RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Aralık 2011, Perşembe 09:41:13 tarihnde eklendi. 1253 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tina Aketoft Abhazya'da

NUGZAR AŞUBA “HİÇBİR KİTLESEL MÜLTECİ DÖNÜŞÜ KABUL EDİLEMEZ. KİM DÖNMEK İSTEDİ İSE - GERİ DÖNDÜ”
Tina Aketoft Abhazya'da 15/12/2011. Abhazya Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, 14 Aralık Çarşamba günü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Temsilcileri Tina Akeroft ve Mark Neville ile görüştü.


Nugzar Aşuba, ziyaretçilere 14 Aralık günü'nün Lata Faciasının yıldönümü olduğunu hatırlatarak “Abhazya – Gürcistan Savaşı sırasında, 14 Aralık 1992 Tarihinde Lata köyü üzerinde sivil insanları taşıyan helikopter Gürcistan askeri Kuvvetleri tarafından düşürüldü ve bu olay sırasında helikopter mürettebatı dahil 81 sivil insan yaşamını yitirdi. Bizler Avrupa’nın Abhazya’yı ‘işgal edilmiş topraklar’ ve devlet Yönetimimizi ‘kukla’ olarak nitelendirmesi gerçekleri yansıtmıyor. Rusya, Abhazya’ya yardım elini uzattı ve ona ülkemize desteği için teşekkür ediyoruz. Ancak bu bizim bağımsızlığımızı kaybetmiş olduğumuz anlamına gelmiyor” dedi.


Tina Aketoft, konuşmasında Abhazya ve ülke içerisinde olup biten olaylar ile ilgili olarak bilgi ve iletişim eksikliklerinin bulunduğunu belirtti.  


Nugzar Aşuba “Bizler ile dostumuz olan Rusya aracılığı ile karadan, denizden, havadan erişebilirsiniz, o zaman Abhazya ile iletişim konusunda sorununuz kalmaz. Biz sizi Tiflis’ten kabul etmeyeceğiz. Ve İşgal altındaki topraklara gidiyoruz demeyin” dedi.


Tina Aketoft “Bizler işgal atındaki topraklardan söz ederken, Rus Askeri Üslerini kastediyoruz” dedi.


Nugzar Aşuba “Sizler, neden Avrupa’da ABD Askeri Üslerini inşa ediyorsunuz? – Rusya bize güvenliğimizin sağlanması için yardım etti, bizler bunun için müteşekkiriz.  Elbette ki bu askeri varlık bizim egemenliğimizi yitirdiğimiz anlamına gelmiyor. Ancak bütün içişlerimizdeki sorunlarımızı bizler çözüyoruz. 2004 devlet başkanlığı seçimleri sırasında Rusya tarafından baskı girişimi geldiğinde, istediğimizi seçtik. Şimdi sınır çizimi görüşmelerinde bazı noktalarda sorun bulunuyor, ancak ödün verme niyetimiz bulunmuyor” dedi.


Tina Aketoft, yerlerini terk edenlerin Abhazya’ya geri dönebilme umutlarının olup olmadığı ve Gal Bölgesi Yaşayanlarının sınırı geçişlerinde kolaylık yapılması konusunda ki dileklerini belirtti.


Nugzar Aşuba “Bizler, Gal Bölgesinin istikrarsızlaştırılması için Gürcistan Yetkilileri tarafından oluşturulacak olan terör eylemlerine karşı sınırımızı korumak zorundayız. Sınır, güvenli bir biçimde korunduğu için saldırılar önemli ölçüde azalmıştır. Bölge sakinlerinin sınır geçişleri ile ilgili bazı sorunlar vardır ve bunlar çözülecektir. Ek sınır kontrol noktaları kurulacak, hükümetimiz bu konuda çalışıyor. Stalin döneminde Gal bölgesinde yaşayan 26 bin Abhaz’a bir günde Megrel kimliği verildi, onlar Megrel olarak sayıldılar. Göçmenlerin Gal Bölgesine dönüşleri sorunu ortaya çıktığı zaman Abhazya Cumhuriyeti Devleti onların etnik olarak Abhaz oldukları ve anavatanlarının Abhazya olduğu gerçeğini dikkate aldı. Bize yaklaşık olarak 50 bin nüfus geriye döndü ve kimse bize yardım etmedi. Hiçbir kitlesel mülteci dönüşü kabul edilemez. Kim dönmek istedi ise – geri döndü. Ben mülklerini kaybedenlerin sıkıntılarına sempati ile bakabilirim, Ancak onların sorunları hakkında Abhazya sorumlu değildir. Abhazya, Gürcistan’a saldırmadı” dedi.


Tina Aketoft, Parlamento Başkanına, Gürcistan’da birçok kişinin Gal Bölgesi’ndeki çocukların ana dillerinde öğrenim görme haklarının olmadığını söylediklerini belirtti.


Nugzar Aşuba “ Gal bölgesinde Gürcü dilinde öğrenim görülen okullar bulunmaktadır. Abhazya’da yaşayan Gürcüler, bütün vatandaşlık haklarına sahip durumdalar. Onlara karşı tutumlarda da değişim yaşanıyor. Bugün için onlar bütün Abhazya toprakları üzerinde çalışıyorlar,  çok yetenekli ve çalışkan insanlar. Bizler birçok inşaat yapıyoruz ve ülke çapında Gürcü inşaat ekipleri de çalışıyor” dedi


Tina Aketoft, Gal Bölgesi yaşayanlarının pasaport sorunlarını gündeme getirdi.


Nugzar Aşuba “İnsanlar, hayali Gürcü vatandaşlığını reddediyorlar, Abhaz pasaportu sahibi oluyorlar. Bizim vatandaşlık kanunumuz bulunuyor, herhangi biri, vatandaşlığını kaybeden, yeniden onu almak zorundadır. Bu kanun, Gürcülerde dahil olmak üzere herkes için geçerlidir” dedi.


AKPM Temsilcileri, Sorunların giderilmesi ve görüşmeler için, örneğin Gürcistan Parlamenterleri ile bir fırsat olup olamayacağını söylediler.


Nugzar Aşuba “Bunun olabilmesi için Gürcistan’ın bizimle eşit koşullarda konuşmasını öğrenmesi gerekir. O, Abhazya’nın Gürcistan’ın asla bir parçası olmadığını anlamalı, bir hata yaptığının farkına varması gereklidir. Gürcistan’da Abhazya’ya döneceğiz dedikleri zaman, bu, onların dedikleri Abhazların olmadığı bir Abhazya’dır anlamına gelir. Başlamak, bizim güvenliğimize karşı tehdit oluşturmayacağı bir barış anlaşması ile olur” dedi.


Tina Aketoft, Abhazya’nın ekonomisi nasıl inşa edilebilir? Sorusunu sordu.


Nugzar Aşuba “Abhazya’nın yatırımcılara gereksinimi var. Bugün bizde Rusya’nın dışında birkaç Türk yatırımcı bulunuyor, bunların dışında yatırımcı bulunmuyor. Rusya, Abhazya’ya büyük bir yardım sağladı – yaklaşık olarak 400 milyon dolar. Şimdi bu sayede yollar, hastaneler, okullar ve kültür kurumları inşa edildi. Tarım ve sanayi alanında yatırımlar yapılacak. Turistlerimizi kendi ürünlerimiz ile ağırlamak istiyoruz. Eğer aynı zaman sürecinde Avrupa’da bize yardım elini uzatmış olsa idi bizler onlara da minnettar kalacak ve ilişkilerimiz daha iyi olacaktı” dedi.


Rusya’nın  Dünya Ticaret Üyeliği’ne (DTÖ) girişinin Abhazya2ya etkilerinin ne olabileceği sorusuna karşılık olarak;


Nugzar Aşuba “Rusya DTÖ’e girmelidir, onun ilgi alanları bizi de ilgilendirir. Bizim ekonomimiz Rusya ile yakından bağlantılıdır. Rusya, bize gümrük birliği Üyeliği çağrısında bulunuyor, ancak Abhazya bu konuda henüz hazır değil. Bizim bütçemizin önemli bir bölümünü gümrük vergileri oluşturmaktadır, eğer biz ticari engelleri kaldırır isek bütçeyi karşılayacak bir şeyimiz olmaz. Kendi topraklarımız üzerinde uluslar arası gözlemcilere izin vermeyeceğiz” dedi. 


Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yönetimi’nin İç Politika Planı hakkındaki soruya;


Nugzar Aşuba “Plan oldukça basit – bizler, vatandaşlarımızın yasalara saygılı, düzenli bir biçimde davranmalarını  ve yasaların herkes için aynı bir biçimde uygulanmasını istiyoruz. Cumhuriyetimizde birçok sosyal sorun bulunuyor. Çalışmak zorundayız. Devlet Başkanımızın birçok planı bulunuyor. O hükümeti yeniledi ve kabine içerisinde birçok genç bakan bulunuyor. Onlar çok çalışmak istiyor. Devlet Başkanımızın reform planları bulunuyor ve parlamento olarak onunla sorunların çözümünde işbirliği yapılacaktır” dedi.


Son soru, farklı devlet organlarında çalışan kadınların varlığı ile ilgili oldu.


Nugzar Aşuba “Parlamentoda üç seçkin bayan milletvekilimiz bulunuyor, bu parlamentonun % 10’unu oluşturuyor. Daha önce sadece % 3’ünü oluşturuyordu. Hükümet içerisinde kadın bakanlar, üst düzeyde yöneticiler bulunuyor. Yakında parlamento seçimleri yapılacak, ben meclis sandalyelerinde daha fazla yer almak için kadın adayların seçimlerde mücadele edeceğini umuyorum. Özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) içerisinde birçok akıllı, girişimci ve yapıcı çalışmalarda bulunan kadın girişimcilerin olduğunu biliyorum. Uluslar arası kuruluşların, STK’ların gelişimine yapmış oldukları desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Kaynak: www.apsnypress.info              
.


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.