RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 03 Ocak 2012, Salı 21:10:09 tarihnde eklendi. 1042 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Basını'nda Yılın Olayları

ABHAZYA CUMHURİYETİ BASIN - YAYIN DERNEĞİ 2011 YILININ OLAYLARINI BELİRLEDİ.
Abhaz Basını'nda Yılın Olayları 03/01/2012. Vitaly Şheria – Suhum. Abhazya Medyası 2011 yılını değerlendirmesini yaptı.  «Эхо Абхазии» ve  «Чегемская правда»  Gazeteleri okuyucuları ile birlikte 365 gün bekledikten sonra 2011 Yılının önemli olaylarının değerlendirmesini yaptı ve yılbaşı sayısı olarak sundu. «Эхо Абхазии» Gazetesi, “2011 Yılı İçerisinde Abhazya ve Dünya’daki En Önemli Olaylar” adı altında 13 olayı okurlarının görüşü soruldu. Kronolojik olarak sunulan olaylar fotoğraflar ile sunuldu. 
TANITIM YILI: Bu kategori içerisinde, Halk Partisi Başkanı Yakup Lakoba’nın Abhazya İçişleri Bakanlığı görevlileri tarafından tutuklanması yüksek sansasyon çıkartan olay olarak gösterildi. Abhazya Cumhuriyeti Savcılığı, Y. Lakoba hakkında internette yayınlanan makalesinde ki yazıları nedeni ile Rusya Federasyonu Denetim Kurulu Başkanı Sergey Stephasin’ hakarette bulunduğu iddiası ile “Hakaret ve İftira” davası açıldı. Ancak bu olay sonrasında Abhazya ve uluslar arası medya kuruluşlarında ciddi anlamda karşı yazılar yayınlanmaya başlandı. İnternet sayfalarında “Yakup Lakoba’ya Özgürlük!”, “Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti İçerisinde ki İlk Siyasi Tutuklu!” sloganları ile yüzlerce protesto tepkileri yayınlandı.  Bu tepkiler sonrasında Y. Lakoba, bir gün sonra serbest bırakıldı. İnsan hakları savunucusu ünlü Rus Avukat Henry Reznik, Y. Lakoba’nın gözaltına alınmasını «Эхо Кавказа» Radyosunda sert bire biçimde eleştirdi.


YILIN ODAK NOKTASI: Abhazya Cumhuriyeti Medya Derneği İnternet sitesinde, Abhazya Ekonomik Kalkınma Partisi Başkanı Beslan Butba’nın, 10 Mart 2011 tarihinde düzenlediği basın toplantısında bir platform oluşturulduğunu açıkladı. Daha sonra yıl içerisinde oluşturulan bu açılama sık sık yorumlandı ve tartışıldı.


YILIN SORUNU - TOPRAK ANLAŞMAZLIĞI: Yapılan araştırmalar göre, Abhazya Cumhuriyeti’nin birçok sakininin bu yıla kadar, Psou Nehri kıyısında bulunan küçük Aıbga Köyü’nün varlığından haberi yoktu. Ancak, aniden köyün nehir tarafından eşit olamayan iki parçaya bölünmesi ve iki ülke arasındaki sınır taşlarının yerleştirilmesi ve sınırın çizimi için oluşturulan Abhaz – Rus Komisyonu’nda bir engel ve Basın – yayın Organlarında önemli bir skandal olarak ortaya çıktı. Nehrin ikiye bölmüş olduğu köyün iki tarafında da sürgüne giden Abhazların yerine yerleştirilen Ruslar yaşıyor. İşte Pshu Köyü gibi (Nov Afon’un üzerinde bulunan Rus köyü, kış döneminde helikopter ile gidilebiliyor – Abhazyam.com) Rus dilinin konuşulduğu bir Rus nüfusu yaşıyor. Abhazlar şimdi onu vermek gerekir mi? Diye konuşuyorlar.


SAHİP OLMADIĞIN MANASTIR’DA BİR YIL: B,ir Rus atasözünde “Sana ait olmayan Manastıra kendi kurallarını koyamazsın” diyor. Novy Afon Manastırı burada bir istisna değildir. Ve Krasnodar Bölgesi Aibga Köyü Vlaam kilisesi Rahibi Ephraim (Vinogradov – Lakerbaya) Novy Afon Manastırı’na Baş Rahip olarak göreve geldiğinde, orada eski Bizans ve Yunan geleneklerine göre ibadet edilmemesini, Slav geleneklerine göre ibadet edilmesini istedi ve hatta ayrıca giyim koşullarının da değiştirilmesini istedi. Bu tavır manastırdaki bütün rahiplerde ve Abhaz din adamları arasında ciddi anlamda tepki gördü. 15 Mayıs 2011 Tarihinde Novy Afon Manastırı’nda yapılan ulusal kilise Toplantısı’nda Abhazya Kilisesi Baş Rahipliği görevine Dorothoes (Dbar) seçildi.  


YILIN KAYBI: Geçtiğimiz yıl, (2010 – Abh.com) Abhazya Cumhuriyeti’nin 1. Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba Moskova’da yaşamını yitirdi. 29 Mayıs’ta Moskova’dan Abhazya Cumhuriyeti’nin 2. Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın akciğerlerinden geçirmiş olduğu ameliyat sonrasında yaşamını yitirdiğinin ani ve üzücü ölüm haberi geldi. Ve Abhazya’nın ikinci beş yıl devlet başkanlığı görevi için seçilen Sergey Bagapş, bu görevini bir buçuk yıl sürdürebildi. Ve onun beklenmedik ölümü hakkında yabancı basın – yayın organları da dahil olmak üzere bir çok spekülatif yayın yapıldı.


YILIN ÜÇLÜSÜ: Abhazya’da Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın ani ölümü üzerine 29 Ağustos’ta adaylarında hazır olmadığı bir dönemde, beklenmedik bir devlet başkanlığı seçimi yaşadı. Adaylardan ikisi üst düzey devlet yönetimi görevinde – Devlet Başkan Yardımcısı ve Başbakan (onlar 2010 yılı başlarında yapmış oldukları açıklamalarda bir sonraki devlet başkanlığı seçiminde aday olacaklarını açıklamışlardı) ve üçüncü aday muhalefet lideri, daha önceki seçimlerdeki aday. Ve Abhazya’nın kısa devlet başkanlığı seçimleri tarihinde bir ilk gerçekleşti – aleksandr Ankvab, Raul Hadjimba, Sergey Şamba 12 Ağustos’ta Abhazya Basın Birliği’nde düzenledikleri Basın Konferansında bir araya gelmeyi başardılar. Seçimler sırasında daha önce böyle bir olay yaşanmamıştı. Ancak adaylar arasında yapılacak olan tartışma ortamı Sergey Şamba’nın yaşadığı kaza nedeni ile gerçekleşemedi.


YILIN HOLLYWOODVARİ GÜLÜMSEMESİ: Ülkenin 2004 Yılı seçimleri Olimpiyat fırtınası biçiminde gerçekleşti, Aleksandr Ankvab, seçmenler ile sık sık bir araya geldi, aktif ve sosyal bir görünüm verdi, ancak Bagapş Devlet Başkanlığı görevine gelince onu başbakanlık görevine getirdi, bundan sonra kapalı bir insan ve basınla ilişkilerinde mesafeli bir görünüm verdi.  Aleksandr Zolotinskovich 2011 seçim kampanyası sürecinde ise, siyaset bilimcilerinin teşvikleri ile kendine özgü bir görünüm yarattı, seçmenleri ve gazeteciler ile yaptığı birçok görüşmede Hollywood tipi parlak bir gülümseme oluşturdu. Ancak, 27 Ağustos sabahı, seçimden sonraki gün, o ilk turda seçimi yüksek bir oranla kazandı, onu Sergey Markov ve Sergey Baburin tebrik ettiklerinde, Aleksandr Ankvab gülümsemesini hiçbir biçimde içten ve samimi bir biçimde göstermedi, yapay olarak kaldı.


YILIN DOMİNO ETKİSİ:
18 – 21 Ekim Tarihleri arasında Abhazya’da daha birkaç yıl öncesine kadar kimsenin hayal etmekte bile zorlandığı bir olay gerçekleşti – Suhum’da dünya şampiyonası yapıldı. Varsayalık ki bu şampiyona elbette ki ne futbol ne de atletizm ve domino idi, ancak Gürcistan Dışişleri Bakanlığı bu şampiyonayı engellemek için çok uğraştı. Ancak şampiyona büyük bir başarı ile gerçekleşti.


TİCARİ – POLİTİK GARİP BİR YIL: Rusya, 18 yıl sonra sonunda Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) kabul edildi. Batılı destekçileri Tiflis’e baskı yaptılar ve bir uzlaşmaya varıldı. Ve her şey iyi olabilirdi, ancak Abhazya ve güney Osetya görüşlerini masada küçük miktarlarda sunsa idi, onların ihmal edilmesi ortaya çıktı. Gerçeği belirtmek gerekirse, Rus politika uzmanları Moskova’nın resmi olarak görüşmelere katılmalarını gerekli görmemesini siyasi bir ihmal olarak gösteriyorlar ve Suhum ile Tsinval’de bir isyan ortamı olduğunu söylüyorlar.


YIL İÇERİSİNDE Kİ SİYASİ KRİZ:
“Olmaz, ama olmasını çok istiyorsan o zaman olur” bu bir eski bir şaka. Alla Dzhioeva’nın 27 Kasım’da yapılan Güney Osetya Cumhuriyeti Devlet başkanlığı 2. tur seçimlerini kazanamadığını ispatlamak o kadar mümkün olmadı. Ancak Eduard Kokoytı ve ekibi, onun devlet yönetimine gelmesi için pek istekli değildi. Ve böylece seçimleri iptal ettirdiler, gelecekte yapılacak olan devlet başkanlığı seçimin Mart 2012’de yapılması kararı ile Dzhioeva’nın yeni adaylar içerisinde bulunması engellendi. Parlamento, Bolşeviklerin 1918 yılında Halk Kurucu Meclisi’nde yaptıkları gibi uzlaşmaz tavır içerisine girerek seçilmişi tanımadılar. Alla Dzhioeva taraftarlarının Tsinval Hükümet Meydanı’nda iki hafta süren protesto eylemleri sonrasında bir uzlaşmaya varıldı. Kokoytı, görevinden istifa etti ve nahoş bir biçimde oraya kendi yandaşlarını atadı, ancak parlamento da Khugaev ve Bichmenova ‘nın istifalarını onaylamadı. Ve Kokoytı… Ne Kokoytı? “Ben, ben değilim ve yasama gücü bana bağlı değil” dedi.           


Kaynak: http://www.ekhokavkaza.com/content/article/24440288.html
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.