RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Aralık 2011, Pazar 17:03:08 tarihnde eklendi. 782 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Tarafı Sorguluyor

İRAKLİ HİNTBA – RUSYA, HER ZAMAN İÇİN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’NIN KONUMUNU DESTEKLİYOR
Abhazya Tarafı Sorguluyor 25/12/2011. Cenevre Görüşmelerinin 18. tur değerlendirmesinin yapıldığı 23 Aralık Cuma günü Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen Basın toplantısında Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakli Hintba, Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze’yi itham ederek “Gürcistan siyasi amaçları uğruna gerçekleri tahrif etmeye çalışıyor.” Dedi


Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, 19 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında “Rusya, uluslar arası anlaşmaların yükümlülüklerini yerine getirmiyor, uluslar arası güvenlik garantisini vermiyor ve hatta Cenevre görüşmelerinde güç kullanımı sorununu ortadan kaldırmak için uğraşıyor” açıklamasında bulunmuştu.


İrakli Hintba “Aslında, Rusya Federasyonu, Abhazya ve Güney Osetya’yı tam anlamı ile desteklemektedir ve ayrıca, görüşmeler sürecinde bölgede silahlı güç kullanılmamasının en önemli garantörü konumunda bulunuyor. Bu durum Gürcistan tarafından çok iyi bilinmektedir, bizim resmi görüş ve konumumuz Tiflis’ten ciddi anlamda farklı durumdadır. Biz ve stratejik ortağımız olan – Rusya Federasyonu, Gürcistan ile yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini belirtiyoruz. Fakat Tiflis, sorun içerisinde bizi taraf olarak görmek istemiyor ve bunun için Rusya ile saldırmazlık anlaşması imzalanması gerektiğini iddia ediyor.  Bu yanlış bir iddiadır, çünkü Rusya, ne Gürcü – Abhaz sorununda, ne de Gürcü – Güney Osetya sorununda herhangi bir taraf değildir.


Uluslar arası önlemler ne anlama geliyor. Onlarda ve burada, düşünceme göre tarafların konumlarında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Gürcistan tarafı, Pierre Morel’in “Uluslar arası Güvenlik Mekanizması” fikrini destekliyor – bu anlaşılmaz bir yaklaşım. Bu yaklaşım açık bir biçimde Abhazya ve Güney Osetya Devleti yönetimlerinin katılımı olmaksızın Gürcistan tarafı ile tartışmak ve uygulamaya geçirmek anlamını taşıyor. Bütünüyle ve doğal olarak bu yaklaşım bizim heyetimiz, Güney Osetya Temsilcileri ve Rus Tarafının temsilcileri tarafından kabul edilmemiştir. Ve görülüyor ki, bu nedenden dolayıdır ki Bayan Kalandadze, Rusya’nın “Uluslar arası Güvenlik Mekanizması” tartışmalarını reddettiğini açıklıyor.


Fakat Bayan Kalandadze açıklamasında Rus yetkililerin kendi tekliflerini sunduğunu unutmuş görünmektedir, onların teklifinde Abhazya, Gürcistan ve Güney Osetya arsında yasal bağlayıcılığı olan bir anlaşmanın imzalanmasını ve bunun uluslar arası garantisinin de Rusya Federasyonu, ABD ve AB tarafından yapılmasını belirtiyor.


Tiflis’in bu konuda ki sessizliğinin nedeni, Rusya’yı uzlaşmaz ve pasif olmakla suçlayarak elverişli konuma geçmek istediği açık bir biçimde bellidir. Unutmayalım ki, Gürcistan tarafı, Abhazya ve Güney Osetya’yı kendi özel yasal ilişkileri içerisinde gördüğü için bu öneriyi reddetmiştir. Gürcistan Yönetimi nedense şöyle düşünüyor, gerçekleri görmezlikten gelerek ve görüşmek istiyor ve ayrıca herhangi bir çözüm için Abhazya’nın resmi makamlarını yok saymak istiyor. Biz onlara Abhazya tarafının katılımı olmadan yapılacak olan bir çalışma ve anlaşmanın gayrı resmi nitelikte olacağını net olarak mesaj verdik.


Gürcistan Heyeti Başkanı Sergei Kapanadze’nin “Echo Kafkasya”   «Эхо Кавказа»  Radyosunun web sitesinde ki demecinde, İngur Nehrinin iki tarafında olan olaylar ile ilgili olarak çatışma konumunda, tarafların temsilcilerinin sorunu çözebileceğini belirtti. Ona göre bu konu, Cenevre görüşmelerinin son turunda gündeme alındı.


Belki de Bay Kapanadze, bu konuyu koridorda birileri ile görüştü, ancak bu konu Cenevre görüşmelerinin 1. grup toplantısında ve görüşmeler sürecinde gündeme alınmadı. En azından yapıldığı belirtilen bu görüşme sırasında Abhaz heyeti yoktu. Eğer bu teklif hakkında kendi yorumumuzu belirtmek gerekirse, öncelikli ilke olarak, taraflar arasında yaşanacak olayların önlenmesi ve zamanında müdahalede bulunacak ve taraflar arasında araştırıma yapılmasına yol açacak bir mekanizma kurulması belgelerinin hazırlanması için Abhaz tarafına da belirtilmesi gerekir. Ancak, bu inceleme gezisini yapacak olan gözlemci heyetlerinin açık bir düzenleme ve kuralları belirlemeden oluşuma izin verilemez. 


Abhaz tarafı, zaten AB Gözlem Gücü Temsilcilerini, evinden Gürcü Özel Timleri tarafından kaçırılan Merab Kolbaya’nın kaçırılması olayını incelemeleri için kendi topraklarına kabul etti. Bu konuyu bizler, Abhazya’nın ulusal çıkarları açısından ele alırız. Eğer, bu tür ziyaretler, bizim vatandaşlarımızın haklarının korunması ve istikrar ortamı yaratılmasına olumlu bir etki yaratacak ise bizler böyle bir olasılığı tartışmaya hazırız. Bu tür ziyaretler sırasında Gürcistan tarafının temsilcilerinin bizim topraklarımızı ziyareti ile aynı koşullarda Abhaz tarafının Gürcistan toraklarını ziyareti fırsatı tanınmaz ise bu önerinin kabul edilmesi mümkün değildir” 
değerlendirmesinde bullundu. 


Kaynak: www.apsnypress.info       
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.