildiğimiz kadarı ile zaten Rusya federasyonu yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı. Ve bence Abhazya Devleti Yönetimi tarafından alınacak olan kararlar ve Rusya Federasyonu’nun desteği ile bu sorunla başa çıkılacağımızı düşünüyorum.


Demis Polandov – Beslan, ancak bence Rusya’nın özelikle Çerkesler ile ilgili olarak almış olduğu yeni politik kararlar sonucunda göçmenlerin sorunun çözebileceği hakkında ne diyorsunuz?  Bu sizce olabilir mi? Evet,  Çerkes göçmenlerin dönüşleri ile ilgili bir olay yaşandı – Kosova olaylarında oldu, ancak son yıllar içerisinde Rusya tarafından Çerkes sorunu göz ardı edildiği gözlendi.


Beslan Kobakhia – Siz kesinlikle haklısınız, kesinlikle normal ve tutarlı bir politika izlenmelidir. 150 yıl öncesinde Kafkas hakları yerlerinden edildi ve yaşanan trajedi sonrasında topraklarından göç etmek zorunda bırakıldılar, bizler bugünkü Rusya Devleti Yönetiminden farklı tepki bekliyoruz. Bu tür politikalar sürdürülecek ise (Çok isterim ki olur) şimdi sayıları azda olsa bazı Çerkes Kuruluşları tarafından Sochi Olimpiyatlarını protesto eylemleri için gerçekten son derece olumsuz bir ortam doğuran ve Rusya’da yapılan pozitif gelişmelere tavır gösterenlerin oluşturdukları zemin onların ayaklarının altından kaymış olacaktır diye düşünüyorum.

Demis Polandov – Suriye’de ki Çerkeslerin Gürcistan’dan yardım istedikleri konusunda bazı bilgiler var. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı?


Beslan Kobakhia –
Bazı basın organlarında bu konuda ki haberleri okudum, ancak ilişkide bulunduğumuz organizasyonların hiç biri bu bilgiyi onaylamadı. Bundan dolayıdır ki, ben bilmediğim bir konuyu doğrulayamam.    


Kaynak: http://aiaaira.com/society/2928-2012-01-06-22-04-10
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
aydın - İSYAN
Abaza olduğumu, abhaz(saf şekli ABAZA’DIR), ADIGE, WUBIHLAR başta olmak üzere, ÇERKES BİRLEŞTİRİCİ kimliğini benimsemiş insanlar arasına, kendi özel isimleriyle seslenerek, ayrıştırıcı düşünceler sokmaya çalışan ve kendilerini ADIGE AYDINI, ABHAZ?! AYDINI… gibi adlandıran ve ya öyle gören kişiler, ABAZYA yöneticileri v.b. insanlar sayesinde keşfettim. Demek istediğim şudur: Kayseri’de ADIGE, ABAZA, ÇEÇEN vs. ayrımı olmaksızın ÇERKES olarak büyümüş bir insanım. Şaka yollu olmak dışında kendimi hiçbir zaman ABAZA olduğum için aşağılanmış bir durumda bulmadım. En başta, şu anda üzerinde İKİYÜZLÜLÜK yaptıkları topraklar için canını veren ve kendilerine ne kadar dua edilse az olan ADIGELER, ÇEÇENLER VE DİĞER KAFKAS İNSANLRINI unutup, kendi soylarını kurutmaya kalkan RUSLARIN oyuncağı gibi davranan, “bizler devletimizi kurduk gerisi boştur” düşüncesini insanlara veren, ADIGELERE vatandaşlık vermeyen ama ülkesinde RUSLARA, yine soylarını kurutmak isteyen GÜRCÜLERE vatandaşlık hakkı sağlayan… ABAZYA yöneticilerini, KAFKASYA’DA aynı zihin yapısına sahip olan diğer yöneticileri ve de son olarak KAFKASYA dışında DİASPORADA yaşayıp aynı mikro faşist düşünceleri sergileyen insanları takdir ediyorum!?!?!?!?!?! BAŞARIYORLAR DOĞRUSU.
Çerkesov - Gölge Etmeyin Başka İhsan İstemez
Suriyedeki Adigeler başlarının çaresine bakar, sizler bu konuya karışıp kendinize paye çıkartmaya çalışmayın, işinize bakın.
Abaza - Muhbir kimmiş?

bu haberi çerkes net yayınlasaydı, önceki haberinizde olduğu gibi muhbir damgası vururdunuz. siz yayınlayınca muhbir olmuyormusunuz sayın Atan beyefendi, biraz saygılı ve TUTARLI olalım lütfen...

 

----------------

 

Editör yorumu - Değerli abaza Rumuzlu arkadaş, bizler kaynak belirterek yazılarımızı yayınlıyoruz.

 

Özellikle Abhazya Cumhuriyeti'nin Suriye ve Orta Doğu temsilcisi konumunda olan ve Abhaz Diasporası'nda değerli bir yeri olan hemşerimizin isim belirtilerek ve kaynak belirtilmeden yazılan yazı nedeni ile hedef konumuna getirilmesini "Muhbirlik" olarak adlandırıyoruz.

 

Rumuzunda belirttiğine göre "Abhaz" kökenli olduğun anlaşılıyor. Sende kimliğini açıklar ve olayları tarafsız bir biçimde değerlendirisen seviniriz.

 

Bizler hangi toplumdan olursa olsun haksızlığa uğrayan kişi ve toplumların yanındayız.

 

Not: bu arada yazı "Cerkes.net"te yayınllanmadı, "Cherkessia.net"de yayınlandı. Lütfen siteleri karıştırma.

 

Saygılarımızla.  

Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.